Skocz do zawartości
kuba_kubi

AMD AM5 - Ryzen 7000/8000/9000 (Zen 4 / Zen 5) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Wyłącz XMP to bedzie się odpalał w kilka sekund ale kosztem zmniejszonej wydajności. Ja dodatkowo znalazłem w BIOS MSI z najnowszym updatem opcję Memory Context Restore co skraca czas bootowania do 20 sekund ale nie zawsze system prawidłowo się podnosił więc to wyłączyłem. Odpalam komputer jak za starych dobrych czasów wolnych twardzieli. Przychodze do domu pierwsze co odpalam kompa a potem reszta czynności xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, frekasik napisał:

Wyłącz XMP to bedzie się odpalał w kilka sekund ale kosztem zmniejszonej wydajności.

Nie kosztem mniejszej wydajności. EXPO to tylko nastawy pamięci, możesz równie dobrze ustawić ręcznie i na 99% będzie to lepiej działać. Najprościej jest na MSI bo mają w BIOS gotowe nastawy do testowania.

Wyłączysz Power Down Control i Memory Context restore (w sąsiednim temacie to pomogło) i też będzie szybciej. Funkcja MSI TryIt! automatycznie wyłącza Power Down Control.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgrałem najnowszy bios 6 października, od tamtego czasu był spokoj i odpalanie kompa trwało ~10sekund, dzisiaj po ponad 2 tygodniach znowu sie dlugo odpalal, tak jakby robił ten trening ramu.

Ja juz nie wiem o co chodzi ale jeżeli ma takie coś mieć miejsce raz na ponad 2 tygodnie to chyba trzeba to zdzierżyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry złożyłęm zestaw:

Asrock X670E Steel Legend

Ryzen 7 7800x3d

Pamięć Ram https://www.gskill.com/product/165/393/1661410171/F5-6000J3038F16GX2-TZ5N

Problem jest taki że pamięc pracuje stabilnie tylko na profilu 4800, po zmianie expo na 6000 system startuje ale jest niestabilny (resety bluescrean)

Dodam jeszcze ze nie moglem pamieci odpalic w slotach A2 i B2 dopiero przy obsadzeniu B1 i B2 ruszylo ale jest problem ze stabilnoscia na 6000

Jesli obsadzę tylko jeden bank B2 pracuje stabilnie na 6000 mhz

Proszę o poradę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś tam powalczyłem to się podzielę może komuś tez się przyda, wygląda ze skopany jest profil na 6000 mhz. Ustawiłem profil 4800 który jest stabilny i ręcznie zmieniłem częstotliwość na 6000. System jest stabilny pozostało teraz zejść z timingami(są z profilu 4800) i testować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, suchy89 napisał(a):

luki99, Masz źle włożoną pamięć, w polu "Channel" powinno być 2x32bit a w tej chwili pamięć działa ci w single channel, włóż pamięci tak jak powinny być bo jak nie ruszą w dualu to szkoda czasu na ustawianie timingów.

Tak bo nie odpala A2 B2 jaki to ma wpływ na wydajność ?

Edytowane przez luki99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpływ na wydajność ma bardzo duży,  https://www.purepc.pl/test-pamieci-ddr4-single-channel-vs-dual-channel-w-laptopie?page=0,3.

Możesz mieć uszkodzone jakieś piny w gnieździe procesora albo chłodzenie za bardzo go dociska przez co wygina się płyta i procesor nie ma dobrego styku ze wszystkimi pinami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, luki99 napisał(a):

Tak bo nie odpala A2 B2 jaki to ma wpływ na wydajność ?

Ja mam ten sam problem z asrock taichi x670e, mam te same ramy tylko 2x32, chlodzenie juz poluzowalem

Wyswietla mi c5 jesli wloze jedna pamiec do slotu B a jedna do slotu A, jesli wloze dwie do slotu B (A nie testowalem) przechodzi dalej - po resecie cmosu tez

Ma ktos podobna konfiguracje - tez plyty asrocka i inne ramy i dziala? Bo jak tak to bedzie trzeba przeskoczyc na inny ram albo czekac na aktualizacje

Teoretycznie ta pamiec nie jest na liscie wspieranych pamieci wiec pozostaje czekac na aktualizacje

Otworzylem cpu a tam powyginane 4-3 piny - nastepna plyta do serwisu 😕

Edytowane przez VonV3in

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam dostępu do innych kośći ram w tej chwili, i najgorsze jest to że nie wiadomo co może być do końca przyczyna.Jako ciekawostka to podniosłem do 6400 i jest stabilnie niestety dalej w slotach B1 B2

Zrzut ekranu 2023-11-03 220244.png

Edytowane przez luki99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema, jak sprawdzic czy z procesorem i plytą głowną (tym połączeniem) dla socketu am5 wszystko jest ok? Wsadziłem procesor do socketu, przykrecilem chlodzenie i teraz jak poznac czy wszystko jest w porządku? Do biosa wchodzi, ram wykrywa, na dniach bede instalowal system (bo mojej pirackiej 10tki nie wykrywa) win 11, czy jak bedzie z hardwarem cos nie tak to juz sie posypie cos podczas instalacji? Czy obserwować dzialanie kompa przez jakis czas jak nic sie nie bedzie dzialo tzn ze jest ok? Poleccie (moze znacie) jakis program do testowania procesora w którym by wyszlo ze jest cos nie tak

Nie wyszla mi pierwsza proba instalacji dlatego jestem sceptycznie nastawiony obejrzalem po 10 razy filmiki z prawidlowa instalacja chlodzenie dokrecilem delikatnie ale i tak obawa pozostaje. Muszę nadmienić że poprzednia płyta z pogietymi pinami ( z mojej winy) pojechala do serwisu

Edytowane przez VonV3in

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli komputer wystartował, pamięć działa w dual channel to z kontaktem raczej jest wszystko ok. Przy dokręcaniu chłodzenia pinów nie pogniesz jedynie możesz doprowadzić do wygięcia płyty przez co procesor nie będzie dobrze łączył, ale to już zależy od tego jakie masz chłodzenie ja np. Liquid Freezera II dokręcam do oporu i wszystko jest ok a wymieniałem już procesor trzy razy na swojej płycie AM5 i nic się nie uszkodziło.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim ;)

Przesiadałem się z AMD 5 2600. Powód: przyszłościowy procesor pod gry (np. Avatar Frontiers of PandoraStar Wars Jedi SurvivorGTA 6 Miami), programy Resolve DaVinciCubase oraz długa żywotność (z reguły komputery, które sobie składam spokojnie żyją 10-12 lat i dłużej z małymi upgrade'ami).

Procesor, jak najbardziej jest wydajny, śmiga aż miło :) Natomiast tryb Turbo/Boost jest troszeczkę irytujący - żyje swoim życiem. Logując się do komputera czy otwierając tylko przeglądarkę, słychać po wiatrakach, że procesor wskakuje w tryb Turbo, ale nie na stałe - na przemian, wiatraki są głośniejsze, potem chwilę ciszej i tak w kółko. Temperatura procesora potrafiła osiągać nawet ponad 60 stopni przy samej przeglądarce - czytałem, że to normalne dla procesorów Zen 3.

Poczytałem troszeczkę o undervolting/underclocking - tak też zrobiłem, ale jedyne opcje, które zmieniłem w BIOSie (ponieważ nie mam zbyt dużej wiedzy o under czy overclockingu, dlatego dokonałem jak najmniej zmian) to:

- CPU vCore 1,220V

Tu pytanie: czy powinienem odczuć spadek wydajności, dziwne zachowanie komputera (spowolnienie pracy, zacinanie się programów itp.)?

Przy tych ustawieniach procesor zachowuje się kulturalnie - nie wychodzi powyżej 45 stopni nawet mając wiele zakładek w przeglądarce i maksymalnie dochodzi do 70 stopni w grach Avatar Frontiers of Pandora czy Star Wars Jedi Survivor.

Wykonałem testy na tych ustawieniach przy pomocy OCCT (testy nie przekraczały 55 stopni) oraz Prime95 (testy nie przekraczały 79,5 stopni) - wyniki załączone.

Dodatkowo załączam zrzuty ekranów z programów Gigabyte Control CenterAMD Ryzen Master oraz HWMonitor.

-----------------------------------------------------

XMP

Dodatkowo zastanawiam się nad włączeniem, któregoś z profili XMP pamięci RAM:

- Profile 1

DDR4-2667

13-15-15-35-60-1.35V

System Memory Multiplier - Auto - 26.67

- Profile 2

DDR4-2400

12-14-14-35-57-1.35V

System Memory Multiplier - Auto - 24

Tylko nie jestem pewien napięć pamięci do ustawionego napięcia procesora (1,22V) - czy muszą być o podobnych wartościach czy działa to niezależnie?

Czy może jednak odpuścić XMP?

-----------------------------------------------------

Poniżej obecna specyfikacja mojego komputera:

• Obudowa: Silver Monkey X Casket TG
  • Zasilacz: Cooler Master MWE GOLD-V2 750W 80 Plus Gold
  • Płyta główna: Gigabyte B550 Aorus Elite v2 socket AM4
  • Procesor: AMD Ryzen 9 5950x
  • Chłodzenie CPU: Silver Monkey X FROSTY PRO 2x120 mm (dodam, że drugi wiatrak, który znajdował się nad pamięciami RAM, przeniosłem na górę radiatora - dzięki temu obudowa domyka się bezproblemowo, a temperatury trzymają się na odpowiednim poziomie)
  • RAM: Kingston FURY 16GB [2x8GB 2666MHz CL13 Renegade Black]
  • RAM: HyperX Predator 16GB [2x8GB 2666MHz DDR4 CL13 XMP DIMM]
  • Karta graficzna: MSI GeForce RTX 4060Ti 16GB GDDR6
  • SSD: Samsung 970 Evo Plus M.2 250GB | PCIe 3.0 x4 NVMe 1.1, jako systemowy podpięty pod: NVMe PCIe 3.0 x4 and SATA Mode (from Chipset)
  • SSD: Samsung 990 Pro M.2 2TB | PCIe 4.0 NVMe, do gier/programów podpięty pod: PCIe 4.0 M.2 Connector with Thermal Guard, NVMe PCIe 4.0/3.0 x4 and SATA Mode (from CPU)

AMD Ryzen Master.png

GCC1.png

GCC2.png

HWMonitor.png

OCCT.png

Prime95 - results.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.01.2024 o 16:31, chEz napisał:

Natomiast tryb Turbo/Boost jest troszeczkę irytujący - żyje swoim życiem. Logując się do komputera czy otwierając tylko przeglądarkę, słychać po wiatrakach, że procesor wskakuje w tryb Turbo, ale nie na stałe - na przemian, wiatraki są głośniejsze, potem chwilę ciszej i tak w kółko

Zamiast bawić się w UV (aczkolwiek można) ustaw sobie krzywą wentylatorów w https://getfancontrol.com/ . Zamiast brać chwilową temperaturę ustaw średnią np z 30 sekund. To że są fluktuacje obrotów to normalne w AMD, ja w ten sposób właśnie rozwiązałem ten problem. 70*C pod obciążeniem to bardzo dobre temperatury.

image.png.8eb6cd302341f19e3ea11eb334e90cf3.png

Edytowane przez Bonusso3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi