Skocz do zawartości
Valmarek

Budżet ~5k - do gier, codziennego użytkowania (bez karty graficznej)

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Planuję zmodernizować swój komputer. Ze starego zestawu zostawię sobie kartę graficzną: RTX 3060.
Nie planuję żadnych OC czy męczenia kompa na 100% 24/7. To będzie komputer do gier (ale nie muszą być w 4k ani nic takiego), trochę photoshopa i codziennego użytku.
Zastanawiam się nad tymi częściami, jako że chciałbym te parametry mieć na kilka lat:

Płyta główna: MSI PRO Z690-A WIFI DDR4 lub ASRock Z790 PG LIGHTNING/D4
Procek: Intel Core i7-13700K
Chłodzenie: Endorfy Fortis 5 Dual Fan (EY3A009)
Pamięci RAM: Pamięć Kingston Fury Beast, DDR4, 64 GB, 3200MHz (2x32) lub ich odpowiednik qvl 3200 cl16 dla ASRocka lub innej płyty
Zasilacz: be quiet! Pure Power 12 M 750W 80 Plus Gold
Dysk: Dysk SSD Kingston KC3000 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe
Obudowa: MSI MPG Velox 100P Airflow ARGB, Phanteks Eclipse G360A lub Enermax StarryKnight SK30 ARGB

Płyta główna: Nie wiem czemu MSI pro z690 jest droższe (wiem, że będzie trzeba bios zaktualizować, ale zauważyłem, że jest opcja flash bios update albo po prostu dodatkowa funkcja update bios na morele)
Chłodzenie: Czy takie wystarczy do gier? Nie mam zamiaru robić OC. Może nawet będzie UV jak sprawdzę jak, aby delikatnie obniżyć temparatury.
Zasilacz: A może od razu jakiś z 850W?
Obudowa: Wybrałem takie z możliwością podpięcia AIO na górze 360mm w razie ewentualnej wymiany chłodzenia.

Czy takie parametry będą ok? A może jednak coś zmienić?

Edytowane przez Valmarek
Dopisanie info o "bez karty graficznej" do tytułu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

nie wiem dlaczego Morele, na płyty główne ASRocka udziela 24 miesiące gwarancji, natomiast X-kom np. w opisie ma 36 miesięcy , warto na to zwrócić uwagę wybierając sklep. 

rozważając w tym przedziale cenowym, to raczej był bym skłony zakupi płytę MSI ze względu na Wi-Fi oraz BT 

procesor + chłodzenie i

Endorfy Fortis 5 Dual Fan (EY3A009) 

czy ogarnie temat ? , trzeba by to sprawdzić empirycznie samemu XD 

skoro wiesz jak jak sprawdzić listę QVL danego producenta to spoko, ale można tez zakupić nieco szybsze 

Pamięć Kingston Fury Beast RGB, DDR4, 64 GB, 3600MHz, CL18 (KF436C18BBAK2/64)

zasilacz 750W będzie ok i to z zapasem , ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zakupić o większej mocy 850W , będzie sobie pracował na pół gwizdka.

dyski kc 3000 są polecane , albo seria Renegate bo ma wyższy parametr - TBW (Total Bytes Written) KC 1600 TB , Renegate 2000 TB 

Dysk SSD Kingston FURY Renegade 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SFYRD/2000G)

obudowa co się komu podoba byle aby była funkcjonalna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi