Skocz do zawartości
Magya

Wódę Caviar z Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż nabyłem na allegro, całkiem przystępnie (270 PLN) WD Caviar 7200 80gb. Wszystko fajnie, dysk śmiga ale....

pyt 1: przy formatowaniu na NTFS dysk jakby się odrobinkę skurczył... tzn na początku były tam jakieś dwie partycje. Usunąłem je i założyłem 3 partycje ale przy podziale i formatowaniu dysk "zgubił" kilka mb. Czy to normalne ? To znaczy po założeniu nowych partycji pokazał mi że "obszar nie podzielony na partycje - 5mb" czy coś takiego/

pyt2: Czym najlepiej dogłębnie sprawdzić stan dysku ?

pyt3: Błahostka - dysk dostałem bez, tak mi się wydaje, dolnej blaszki - to znaczy na dole jest goła elektronika - niby to nie taki problem, bo lepiej mi się toto chłodzi, ale czy standardowo tej blaszki nie ma, czy to mi jej nie dali ?

pozdrawiam wszystkich!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do blaszki to mój caviar nie ma jej, chyba żadne caviar nie ma. w sumie niewiele firm takie coś daje.

te parę MB - normalne, u mnie na dysku w kieszeni maxtor 6.4 GB najpierw podał że nieprzypisane miejsce 8 MB, przy twozreniu dysku logicznego kolejne parę MB odeszło. ale to windows, nie wymagajmy zbyt wiele.

i jeszcze jedno. niedługo pewnie założysz temat że dysk zaczął ci stukać, głośno chodzić czy wyć. WDC SUX.

a dysk możesz bardzo łatwo i dokładnie sprawdzić programem PowerMax dostępnym na stronie maxtora. ja go używam bo jest super wypaśny, najlepszy jaki widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdanie amd o zaczeciu sie jakis stukow mozna uznac za wyssane z palaca - to ze zdazaja sie takie sytuacje jest jak najbardzoej normalne - widzialem padajace maxtory jak i seagaty, ale jak smiga to nie ma sie co przejmowac na zapas

blaszki nie ma w kazdym WD

irata MB jest tez normalna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdanie amd o zaczeciu sie jakis stukow mozna uznac za wyssane z palaca - to ze zdazaja sie takie sytuacje jest jak najbardzoej normalne - widzialem padajace maxtory jak i seagaty, ale jak smiga to nie ma sie co przejmowac na zapas

podzielam zdanie Ayema! Dziwie sie opinii ktorejs z powyzszych ze WD to shit i sie psuje. mam w domu starego, 6 letniego caviara i nigdy nie mialem z nim najmniejszy problemow.

CAVIAR RULEZ!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podzielam zdanie Ayema! Dziwie sie opinii ktorejs z powyzszych ze WD to shit i sie psuje. mam w domu starego, 6 letniego caviara i nigdy nie mialem z nim najmniejszy problemow.

CAVIAR RULEZ!

hehja mam w domu prawie 12 letniego caviara 80MB i nadal nie ma badow :D:D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w moim caviarku slychac tylko lekki odglos pracy glowicy przy intensywnym wykorzystaniu. jest wyraznie cichszy niz wyciszony Maxtor Diamond max 60+. w drugim kompie mam caviara z 1998 roku i chodzi bez problemu, a dysk jest uzywany codziennie przez 8godz, bo jest w kompie staruszka w pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie porównuj starych dysków do dzisiejszych bo to całkiem inna bajka. teżmam maxtora 345 MB, samsunga 1.6 GB, seagate 540 MB i żaden nie ma ani jednago bada, chodzą jak nówki (z hałasem włącznie jak w chwili zakupu). a teraz mam caviara i narzekam bo jest głośny (metaliczny dźwięk kręcących saię talerzy, skrobanie przy pracy głowic) i di tego to wyłączanie się. mistrzem wydajności też nie jest ale to 5400 ...

więc czy uważacie że samsungi to bardzo dobre dyski ? jeszcze pół roku temu nikt ich nie kupował (teraz jest jakaś dobra seria, nowy model jest fajny) a przecież "mam kilka lat i nie ma badów". ja się zraziłem i tyle, nie polecam. ale to moje zdanie i wasze komentarze jakoś mnie nie ruszają. przecież nie kupię jeszcze 5 takich samych żeby się przekonać czy tylko mój ma wady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten program twotzy dyskietkę startową, z której należy uruchomić poźniej komputer. pozwala to na nie ładowanie zbędnych sterowników i sprawia, że operacje sąbezpieczniejsze i pewniejsze.

jak dla mnie full wypas, nie uzywam już nic innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...