First Ever Opublikowano 17 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2023 (edytowane) 48 calowy OLED od ASUSa dojdzie do mnie w środę, więc muszę dzisiaj zamówić biurko, bo nie chcę go później używać na podłodze. Od razu zaszaleję i stworzę sobie motyw graficzny ASUS ROG - tapeta oraz mouse pad pozostają i nie podlegą dyskusji. ASUS ROG podkładka 90x30cm: https://www.amazon.co.uk/gp/product/B08BWXM9Z7/ (cena z d***) Biurko opcja 1: standardowe (białe lub czarne): https://www.amazon.co.uk/dp/B09TD9D7TK/ Biurko opcja 2: automatyczne (białe lub czarne): https://www.amazon.co.uk/dp/B08PFH81J6/ Zrobiłem szybką wizualizacje - wymiary są zachowane (podkładka wejdzie na milimetry między otwory na kable w biurku 1), opcja 2 jest 2x droższa. Na podkładcę będzie klawiatura i mysz Logitecha (z odpowiednim motywem podświetlenia), nie dodawałem do wizualizacji (nie mam czasu). Znalazłem ramię które utrzyma monitor o wadze do 18KG (ten ASUS ma 15KG): https://www.amazon.co.uk/gp/product/B08RS2SD4T Jest podobne w kolorze białym (ale droższe o kolejne £20): https://www.amazon.co.uk/dp/B0BCJG24BF/ Białe ramię może być ciekawe jeżeli wybiorę białe biurko... Przygotowałem 4 propozycje... Kupuję też nowe krzesło i też będę musiał zdecydować czy czarne czy białe.... (do zestawu). Biurko (nie regulowane, wydaje mi się solidniejsze), wytrzyma udźwik 80kg, natomiast to elektryczne tylko 50kg. Z drugiej strony kompletnie nie podobają mi się wycięcia pod kable w blacie w biurku nr. 1. Co byście wybrali... w środę mogę zamieścić zdjęcia działającego zestawu... Edytowane 21 Września 2023 przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATB-FLASH Opublikowano 18 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2023 Sam bym wybrał biurko NR 2 - taki gust mam po prostu, wole ciemne biurko. Płyta z tyłu robi lepsze wrażenie niż pusta przestrzeń No i co tam będziesz składał tak w ogóle bo na większe rzeczy sam wybrałem ze 4 lata temu takie coś: https://cenowarka.pl/vector-custom-design-vd01-desk-benchtable-czarny-vdrmvp04-a1475253.html Zależało mi że wszytko schować w biurku - kable, listwy zasilające, switch. No i super wygląda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 18 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2023 (edytowane) W dniu 18.09.2023 o 11:43, ATB-FLASH napisał: No i co tam będziesz składał tak w ogóle bo na większe rzeczy sam wybrałem ze 4 lata temu takie coś: https://cenowarka.pl/vector-custom-design-vd01-desk-benchtable-czarny-vdrmvp04-a1475253.html Zależało mi że wszytko schować w biurku - kable, listwy zasilające, switch. No i super wygląda. Ogólnie cena £890 to trochę dużo i te ich logo jest dla mnie nie do zaakceptowania (ciekawe czy dołączają naklejkę na czoło). Lubię 'Old Skool', czyli nie RGB, a minimalizm i jakiś sensowny motyw - w tym przypadku będzie to ASUS ROG. Śmieszne jest to, że posiadam tylko monitor z tej serii, ale mam płytę główną i kartę graficzną ASUS'a. Wracając do tematu - wybrałem opcję 4, bo nie podobały mi się dziury w blacie w opcji 1 i 2. Nigdzie nie mogę znaleźć specyfikacji portów USB jakie używają w tym FLEXISPOT Comhar EW8B - to są USB tylko do ładowania? Jeżeli to jest do danych, to kolor portów nie wróży dobrze... będę pewnie to modyfikował pod USB 3.2 Gen2. Jak już wszystko poskładam i posprzątam to pokażę efekt końcowy... Edytowane 19 Września 2023 przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2023 (edytowane) UPDATE Po 1 dniu planowania i 2 dniach na dostawy kurierskie oraz 1 noc na złożenie wszystkiego. Przemyślenia... Te biurko wygląda fajnie i przy cenie £300 wydaje się być ok... ale, ten kto je projektował chyba nie słyszał o ramieniach do monitorów (nieakceptowalne). Blat ma grubość tylko 12mm (zaszaleli), ale wraz z metalową konstrukcją szerokość biurka wynosi 56mm i jest stabilny - chociaż nie mam zamiaru na niego wchodzić, bo producent określa maksymalny udźwig do 50kg. Wracając do ramienia - prawdopodobnie żadne ramię o dużym udźwigu dostępne na runku nie będzie "kompatybilne" z tym biurkiem, ponieważ dokręca się je nie na rancie a trochę wewnątrz (a tam biurko już nie ma grubości trzeba coś podłożyć). Z godzinę (piłowałem dechy z jakiegoś starego łóżka by je tam podłożyć, ostatecznie się udało). Gdyby nie ten mankament dałbym 8.5/10, a tak daję 4/10 - co za debil to projektował, wystarczyło dodać do zestawu twardy kawałek deski o wymiarach 100x50x41mm i byłoby po problemie. Poza tym blat ma jakąś dziwną okleinę która masakrycznie łapie odciski palców. Szuflada jest otwierana w głupoowaty sposób, trzeba ją mocna złapać i pociągnąć (a nie ma za co). Nie mam zastrzeżeń do pracy biurka - zmiana regulacji działa sprawnie i cicho. Sprzedałem 2 stare zbędne monitory i upgrade do tego ASUS-a wyniósł £330. Używany w idealnym stanie i z gwarancją, problem było znalezienie kuriera który by to przewiózł w UK (wszyscy 95% odmawiają udzielenie ubezpieczenia na przewóz takiego sprzętu o takich gabarytach - udało się z FedEx). Po podłączeniu porządnym kablem DP 8K o długości 5m wszystko działa tak jak powinno, tzn. 4K@138Hz z HDR i 10bitowy kolor. Okazało się, że coś jest nie tak z dźwiękiem (statyczny szum jak cewki w niektórych kartach graficznych pod obciążeniem, ale 5x głośniejszy - po aktualizacji firmware monitora do wersji V028 problem zniknął). Ogólnie jestem bardzo zadowolony, a wszystko co zaplanowałem pokryło się w 95% z rzeczywistością: Trzeba było robić modyfikację biurka pod ramię do monitora - stworzyć podkładkę. Na projekcie ramię zamontowane jest z lewej strony co wymagało kabla dłuższego o 2m (ok. 7m), więc zamontowałem z prawej strony. Pad przesunąłem do prawej strony, mam większą powierzchnię pod myszką a z lewej strony miejsce na słuchawki (wizualnie jest ok). Wcześniej miałem problem z podłączeniem kamerki Logitech Brio dłuższymi kablami, i w rozdzielczości 4K pojawiały się artefakty lub się rozłączała, ale obecnie wszystko działa ok. Pozostało mi poukładanie kabli i przemyśleć co z nimi zrobić gdy będę chciał podnieść biurkow do góry i pracować na stojąco... Zmiana z 3440x1440 na 3840x2160 dała trochę popalić RTX 4070 Ti. Gram w 4K więc największy wpływ na wydajność ma GPU (trzeba będzie pomyśleć o upgrade do RTX 5000?) JEŻELI BUDUJECIE COŚ PODOBNEGO (DUŻEGO) TO NIE SKŁADAJCIE TEGO SAMI - JEDNO STUKNIĘCIE I BĘDZIE PO ZABAWIE. NIE WIEM JAKIM SPOSOBEM UDAŁO MI SIĘ ZAMONTOWAĆ TO W POJEDYNKĘ (A MUSIAŁEM 3 RAZY POPRAWIAĆ). Może za jakiś czas zamontuję 400-strefowe podświetlanie, które stworzyłem pod mojego wcześniejszego 40-calowego Philipsa, powinno pasować... Pozdrawiam Edytowane 20 Września 2023 przez First Ever 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...