Skocz do zawartości
abx1

karta graficzna do i9 9900

Rekomendowane odpowiedzi

i9 9900

gigabyte z390 gaming x

32 gb ram 3200 cl16

zasilacz 650w sonic gold

samsung 970 m2 512

chłodzenie  procka beqiuet dr4

obudowa bequiet 801

Potrzebuję kupić do niego kartę graficzną do grania.

Karta która wykorzysta całą moc zestawu, nie chcę przepłacać za kartę którą ograniczy procesor. Jednym zdaniem najlepsza do tych podzespołów.

Obecnie jedynie vga intel pracuje.

Edytowane przez abx1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli 27 cali , rozdzielczość 2K , 2560 x 1440 i odświeżanie 165 Hz.

czysto bez "bottleneck" to: 

od czerwonych

Radeon RX 6800

lub od zielonych

GeForce RTX 3070

z niedużym "wąskim gardłem" 

Radeon RX 6800XT 

lub 

GeForce RTX 3070Ti 

tylko czy zamiast RTX 3070Ti nie lepiej już było by zakupić RTX 4070 ?, z wtyczką zasilania starego typu, PCIe 2.0

np.

Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 4070 WindForce OC 12GB GDDR6X (GV-N4070WF3OC-12GD)

Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 4070 Eagle OC 12GB GDDR6X (GV-N4070EAGLE OC-12GD)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm to mnie zaskoczyłeś

obstawiałm max. 6700 xt lub 3070

jest duża różnica pomiędzy  6700 xt vs 6800 ? cenowo ok 700 zł

3070 vs 6700 xt ? Tu też 700 zł

3070 vs 6800 tyle samo

Edytowane przez abx1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy jest duża różnica po miedzy kartami ? , oczywiście ze jest różnica w wydajności , pytanie czy Ty jesteś skłonny tą różnicę dopłacić ?

testów na portalach czy YT nie brakuje , sam możesz sprawdzić jaka wydajność oferuje konkretna karta czy model , bo skoro już masz wydać mamonę to warto było by się samemu zainteresować i na co się zdecydować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby nie było zainteresowania, nie było by pytań 🙂

Na yt obejrzane już sporo filmów, dlatego pytanie kieruję do osób które mogą pomóc podjąć decyzję, lub mają szerszą wiedzę, siedzą w temacie na bieżąco.

Wolę wydać mniej to logiczne. Pytanie czy opłaca się dokładać 700 zł do 3070, 6800. Czy dadzą odczuwalnie większe efekty, czy jest to różnica nie warta tych pieniędzy.

Jeśli warto do dlaczego? Która 3070 czy 6800?

Czy są jakieś wady tych trzech kart?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, abx1 napisał:

Gdyby nie było zainteresowania, nie było by pytań 🙂

Na yt obejrzane już sporo filmów, dlatego pytanie kieruję do osób które mogą pomóc podjąć decyzję, lub mają szerszą wiedzę, siedzą w temacie na bieżąco.

Wolę wydać mniej to logiczne. Pytanie czy opłaca się dokładać 700 zł do 3070, 6800. Czy dadzą odczuwalnie większe efekty, czy jest to różnica nie warta tych pieniędzy.

Jeśli warto do dlaczego? Która 3070 czy 6800?

Czy są jakieś wady tych trzech kart?

jeśli chodzi o wydawanie pieniędzy czy więcej pieniędzy za wydajniejszy model, to zadajesz pytana na które musisz sam sobie udzielić odpowiedzi, czy jest warto czy nie warto.

tyle z mojej strony XD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, uznajmy że 700 zl to opłacalna dopłata za ray tracking.

w takim razie zieloni czy czerwoni?

co mogę mieć najlepszego za 2500zl

Co wybrał by kolega i dlaczego?

jakie są wady i zalety 3070 a jakie 6800?

tego chcę się dowiedzieć XD

Edytowane przez abx1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32 minuty temu, abx1 napisał:

Dobrze, uznajmy że 700 zl to opłacalna dopłata za ray tracking.

w takim razie zieloni czy czerwoni?

co mogę mieć najlepszego za 2500zl

Co wybrał by kolega i dlaczego?

jakie są wady i zalety 3070 a jakie 6800?

tego chcę się dowiedzieć XD

pozwolę sobie nie odpowiadać na te pytania

bo jak już pisałem masz wydać PLN to zainteresuj się tematem, na co je wydasz 

co ?, mam pisać np. czym jest Ray Tracing i DLSS w kartach Nvidia  , wujek google pomoże. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24 minuty temu, Mr.T... napisał(a):

pozwolę sobie nie odpowiadać na te pytania

bo jak już pisałem masz wydać PLN to zainteresuj się tematem, na co je wydasz 

co ?, mam pisać np. czym jest Ray Tracing i DLSS w kartach Nvidia  , wujek google pomoże. 

Wydaje się, że od tego jest pomoc na forum.

Wiedza z Googla to nie to samo co pomoc eksperta.

Dzięki, pozdrawiam

Edytowane przez abx1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał 4070 rtx, na olxie wyrwiesz za 2500 z gwarancja, zieloni generalnie maja lepsze karty, w serii 40 masz wiecej rdzeni rt i nowszej generacji - generalnie karte powinno sie kupywac pod monitor jak masz w monitorze free sync a nie masz g sync to wtedy powinienes sie zastanowic czy kupywac karte zielonych, czy lepsza bedzie amd

Masz tam adaptive sync, czyli technologie odswiezania czerwonych powinienes troche o tym poczytac i dobrac sobie karte czerwonych - jak nie bedziesz streamowac, albo ustawisz se RT na low to tez bedzie smigac

Bierz 6800 xt powinno Ci wszystko pasowac. Na 1440p nie ma narazie czegos takiego jak bottleneck procesora (chyba że masz 4090) bardziej sie trafia bottleneck karty, chyba ze jedziesz na czyms ponizej serii 3000 amd albo 8000 intel, albo jest to różnica rzedu do 10-15 klatek wzgledem najnowszych modeli (13900k lub 7950x)

Edytowane przez VonV3in

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, VonV3in napisał:

Ja bym brał 4070 rtx, na olxie wyrwiesz za 2500 z gwarancja, zieloni generalnie maja lepsze karty, w serii 40 masz wiecej rdzeni rt i nowszej generacji - generalnie karte powinno sie kupywac pod monitor jak masz w monitorze free sync a nie masz g sync to wtedy powinienes sie zastanowic czy kupywac karte zielonych, czy lepsza bedzie amd

Masz tam adaptive sync, czyli technologie odswiezania czerwonych powinienes troche o tym poczytac i dobrac sobie karte czerwonych - jak nie bedziesz streamowac, albo ustawisz se RT na low to tez bedzie smigac

Bierz 6800 xt powinno Ci wszystko pasowac. Na 1440p nie ma narazie czegos takiego jak bottleneck procesora (chyba że masz 4090) bardziej sie trafia bottleneck karty, chyba ze jedziesz na czyms ponizej serii 3000 amd albo 8000 intel, albo jest to różnica rzedu do 10-15 klatek wzgledem najnowszych modeli (13900k lub 7950x)

z kartami od czerwonych to jest różnie i wszystko zależy od konkretnej konfiguracji, ( nie ma jakiś magicznych ustawień biosu które mogły by to rozwiązać ) , jak od pierwszego uruchomienia jest ok , to użytkownik jest zadowolony, ale zdarzają się przypadki że są jakieś "krzaki",  i potem karta ląduje na olx czy alledrogo , generalnie karty od zielonych są mniej konfliktowe jeśli chodzi o kompatybilność z sprzętem, a problemik polega ze dopiero w momencie zamontowania karty, okazuje się czy jest ok, czy "Houston, mamy problem" ...       

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i tak, ja co wiedziałem to powiedziałem

Mr T nie wiesz może co to było kiedys że ryzeny 7000x miały stuttering, wypowiedz się w moim temacie bo skladam kompa i nie widzi mi sie doplacac do 7950x3d poltora tysiaca zl za pare % wydajnosci

Pozdrawiam

Kordian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi