Skocz do zawartości
arthi

Monitor LG Studioworks 560N i dziwne "syczenie" ..

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie zakupilem uzywany monitor (rok prod. styczen 2001) nie wiem co jest grane, po wylaczeniu komputera, wprowadzeniu w stan hibernacji itd., itp. monitor piszczy, albo raczej syczy.. nawet po wylaczeniu monitora guzikiem, pomoga dopiero calkowite wylaczenie z pradu (wyciagniecie z gniazdka). Czy wszystkie LG tak maja, moj poprzedni monitor... 7 latek na kineskopie LG, (dziadek mial OSD, a ten nie ma) nigdy nie wydawal z siebie takich dzwiekow, taka cicha woda, po prostu spier... sie i juz, a ten juz cos marudzi, moze to sa pierwsze oznaki??!

Moze powinienem oddac ten monitor??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś musi się dziać bo mam ten sam model z marca 2001 i mój monitor nie wydaje żadnych dżwięków

Teraz mnie zmartwiles!! Czy moglbys to sprawdzic dokladnie, w zupelnej ciszy. W moim przypadku dzwiek jest wyraznie slyszalny w calym pokoju noca, rowniez w dzien, ale musi byc zupelnie cicho!

Kurde nie wiem co mam zrobic, chyba zwroce monitor!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oddaj go... 

trafol mu pada. ewentualna naprawa nie ma sensu bo wyniesie tyle co ten monitor...

Też tak myśle jak cos gwiżdze albo piszcze z tv albo monitora to trafo wysokiego napiecia :D . Faktycznie naprawa nie ma sensu kosztu sa duze, monitor bedzie chodził do tad az nie padnie.

Pomysli ze go tu straszymy :twisted: :twisted:

A tak serio moj TV juz od 3 lat piszczy i to konkretnie i wciaz chodzi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym przypadku dźwięki pochodzą prawdopodobnie z przetwornicy zasilacza, która jest zbudowana podobnie do zasilacza w PC, z tą róznicą że dostarcza innych napięć. Są to drgania magnetostrykcyjne rdzenia transformatora i można je wyeliminować porzez wymontowanie transformatora przetwornicy i zalanie go klejem lub żywicą. Objawy takie rzeczywiście mogą być niepokojące, ale nie muszą wcale oznaczać rychłego końca monitora :)

Jeśli syczące dźwięki wydobywałyby się tylko przy pracującym monitorze, i dodatkowo wyczuwalny byłby zapach ozonu (tzw. uloty wysokiego napięcia), to faktycznie należałoby się martwić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lechoo ci to dokładnie opisał, a dlaczego tak jest jak masz, gdy na monitor podawany jest sygnał obciążenie przetwornicy jest zawsze wieksze niż gdy monitor pracuje bez sygnału, nie przechodzi czasem na std_bay (czy jak to się pisze)?

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

monitor piszczy dokladnie w tym stanie o ktorym piszesz, nigdy podczas normalnej pracy!

PS. a wiec dla tych co mowili ze to prawdopodobnie cos z trafo, albo ze trzeba cos zalac; okazalo sie ze piszczal kondensator, koszt naprawy 40zl...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...