Skocz do zawartości
Niezmazywalna

Dysk SSD na SATA2 do laptopa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcę w starym laptopie wymienić dysk HDD na SSD. Laptop obsługuje tylko 2,5 cala SATA2. Do tego problemem jest bardzo słaba bateria, przez co komputer często traci nagle zasilanie(musi mieć stale podłączoną ładowarkę) i obawiam się utraty danych na SSD, albo że nowy dysk się szybko popsuje. Jaki dysk o pojemności 1TB polecacie do 500zł? Sama znalazłam Samsung 870 EVO i drogiego Kingston DC600M (który jako jedyny ma sprzętowe zabezpieczenie przed utratą zasilania).
Nie wiem też czy mam ustawiony tryb IDE czy AHCI. Jakby podczas instalacji Windowsa 8, nie widział dysku, to skąd ściągnąć sterowniki?

Dziękuję za wszelkie sugestie.

Edytowane przez Niezmazywalna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

podaj model i producenta laptoka. 

kupując i montując dysk SATA III który będzie podłączony do kontrolera SATA II będzie on działał zauważalnie wolniej , ale i tak sporo szybciej niż dysk HDD.

jeszcze ani razu nie zawiodłem się na tym dysku a kilka szt. się kupiło XD 

Dysk SSD Crucial MX500 1TB 2.5" SATA III (CT1000MX500SSD1)  - około 290 PLN , i gwarancja 60 miesięcy.  

co do utraty zasilania, to obecnie zakup bakterii to nie jest jakiś kosmiczny wydatek , dlatego moje pytanie odnośnie producent model laptopa.

instalowanie obecnie win7 czy win8/8.1, trochę nie ma sensu, bo za chwile przeglądarki jak nie już, nie będą otrzymywać aktualizacji, co za tym idzie, brak aktualnych certyfikatów bezpieczeństwa będzie skutkować brakiem możliwości zalogowania się na np. pudelka ( nie mogłem się powstrzymać XD ), a tak na poważnie to na np. pocztę czy do banku , o alledrogo nie wspominając.

sterowniki do instalacji, aby podczas instalacji "podać ręcznie", ściąga się z strony producenta/model danego laptopa, ale pytanie jest czy, do tego laptopa producent udziela jeszcze wsparcia w postaci suportu sterowników ?, bo ten laptok to tak wisz młodzieniaszek nie jest XD        

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, Niezmazywalna napisał:

MSI CX61

elo to być 4 generacja Intela, to to powinno mieć wsparcie już dla SATA III  

co do sterowników, to o ile instalator np. win10 faktycznie podczas procesu instalacji nie wykryje chipsetu, przez co nie będzie widział dysku, to można użyć tych od win8, byle aby były pod system 64bit.   

https://www.msi.com/Laptop/CX61-2PC/support#driver

bakterie 

https://allegro.pl/kategoria/czesci-do-laptopow-baterie-147905?string=msi cx61

tylko popatrz czy stara i nowa ma taka sama budowę , w sensie w tym samym miejscu jest np. gniazdo.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi