Skocz do zawartości
zeto01

Nowy Pc + Monitor

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, potrzebuję porady dotyczącej zakupu nowego komputera. Chciałbym stworzyć zestaw składający się z obudowy, podzespołów i monitora. Mój budżet to około 8000 złotych. Komputer będzie  głównie do codziennego użytku, gier i generowania obrazów w "stable-diffusion" jako hobby. Musi być stosunkowo kompaktowy, ponieważ mam ograniczoną przestrzeń, a także nie chciałbym, aby miał jaskrawe światełka jak sklepowy neon. Głośność działania nie jest najważniejsza, ale fajnie by było, gdyby nie hałasował jak rozpędzony kombajn.

Wstępnie polecono mi taki zestaw: https://www.morele.net/inventory/info/2332c8fe/ , ale nie chcę się jedynie ograniczać do jednej propozycji. Byłbym bardzo wdzięczny za wasze propozycje wraz z krótkimi wyjaśnieniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

patrząc obiektywnie zestaw będzie działał i jest dobrany pod względnie mała obudowę i "krótka" kartę graficzna , ale platforma AM4 raczej nie będzie już wspierana o nowe procesory, i oprócz zapowiadanego "AMD Ryzen 5 5600X3D", zobaczymy jaką faktycznie zaoferuje wydajność do ceny, to chcąc zbudować zestaw na np. AM5 trzeba by dołożyć kolejne 850 PLN.

a w tym zestawie

wymienił bym zasilacz na innej firmy np.

Zasilacz MSI MPG A850G PCIE5 850W,  oraz czy do tego zestawu potrzeba aż 850W ? 

monitor to szału nie robi...

wybrany procesor w grach w których można wykorzystać jego dodatkowa pamięć, będzie oferował zysk FPS , ale w pozostałych już nie, oraz wybierając monitor 2k gdzie bardziej już liczy się karta graficzna, bardziej optymalnym wyborem był by np.

Procesor AMD Ryzen 7 5700X, 3.4 GHz, 32 MB, BOX (100-100000926WOF)  

czy nawet 

Procesor AMD Ryzen 5 5600X, 3.7 GHz, 32 MB, BOX (100-100000065BOX)

a pozostała różnice dołożył do płyty głównej i monitora 

jeśli potrzeba z Wi-Fi

Płyta główna Asus ROG STRIX B550-F GAMING WIFI II

lub bez Wi-Fi

Płyta główna MSI MAG B550 TOMAHAWK

a monitory to w zależności od tego co kto bardziej lubi na IPS czy na VA

Monitor Acer Nitro XZ270UPbmiiphx (UM.HX0EE.P15)  na VA 

Monitor Gigabyte G27Q  na IPS

Monitor LG UltraGear 27GN800P-B  na IPS 

jest tez kanał na YT wystarczy wpisać "morele monitor" i udziela się tam taki youtuber Stilgar omawia co dla kogo itd.  

całkiem fajny zestaw chłodzący, ciekawe jak z wydajnością.   

oraz nie wiem czy nie wolał bym dopłacić do pamięci , bo te wybrane cenowo wypadają bardzo dobrze , ale pytanie czy będą faktycznie chciał stabilnie pracować z szybkością 3600MHz ? i np. 

Pamięć Kingston Fury Renegade, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16 (KF436C16RB1K2/32) 

czy potrzeba jest obudowa za ponad 500pln ? 

Obudowa Fractal Design Pop Air TG (FD-C-POA1A-02)

czy nawet 

Obudowa Genesis IRID 505 V2 MIDI TOWER (NPC-1517)

Obudowa Genesis Irid 505F (NPC-1997)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za Twoją opinie. W między czasie zestaw uległ modyfikacją i został wrzucony na wspomnianą przez Ciebie nowszą platformę AM5.

https://www.morele.net/inventory/info/fa95eb7d/ - obecnie wychodź około +/- 8600 pln. Z czego generalne nie jestem zbytnio zadowolony, gdyż musiał bym przerzucić zakup monitora na kolejny miesiąc lub wrócić do 5800x3d.

Co do pytania o wi-fi na mobo, nie jest ono konieczne. I sumie tu mam największy problem z wyborem. Ale jako że jestem laikiem w tych tematach, sugeruję się opinią i pomocą innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ceny są jakie są , można tez szukać pojedynczych podzespołów na promocja w innych sklepach. 

teraz ograniczeniem jest tylko obudowa mATX. , normalnej płyty głównej ATX raczę się nie zamontuje, oraz ograniczenia wysokości dodatkowego zestawu chłodzącego , bo wedle z opisu obudowy, zestaw chłodzący max 155mm wysokości, wybrany zestaw chłodzący, tyż wedle opisu ma 155mm wysokości ciekawe jak to będzie wyglądać po zamontowaniu XD 

jak nie potrzebujesz to zakup płytę główna bez  Wi-Fi , ale to fajne udogodnienie bo to jest razem z BT

mi np. za zestaw wyszło 8850pln. ale z obudową ATX i z karta o 120pln droższą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety, tak jak wspominałem w pierwszym poście, jestem mocno ograniczony dostępną przestrzenia jaką posiadam na obudowę.
Co do cen, no tak.. Są wysokie 😞 . A nie chciał bym też rozgrzebywać wszystkiego na kilka sklepów. Powód prozaiczny - wygoda.

Dodatkowo pocieszam się tym artykułem Starfield jako gratis do AMD, może uda zagarnąć. Jeden wydatek mniej ^ ^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi