monty_python Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2024 (edytowane) Cześć, domyślam się, że tytuł brzmi kuriozalnie, lecz problem jest całkiem dziwny. Zacznijmy jednak od podstaw: GPU: Gainward GeForce RTX 3090 Phoenix 24GB GDDR6X CPU: AMD 5 2600 RAM: 16gb (2x8gb DDR4-2400) Zasilacz: Corsair hx1200 80 plus platinum Za nim ktoś powie skąd taka dziwna konfiguracja to już spieszę się z wytłumaczeniem. Na początku był z gtx 1660 SUPER, ale kopałem kryptowaluty przez jakiś czas(niedługi) i przestało to być dochodowe więc zastąpiłem sobie gtx'a na rtx'a. Wracając do mojego problemu, jest dosyć nietypowy i nie potrafię zlokalizować na czym polega problem. Gry takie jak gta V, skyrim itp. działają na ultra wszystko spoko fajnie, ale dopóki nie wchodzi do gry youtube, tradingview(platforma do monitorowania wykresów na giełdzie), bądź Visual Studio Code/Pycharm, te dwa to zintegrowane środowiska programistyczne, mówiąc prościej to taki futurystyczny notatnik. Zaczynają pojawiać się przycinki jakieś, nie całego komputera, a np. jednej karty na której jest youtube i filmik włącza się w 1080p 60fps lub tradingview. Jeszcze jak mamy playlist'e na youtubie to wówczas uwielbia się zacinać i to dosyć potężnie. Jeszcze tutaj sprostuje może być sama przeglądarka otwarta(opera GX) z jedną kartą youtube i zacina się. Menedżer zadań pokazuję wykorzystanie RAMU maksymalnie 60%(poziom około 10gb) w tym momencie to jest to 40%(6gb), CPU maksymalnie 40%, karta maksymalnie 17%. Formatowałem parę dni temu, bo myślałem, że to przez źle zainstalowanego linuxa(jeden dysk m2 500gb i z niego przy rozruchu wybierałem czy windows bądź linux), ale nadal to samo. Jedyne opcje jakie przychodzą mi do głowy to throttling? GPU katuje CPU i ta się sypie, druga to RAM, ale wątpię, że mając 40% zapasu w kryzysowych momentach było powodem tego problemu. Edytowane 8 Lutego 2024 przez monty_python Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2024 30 minut temu, monty_python napisał(a): Jedyne opcje jakie przychodzą mi do głowy to throttling? To sie pochwal temp cpu i gpu Zasilacz? ram osadzony w 2 i 4 slocie? Wersja sterownika ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monty_python Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2024 (edytowane) Godzinę temu, karro napisał(a): To sie pochwal temp cpu i gpu Zasilacz? ram osadzony w 2 i 4 slocie? Wersja sterownika ? RAM osadzony 1 i 3 slocie Sterowniki: CPU - AMD Chipset Driver 5.11.02.217 GPU - 551.23 Pudełka od zasilacza nie mogę znaleźć. Przewrócę wariata do godziny i dopisze. Edit: Corsair hx1200 80 plus platinum Edytowane 8 Lutego 2024 przez monty_python Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2024 To daj w 2 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monty_python Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2024 1 godzinę temu, karro napisał(a): To daj w 2 4 Zmieniłem, lecz system powiedział mi abym wrócił do starego ustawienia RAMU, ta ściąga na płycie głównej mówi to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2024 sprawdz działanie zanim wrócisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monty_python Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2024 Sprawdziłem, ale dalej to samo plus delikatny lag był przy logowaniu się do konta Windows Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2024 To jeszcze sprawdz czy masz najnowszy bios w mobo warto by było ramy na na jkiś test wrzucić,najlepiej osobno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monty_python Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2024 2 minuty temu, karro napisał(a): To jeszcze sprawdz czy masz najnowszy bios w mobo warto by było ramy na na jkiś test wrzucić,najlepiej osobno BIOS jest z 2019 ;D, a test jakiś to masz na myśli stress test? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2024 No właśnie nie wiem ale moze occct cpu i ram Jakby z godzine pochodził bez wywalenia to bym zaryzykowal nowy bios Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monty_python Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2024 2 minuty temu, karro napisał(a): No właśnie nie wiem ale moze occct cpu i ram Jakby z godzine pochodził bez wywalenia to bym zaryzykowal nowy bios To zaczne od testowania zobaczy się co później Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2024 (edytowane) Sprawdzałeś może inną przeglądarkę? Nie jesteś pierwszym, który opisuje takie problemy z Operą GX. Edytowane 8 Lutego 2024 przez vlad_8011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monty_python Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2024 2 godziny temu, monty_python napisał(a): To zaczne od testowania zobaczy się co później Porobiłem testy przy okazji z ciekawości benchmarki zaliczyłem, brak jakichkolwiek błędów. Jednak podczas tej zabawy zauważyłem, że procesor pracuje na 3600~Mhz nawet gdy nic nie robię, może to coś sugerować? 36 minut temu, vlad_8011 napisał(a): Sprawdzałeś może inną przeglądarkę? Nie jesteś pierwszym, który opisuje takie problemy z Operą GX. Właśnie przeniosłem się na Edge'a, rzeczywiście jest trochę lepiej, ale nadal niektóre aplikacje takie jak Pycharm trochę mulą. Chociaż podczas tej zabawy mam wrażenie, że procesor może być przyczyną moich problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 8 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2024 skoro nie wywala to czas na nowy bios 48 minut temu, monty_python napisał(a): Jednak podczas tej zabawy zauważyłem, że procesor pracuje na 3600~Mhz nawet gdy nic nie robię, może to coś sugerować? nic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 9 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2024 (edytowane) 12 godzin temu, monty_python napisał(a): Porobiłem testy przy okazji z ciekawości benchmarki zaliczyłem, brak jakichkolwiek błędów. Jednak podczas tej zabawy zauważyłem, że procesor pracuje na 3600~Mhz nawet gdy nic nie robię, może to coś sugerować? Właśnie przeniosłem się na Edge'a, rzeczywiście jest trochę lepiej, ale nadal niektóre aplikacje takie jak Pycharm trochę mulą. Chociaż podczas tej zabawy mam wrażenie, że procesor może być przyczyną moich problemów. Nie powinien pracować cały czas z takim taktowaniem jak NIC nie robisz. Jaki masz wybrany plan zasilania w systemie? Edit: zaraz jadę w trasę do 5 osób, więc pojawię się gdzieś koło 16-19 Edytowane 9 Lutego 2024 przez vlad_8011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monty_python Opublikowano 9 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2024 2 godziny temu, vlad_8011 napisał(a): Nie powinien pracować cały czas z takim taktowaniem jak NIC nie robisz. Jaki masz wybrany plan zasilania w systemie? Edit: zaraz jadę w trasę do 5 osób, więc pojawię się gdzieś koło 16-19 zbalansowany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 9 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2024 (edytowane) 5 godzin temu, monty_python napisał(a): zbalansowany Hmmm, to mega dziwne. Spróbuj zrobić tak - wejdź w ustawienia, system, zasilanie i uśpienie, po prawej "dodatkowe ustawienia zasilania", przy zbalansowanym wybierz "zmień ustawienia planu", "zmień zaawansowane ustawienia planu", zarządzanie energią procesora, minimalny stan procesora i ustaw 5% (domyślnie powinno tam być 0%). Z ciekawości - używałeś kiedyś Ryzen Master na obecnej instalacji systemu? Przypomnisz też jaką masz płyte główną? Edytowane 9 Lutego 2024 przez vlad_8011 przecinek w złym miejscu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monty_python Opublikowano 9 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2024 31 minut temu, vlad_8011 napisał(a): Hmmm, to mega dziwne. Spróbuj zrobić tak - wejdź w ustawienia, system, zasilanie i uśpienie, po prawej "dodatkowe ustawienia zasilania", przy zbalansowanym wybierz "zmień ustawienia planu", "zmień zaawansowane ustawienia planu", zarządzanie energią procesora, minimalny stan procesora i ustaw 5% (domyślnie powinno tam być 0%). Z ciekawości - używałeś kiedyś Ryzen Master na obecnej instalacji systemu? Przypomnisz też jaką masz płyte główną? mobo: b450-a pro max Nigdy nie używałem Ryzen Master'a. Jestem w tym planie zasilania i domyślnie mam ustawione na 5%. Zmieniłem na najwyższy i wróciłem i zaczął mi skakać od 1400mhz do 3900mhz, ale w takim razie to wygląda jakby leciał mi na najwyższej wydajności bo tam mam minimalny stan procesora 100%. Będę musiał zrobić tą aktualizację BIOS'a, o której @karro wspominał, zobaczymy wówczas co dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 9 Lutego 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2024 (edytowane) 5 minut temu, monty_python napisał(a): mobo: b450-a pro max Nigdy nie używałem Ryzen Master'a. Jestem w tym planie zasilania i domyślnie mam ustawione na 5%. Zmieniłem na najwyższy i wróciłem i zaczął mi skakać od 1400mhz do 3900mhz, ale w takim razie to wygląda jakby leciał mi na najwyższej wydajności bo tam mam minimalny stan procesora 100%. Będę musiał zrobić tą aktualizację BIOS'a, o której @karro wspominał, zobaczymy wówczas co dalej. Tak zrób, nie zaszkodzi, choć osobiście wydaje mi się, że system tu coś odjaniepawla. EDIT: Możesz przeinstalować jeszcze sterowniki chipsetu jak z BIOSem nie pomoże. Edytowane 9 Lutego 2024 przez vlad_8011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...