Magya Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Otóż nabyłem na allegro, całkiem przystępnie (270 PLN) WD Caviar 7200 80gb. Wszystko fajnie, dysk śmiga ale.... pyt 1: przy formatowaniu na NTFS dysk jakby się odrobinkę skurczył... tzn na początku były tam jakieś dwie partycje. Usunąłem je i założyłem 3 partycje ale przy podziale i formatowaniu dysk "zgubił" kilka mb. Czy to normalne ? To znaczy po założeniu nowych partycji pokazał mi że "obszar nie podzielony na partycje - 5mb" czy coś takiego/ pyt2: Czym najlepiej dogłębnie sprawdzić stan dysku ? pyt3: Błahostka - dysk dostałem bez, tak mi się wydaje, dolnej blaszki - to znaczy na dole jest goła elektronika - niby to nie taki problem, bo lepiej mi się toto chłodzi, ale czy standardowo tej blaszki nie ma, czy to mi jej nie dali ? pozdrawiam wszystkich! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 co do blaszki to mój caviar nie ma jej, chyba żadne caviar nie ma. w sumie niewiele firm takie coś daje. te parę MB - normalne, u mnie na dysku w kieszeni maxtor 6.4 GB najpierw podał że nieprzypisane miejsce 8 MB, przy twozreniu dysku logicznego kolejne parę MB odeszło. ale to windows, nie wymagajmy zbyt wiele. i jeszcze jedno. niedługo pewnie założysz temat że dysk zaczął ci stukać, głośno chodzić czy wyć. WDC SUX. a dysk możesz bardzo łatwo i dokładnie sprawdzić programem PowerMax dostępnym na stronie maxtora. ja go używam bo jest super wypaśny, najlepszy jaki widziałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Blaszek już teraz chyba nikt nie daje - a szkoda. Na mojej Barace II mam osłonkę i się nie boję, że o coś walnę i uszkodzę elektronikę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 zaden caviar nie ma blaszki chroniącej elektronike Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junior Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Baracudy blaszke mają co jest ich plusem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sz@kal Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Na mojej Baracudzie V nie mam blaszki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sz@kal Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Na mojej Baracudzie V nie mam blaszki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sz@kal Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 sorry cos sie rypło z przeglądarką Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 zdanie amd o zaczeciu sie jakis stukow mozna uznac za wyssane z palaca - to ze zdazaja sie takie sytuacje jest jak najbardzoej normalne - widzialem padajace maxtory jak i seagaty, ale jak smiga to nie ma sie co przejmowac na zapas blaszki nie ma w kazdym WD irata MB jest tez normalna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 każdy caviar z czasem staje się wyraźnie głośniejszy mimo, że nówek cichymi dyskami nazwać nie można. mój ma takie coś że potrafi się czasem wyłączyć sam z siebie ale ostatnio udało mi się to naprawić :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 heh a ilez to takich dyskow miales w domq ze mowisz o wszystkich? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magya Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 zdanie amd o zaczeciu sie jakis stukow mozna uznac za wyssane z palaca - to ze zdazaja sie takie sytuacje jest jak najbardzoej normalne - widzialem padajace maxtory jak i seagaty, ale jak smiga to nie ma sie co przejmowac na zapas blaszki nie ma w kazdym WD irata MB jest tez normalna podzielam zdanie Ayema! Dziwie sie opinii ktorejs z powyzszych ze WD to shit i sie psuje. mam w domu starego, 6 letniego caviara i nigdy nie mialem z nim najmniejszy problemow. CAVIAR RULEZ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zaden Canviar nie ma blaszki:) Poza tym ona FAKTYCZNIE sa glosne - nie to co barakuda:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 zdanie amd o zaczeciu sie jakis stukow mozna uznac za wyssane z palaca - to ze zdazaja sie takie sytuacje jest jak najbardzoej normalne - widzialem padajace maxtory jak i seagaty, ale jak smiga to nie ma sie co przejmowac na zapas blaszki nie ma w kazdym WD irata MB jest tez normalna podzielam zdanie Ayema! Dziwie sie opinii ktorejs z powyzszych ze WD to shit i sie psuje. mam w domu starego, 6 letniego caviara i nigdy nie mialem z nim najmniejszy problemow. CAVIAR RULEZ! hehja mam w domu prawie 12 letniego caviara 80MB i nadal nie ma badow :D:D:D:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 wszystkie 2 seagate'y jakie mialem mialy oslonieta elektronike (medalist i barka4) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 w moim caviarku slychac tylko lekki odglos pracy glowicy przy intensywnym wykorzystaniu. jest wyraznie cichszy niz wyciszony Maxtor Diamond max 60+. w drugim kompie mam caviara z 1998 roku i chodzi bez problemu, a dysk jest uzywany codziennie przez 8godz, bo jest w kompie staruszka w pracy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 nie porównuj starych dysków do dzisiejszych bo to całkiem inna bajka. teżmam maxtora 345 MB, samsunga 1.6 GB, seagate 540 MB i żaden nie ma ani jednago bada, chodzą jak nówki (z hałasem włącznie jak w chwili zakupu). a teraz mam caviara i narzekam bo jest głośny (metaliczny dźwięk kręcących saię talerzy, skrobanie przy pracy głowic) i di tego to wyłączanie się. mistrzem wydajności też nie jest ale to 5400 ... więc czy uważacie że samsungi to bardzo dobre dyski ? jeszcze pół roku temu nikt ich nie kupował (teraz jest jakaś dobra seria, nowy model jest fajny) a przecież "mam kilka lat i nie ma badów". ja się zraziłem i tyle, nie polecam. ale to moje zdanie i wasze komentarze jakoś mnie nie ruszają. przecież nie kupię jeszcze 5 takich samych żeby się przekonać czy tylko mój ma wady. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Hmmm A ten Power Max tez bedzie działał z dyskami Seagate ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 tak, naprawiałe mnim maxtora, IBM, seagate, innych nie sprawdzałem ale dlaczegoo miałoby nie działać ? low level formata można robić i dokładny test (factory recertification). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 No własnie cos nie bardzo mi to działa - wywala bład i program sie wyłacza. A tak zapytam - w czy ten program jest lepszy od tego Seagatowego programu ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 ten program twotzy dyskietkę startową, z której należy uruchomić poźniej komputer. pozwala to na nie ładowanie zbędnych sterowników i sprawia, że operacje sąbezpieczniejsze i pewniejsze. jak dla mnie full wypas, nie uzywam już nic innego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AsTeX Opublikowano 2 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2003 jeżeli robiłeś PARTYCJE przez DOS to źle może WARTOŚĆ podałeś? Miałem ten sam problem ale chodziło o ponad 100 mb :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...