Pawliko Opublikowano 21 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2023 Hejka, Posiadam: AMD Ryzen7 3700x MSI B450 TOMAHAWK 32GB RAM RTX 3080 PSU 1000W Planuje wymienic rzeczy z tytułu tematu. Wstępną liste juz mam, generalnie prosze o opinie/rady czy cos mozna zrobic lepiej. Chce kupic: Płyta główna Gigabyte X670 GAMING X AX Pamięć Kingston Fury Renegade, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL32 (KF560C32RSK2-32) Procesor AMD Ryzen 7 7800X3D, 4.2 GHz, 96 MB, BOX (100-100000910WOF) Dysk SSD Samsung 980 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (MZ-V8P1T0BW) Co do procka raczej jestem pewny ze chce taki, najwiekszy dylemat to plyta głowna. Generalnie nie potrzebuje w niej wifi, dobrego audio. Jest sporo zapasu w budżecie, ale pytanie czy warto doplacac? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 21 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2023 Witam czy czytałeś o występujących pojedynczych, problemach z procesorami X3D ? , zbyt wysokie napięcie jest ustawiane dla procesora i potrafią zaliczyć zgon... , warto było by po zakupie i uruchomieniu platformy, nie zależnie to sprawdzić i napięcie dla CPU ustawić ręcznie, czyli obniżyć. skoro nie potrzebujesz Wi-Fi, a wybrałeś płyta głowa która ja posiada ? Gigabyte, zawsze ma problem z wczesnymi wersjami biosów , czy wydany w 17/05/2023 - F6 , rozwiązuje większość problemów to ? a no i uzbrój się w cierpliwość bo nowe podstawki nie włączają się, czy bootuja system w parę sekund ino trooooche dłużej XD alternatywa to np. Płyta główna Asus TUF GAMING X670E-PLUS albo już taka trochę na wypasie ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI pamięci ok Pamięć Kingston Fury Renegade, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL32 (KF560C32RSK2-32) dysk rozważył bym Dysk SSD Kingston FURY Renegade 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SFYRS/1000G ) bo ma TBW (Total Bytes Written) 1000 TB a Samsung Dysk SSD Samsung 980 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (MZ-V8P1T0BW) ma TBW (Total Bytes Written) 600 TB 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawliko Opublikowano 21 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2023 54 minuty temu, Mr.T... napisał(a): czy czytałeś o występujących pojedynczych, problemach z procesorami X3D ? , zbyt wysokie napięcie jest ustawiane dla procesora i potrafią zaliczyć zgon... , warto było by po zakupie i uruchomieniu platformy, nie zależnie to sprawdzić i napięcie dla CPU ustawić ręcznie, czyli obniżyć. Tak, jestem swiadomy tego problemu, z tego co wiem producenci wydali juz biosy z poprawką. Chyba ze sie myle? 55 minut temu, Mr.T... napisał(a): skoro nie potrzebujesz Wi-Fi, a wybrałeś płyta głowa która ja posiada ? Bo generalnie w tym przedziale cenowym ciezko znalesc plyte ktora juz tego wifi nie ma. 56 minut temu, Mr.T... napisał(a): alternatywa to np. Płyta główna Asus TUF GAMING X670E-PLUS albo już taka trochę na wypasie ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI Jak widzisz, sam polecasz plyty z wifi 😛 Rozumiem ze ten Asus TUF GAMING X670E-PLUS bedzie najlepszym rozsądnym wyborem? 57 minut temu, Mr.T... napisał(a): dysk rozważył bym Dysk SSD Kingston FURY Renegade 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SFYRS/1000G ) bo ma TBW (Total Bytes Written) 1000 TB Bardzo fajny dysk, jednak odpada z racji braku wspracia dla sprzetowego szyfrowania. Dzieki za rady 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 21 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2023 3 godziny temu, Pawliko napisał: Tak, jestem swiadomy tego problemu, z tego co wiem producenci wydali juz biosy z poprawką. Chyba ze sie myle? wydając cały worek PLN , warto samemu sprawdzić niż , później "obudzić się z ręka w nocniku" XD 3 godziny temu, Pawliko napisał: Bo generalnie w tym przedziale cenowym ciezko znalesc plyte ktora juz tego wifi nie ma generalnie AM5, to nie jest tania platforma , jak to miało miejsce przy AM4. 3 godziny temu, Pawliko napisał: Jak widzisz, sam polecasz plyty z wifi to tylko taka propozycja, ale na wypasie XD 3 godziny temu, Pawliko napisał: Rozumiem ze ten Asus TUF GAMING X670E-PLUS bedzie najlepszym rozsądnym wyborem? Asus czy MSI lepiej prowadza pamięci , niż Gigabyte, tylko tyle, albo aż tyle. kiedyś Gigabyte przynajmniej kusił, bardzo dobrymi kodekami audio na płytach głównych np. ALC 1220-vb, wraz z z wzmacniaczem słuchawkowym, a teraz kodek bida edytion (Realtek ALC 897 ? ) i nie dopracowane biosy... 3 godziny temu, Pawliko napisał: Bardzo fajny dysk, jednak odpada z racji braku wspracia dla sprzetowego szyfrowania. ano nie było zamieszczonej informacji w wymaganiach, ze potrzebujesz dysk z szyfrowaniem sprzętowym. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...