Skocz do zawartości
wojohummer

Komputer do 6,5k do gier, ocena zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Nastał czas wymiany mojej i5tki 4460 i 750ti, czekam na propozycje.
Głównie gram w csa wiedzmina w 1080p 144hz ale planuje przejść na 1440p.

Totalnie się nie znam na budowaniu pctów ale przysiadłem do tematu i stworzyłem coś takiego.

Nie będę się bawić w żadne OC, UV, zależy mi na ciszy i bezobsługowości, komputer ma działać
mam kilka pytań:
1. Czy te chłodzenie z tą kartą nie będą głośne
2. Czy warto dopłacić do KC 3000
3. Czy zasilacz jest odpowiedni a może lepiej dopłacić 100zł do wersji Focus 650 czy do be quieta 12M 650

image.png.6cd9ba5ab1fadb6fb85cb89239f2a054.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

1. dla jednego będzie słyszalne i akceptowalne , drugi powie ze szum mu przeszkadza, wiec to kwestia mocno indywidualnej oceny.

ale można się zastanowić czy nie dopłacić do karty co ma 48 miesięcy gwarancji, zamiast 36 miesięcy.

Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 4070 Gaming OC 12GB GDDR6X (GV-N4070GAMING OC-12GD) ale jest jedno ale, patrzaj zasilacz.  

2. lub  Dysk SSD Kingston Fury Renegade 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SFYRS/1000G )

3. a to zależy na jaka kartę się zdecydujesz bo wersja WindForce OC wymaga wtyczki zasilania PCIe 2.0 czyli 1x8pin , natomiast Gaming OC już nowego typu PCIe 5.0 czyli (12VHPWR PCI-E 5.0 16-pin (12+4), i tutaj przydał by się już zasilacz nowego typy ATX 3.0 np. wspominany 

Zasilacz be quiet! Pure Power 12 M 650W (BN342) 

ale różnica cenowa nie duża to można zawsze pomyśleć nad 

Zasilacz be quiet! Pure Power 12 M 750W (BN343)

od siebie dodam ze to chłodzenie to chiba ma nie wymienny wiatrak 

z tańszych to np. 

Chłodzenie CPU Endorfy Spartan 5 MAX (EY3A003)

Chłodzenie CPU Arctic Freezer 34 eSports (ACFRE00073A)

lub

Chłodzenie CPU Arctic Freezer 34 eSports Duo 2x120mm (ACFRE00075A)  ale dopłata 70pln za dodatkowy wiatrak ...

Chłodzenie CPU Endorfy Fera 5 Dual Fan (EY3A006)

Chłodzenie CPU Silver Monkey X CRISP DUAL 2x120 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi