DickDastardly Opublikowano 9 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2023 Cześć, Potrzebuję pomocy w złożeniu komputera, budżet to 10 000 zl (+\- do 1000zl roznicy). Komputer ma służyć jako domowa stacja do montażu video - przede wszystkim programów telewizyjnych nagrywanych na max 3 kamery, montuje w Adobe Premiere zazwyczaj (zazwyczaj granych w full hd, a jak pliki są większe to i tak są często przerabiane na proxy), ale też czasem do grania. Proporcje użytkowania będą różne, w zależności od miesiąca i od formy projektu. Zależy mi na skompletowaniu samej skrzynki (monitor, głośniki i reszte sprzętu posiadam). Jedyne co nadaje się do użytku z poprzedniego komputera to dysk HDD 4TB, bo jest w miare nowy ;) Uzyskałem już jedną wycenę przykładowego zestawu: https://proline.pl/koszyk/af595dbd (ewentualnie https://proline.pl/procesor-intel-core-i9-13900k-raptor-lake-3-0ghz-lga1700-box-p8115754 + https://proline.pl/thermalright-ramka-kontaktowa-lga1700-bcf-black-18xx-ilm-bending-correct-frame-p8117593) Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 10 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2023 Witam skoro już nastawiłeś się na chłodzenie wodne, które nie są bezawaryjne ani bez głośne, czy bez obsługowe, tak, raz na 1.5 roku wypadało by z układu spuścić płyn, układ przepłukać i płyn wymienić na nowy, to może cos na dłuższym okresie gwarancyjnym np. 72 miesiące, zamiast 36 miesięcy. Chłodzenie wodne Arctic Liquid Freezer II 360 (ACFRE00068A) dopłacił bym do płyty głównej Płyta główna Asus PRIME Z790-A WIFI lub podszedł do tematu inaczej, że skoro obecnie i tak OC procesora dostaje się w postaci trybu turbo, to czy nie lepiej było by zakupić płytę np. Płyta główna Asus ROG STRIX B660-F GAMING WIFI i zamówić aktualizacje biosu do najnowszego dostępnego, ta wersja płyty głównej jest dosyć dobrze wyposażona. czy czytałeś opinie na temat wybranego zasilacza ? , pomijam kwestie wypuszczenia wybuchowej serii XD , oraz ze gniazda słabo trzymają wtyczki, oraz np. umiejscowienie kondensatorów filtrujących, które są na przewodach przy wtyczkach ... a skoro by zakupić tańsza płytę główna to można by pokusić się o zasilacz innego producenta np. Zasilacz MSI MPG A850G PCIE5 850W czyli ATX 3.0 z gniazdem pod nowe standard 12VHPWR PCI-E 5.0 16-pin (12+4) lub Zasilacz be quiet! Pure Power 12 M 850W (BN344) i wtedy zakupił kartę graficzna lepszym zestawem chłodzącym oraz do wyboru albo z wtyczka zasilania starszego typu PCIe 2.0 czyli 1x8 pin Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 4070 Eagle OC 12GB GDDR6X (GV-N4070EAGLE OC-12GD) lub właśnie z wtyczka nowego typu PCI 5.0 -12VHPWR tylko trzeba zwrócić uwagę aby dobrze ja docisnąć. Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 4070 Gaming OC 12GB GDDR6X (GV-N4070GAMING OC-12GD) całkiem zgrabna obudowa, ciekawe jak będzie faktycznie z montażem zestawy AIO na górze obudowy. to takie moje przemyślenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DickDastardly Opublikowano 10 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2023 Nie tyle, że się nastawiłem, co taką propozycję dostałem 🙂 Nie znam się na sprzęcie, dlatego chętnie słucham mądrzejszych 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...