Gość Opublikowano 8 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2023 Cześć, dział trochę taki średnio dopasowany do tematu, ale kupowanie to kupowanie, na tym forum chyba nic lepszego nie ma, a że pytam o polskie rzeczy, w świat też nie wyfrunę 😉 A pytam konkretnie o książki, ponieważ przyjaciel prosił mnie o zorganizowanie literatury, która będzie dla niego zarazem repetytorium i rozwinięciem jego dotychczasowej, całkiem przepastnej, ale już mocno nieaktualnej wiedzy. Zależy mi na książkach używanych, żeby nie zbankrutować. Ceny są kosmiczne. Dostałem od niego kilka tytułów konkretnych, takich jak "Sieci komputerowe. Biblia" Sosińskiego, ale to książki sprzed lat. Chciałbym się rozejrzeć za czymś trochę mniej przedpotopowym. Będę wdzięczny za wszelkie rekomendacje. Sam mam tutaj dość ograniczoną wiedzę, więc pytam Was. Tematyka, która mnie interesuje (zgodnie w opisem kolegi): 1. Sieci komputerowe - w ujęciu całościowym, jakaś biblia lub księga eksperta. Coś, co dotyczy tematu całościowo. 2. Protokoły sieciowe - zarządzanie nimi i administracja ruchem. Coś przekrojowego, ale bez rozwiązań Cisco. 3. TCP/IP - jakieś opasłe tomisko. Podstawy interenetu. 4. Routing/firewall - wszystko, co dotyczy ruchu pakietów, filtrowania w szczególności, w oparciu o linuksa i OpenVRT 5. Serwer poczty - coś o stawianiu serwera poczty na linuksie (dla kogoś, kto obsługiwał sendmail i nie wie, czy teraz jest coś lepszego) 6. VPN - jako klient i jako serwer, bezpieczeństwo, zdalna praca, ssl, tsl. W kontekście systemów linuks. 7. Wiersz poleceń linux, skrypty powłoki - coś co dotyczy pracy w trybie tekstowym, oraz jakieś wprowadzenie do skryptów powłoki systemu linux 8. xmpp, jabber - coś o stawianiu serwera na tym protokole lub o jakichś podobnych protokołach Z góry dzięki za wszystkie sugestie. Uprzedzam też, że nie za bardzo będę w stanie odpowiedzieć na pytania typu "a interesuje cię bardziej X czy Y?", bo moja własna wiedza w tych tematach jest zwykle dość szczątkowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano 9 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2023 IMo kupowanie takich kompediow mija sie z celem. Jezeli chodzi o podstawy, to praktycznie kazda ksiazka jest dobra, ale technologia sie tak szybko zmienia, ze bez ciaglej nauki i aktualizacji wiedzy pod katem zmian, uczymy sie z ksiazek juz przetarzalej technologii. Kwestia sieci, to podstaw uczy dowolna ksiazka, jednak sieci obecnie to nie tylko LAN i WAN, ale do tematu dochodzi SDN, ktore obecnie jest wykorzystywane na szeroka skale. Podstawy punktow 1-3, 4a, 6 pokryje prawie kazda ksizka o sieciach z ostatnich 10 lat. Zapory sieciowe obecnie to tylko podstawa bezpieczensta.Teraz to UTMy z rozbudowywanymi analizami kazdej z warst + behawiorystyka, do garnuszka musisz dorzucic bezpieczenstwo w chmurach (azure, aws, gcp, itp). Serwer poczty - tutaj jest mnosgosc rozwiazan. Biorac pod uwage, jak korporacje kontroluja ten rynek i wymagania, juz lepiej poszukac cos na YT i zobaczyc, jak skonfigurowac wlasny serwer w oparciu o istniejace technologie open source. Sendmail to antyk. 7 bash, shell i inne to dowolna ksiazka z ostatnich 10 lat, gdzie opisane jest jak tworzyc skrypty, ale obecnie uslugi i jadro tez sie zmieniaja, wiec podstawy to moze ksiazka, ale cos wiecej co odpowiada nowym trendowm to juz gdzie indziej. xmpp, jabber? Serio? to dobre dla amatorow, czy fanatykow. Olalbym temat, bo to w pracy zawodowej sie nie przyda w ogole. IMO najlepsza obecnie opcja sa szkolenia online. UDEMY, pluralsight, ewentualnie YT, aby zobaczyc czy chcemy dalej w temat brnac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...