Skocz do zawartości
Akuku84

Nowe GPU / max. 2k PLN / 1440p / Granie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zamierzam zastąpić moją leciwą Geforce GTX 1060 6GB na coś bardziej aktualnego (+ pewnie wymienić zasilacz) 🙂

Na kompie głównie gram w tytuły typu: Fortnite, D2R czy WoW. Nie planuję grać w najnowsze/bardziej wymagające gry (do tego, używam konsoli). Obecnie setup, wygląda tak:

i5-11400 (+Silentium Fera 5), AsRock B560 Pro4, ADATA 16GB 3600 DDR4, Kingston 500 GB M.2 (OS), powyższe GPU, be quiet! Pure Power BQT L8-CM-530W

Patrzyłem m.in. na XFX Radeon RX 6700 Speedster 309- na X-komie jest obecnie za 1299 PLN, ale nie wiem jak dzisiaj wygląda kwestia sterowników i problemów kompatybilności Intel - Radeon. Do tego, zasilacz ma już swoje lata, więc pytanie czy do nowego GPU nie powinienem przy okazji go wymienić?

Wszelkie sugestie, będą mile widziane.

Pozdrawiam,

A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

czy w zakładanym budżecie 2 tys. da się zakupić nowa kartę graficzna tak aby spełniła twoje oczekiwania w 1440P ? 

uruchomić grę , a uruchomić na max detalach to będzie trochę różnica , czy zapoznawałeś się z testami w grach ? 

np. RTX 4060Ti np.

Karta graficzna Asus Dual GeForce RTX 4060 Ti OC 8GB GDDR6 (DUAL-RTX4060TI-O8G)

lub

RX 6750XT np.

Karta graficzna XFX Speedster QICK 319 Radeon RX 6750 XT 12GB GDDR6 (RX-675XYJFDP)

co do sterowników , jak ktoś na siłę nie włącza z np. AMD Freesync, to w większości przypadków nie powinno być problemów z wyświetlaną grafika w grach. 

może warto było by poszukać też na olx , alledrogo za ofertami kart używanych , ale tylko jeśli sprzedający posiada dowód zakupu, oraz karta jest jeszcze na gwarancji producenta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź!

Mogłem to doprecyzować, ale chodziło mi o max. ustawienia w starszych tytułach. Patrząc po benchmarkach (World of Warcraft / Fortnite - max settings/1440p):

RTX 4060 TI (1950 PLN) - 153 / 110

RX 6750 (1900 PLN) - 154 / 111

RX 6700 (1300 PLN) - 151 / 106

ARC 750 (899 PLN) - 149 / 104

Jak widać, różnice w FPS są bardzo nieznaczne ale cenowo rozrzut jest spory. Dodatkowo, czytałem trochę o 4060 TI i nie ma on zbytniej przewagi nad poprzednią generacją i raczej jest traktowany jako bardzo duże rozczarowanie po stronie Nvidii. Szukam rozwiązania, która ma największy sens w perspektywie jakość vs cena (np. ARC750,w którym podobno poprawiono sterowniki od czasu release'u).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karty Intela w tym ARC 750 maja potencjał , i wszystko zależy jak będą zoptymalizowane/poprawione sterowniki aby zarówno w nowszych grach ale i w starszych tytułach była poprawa, a czy już jest ?, bo w starszych tytułach to tak trochę było słabo ... 

RTX 4060Ti  oferuje wydajność jaka oferuje, ale to czy jest właściwie wyceniony ? , i tutaj właśnie są kontrowersje. 

np. przykładowa oferta z olx 

https://www.olx.pl/d/oferta/karta-graficzna-powercolor-radeon-rx-6800-xt-red-devil-CID99-IDX7k8B.html

ale sprzęt używany to raczej pojechał bym odebrać osobiście z możliwością sprawdzenia na miejscu czy jest ok.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi