Skocz do zawartości
Piotrux

Pytanie o chlodzenie woda...

Rekomendowane odpowiedzi

Chce sobie zrobic cos takiego, czyli chlodzenie woda. Tylko mam jeden problem czy jak zrobie miedziany pojemnik na proca, wiekszy pojemnik na plyn chlodzacy i jakas pompke bez chlodnicy czy to wystarczy na jak widac ponizej Athlona 1333. Zamierzam tylko chlodzic wentylatorem ten wiekszy pojemnik. Dzieki za pomoc... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie starczy ale chłodnice kosztują nie tak wiele za 30 zł możesz kupić jakąś co w samochodzie była nagrzewnicą. A z czego chcesz zrobićten miedziany pjemnik na proca bo jeśli z blachy to nie radzę podslawa musi mieć ponad 2mm no i przydały by się jakieś kanaliki lub żeberka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej! Na stronce "Twojepc" jest aukcja jak wiadomo.Pewien gościu chce sprzedac właśnie blok wodny wraz z pompka i zbiornikiem za 99zl +wysylka. Napisal ze to wystarcza do chłodznia Athlona 2000+ :P bez chłodnicy! Ciekawe 8O Co o tym myślicie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce sobie zrobic cos takiego, czyli chlodzenie woda. Tylko mam jeden problem czy jak zrobie miedziany pojemnik na proca, wiekszy pojemnik na plyn chlodzacy i jakas pompke bez chlodnicy czy to wystarczy na jak widac ponizej Athlona 1333. Zamierzam tylko chlodzic wentylatorem ten wiekszy pojemnik. Dzieki za pomoc...  :)

Soryyy stary ale mozesz mi wyjasnic o co ci dokladnie chodzi?????

Moze mam juz pare browarkow w glowie ,ale nie czaje twojego posta!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej! Na stronce "Twojepc" jest aukcja jak wiadomo.Pewien gościu chce sprzedac właśnie blok wodny wraz z pompka i zbiornikiem za 99zl +wysylka. Napisal ze to wystarcza do chłodznia Athlona 2000+  bez chłodnicy! Ciekawe  Co o tym myślicie??

na temat tego chlodzenia bylo juz masa postów wystarczy poszukac

ktos zobaczyl na allegro to chlodzenie i pisal czy sie oplaca i wiekszosc forumowiczów stwierdziło ze to kicha i ja tez tak uwazam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thx slayne :D Tez tak mysle. Właśnie zastanawiam się nad chlodzeniem wodnym i nad rozwiazaniami. Teraz mam temp. na procku 40st a jaka bedzie po zastosowaniu wodniaka?? Jaka bedzie roznica?? Czy to sie oplaca??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thx slayne :D Tez tak mysle. Właśnie zastanawiam się nad chlodzeniem wodnym i nad rozwiazaniami. Teraz mam temp. na procku 40st a jaka bedzie po zastosowaniu wodniaka?? Jaka bedzie roznica?? Czy to sie oplaca??

Jak temp masz dobra to po dupe ci dodatkowe chlodzenie uzyskasz tylko wielki bajzel i stracisz kupe kasy.

No ale masz dobra plyte i z drugiej strony jakbys chcial sie bawic w Overclocking to by ci sie przydalo, ale do wc trzeba miec duzo cierpliwosci i wogule. To jest moje aktualne zdanie o chlodzeniu wodnym tzw WC. :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ale ta temp uzyskuje po zbiciu cpu cool'em przy srednim obciazeniu procka. Plyta to fakt jest dobra bo taka chcialem i kupilem ja wlasnie z zamiarem overclockingu tylko trzeba jeszcze odblokowac mnoznik z Xp'eka. A wlasnie moze ktos ma wyprobowany sposob na to??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WC sie nie oplaca!!! Mialem i jestem szczesliwy, ze sie tego dziadostwa pozbylem!!! Na wc śr wyciaga sie gora 50MHz wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli WC niezbyt obniza temp? Co proponujesz PIT_er wsadzic na tego procka? Jaki cooler? Chce przecib wkoncu bariere 2000+ tylko przy FSB 150 komp zwisa przed Winda (napiecie podniesione na procku i pamieci).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli WC niezbyt obniza temp? Co proponujesz PIT_er wsadzic na tego procka? Jaki cooler? Chce przecib wkoncu bariere 2000+ tylko przy FSB 150 komp zwisa przed Winda (napiecie podniesione na procku i pamieci).

Eno, poczekaj, nie sugeruj sie tak bardzo slowami PIt_Era inni powiedza ci co innego bo WC obniza temperature i to o duzo tylko nie ktorzy narzekaja bo jest z tym duzy problem, ale jak tak naprawde chcesz sie bawic w O/C i nie obchodzi cie to ze bedziesz mial caly pokoj zawalony w wiaderkach pompkach, rurkach i innych rzeczach to se juz kombinuj WC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eno, poczekaj, nie sugeruj sie tak bardzo slowami PIt_Era inni powiedza ci co innego bo WC obniza temperature i to o duzo tylko nie ktorzy narzekaja bo jest z tym duzy problem, ale jak tak naprawde chcesz sie bawic w O/C i nie obchodzi cie to ze bedziesz mial caly pokoj zawalony w wiaderkach pompkach, rurkach i innych rzeczach to se juz kombinuj WC.
No dobra. Niechce mi sie bawic w wodniaka wiec jaki cooler proponujesz? Ma byc wydajny! Wiec?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WC sie nie oplaca!!! Mialem i jestem szczesliwy, ze sie tego dziadostwa pozbylem!!! Na wc śr wyciaga sie gora 50MHz wiecej.

PIT_er

Qltoora nie pozwala mi powiedziec , co mysle o Twojej opinii, na temat WC.

Nie wiem co za zestaw miales, i z czego go poskladales (moze taki jak ten za 99 zl z Allegro ???)

Nie oplaca sie spadek temp o 15- 20*C ?

Nie oplaca sie cisza total ?

Nie wiem jeszcze ile MHz ( to i tak zmienna dla kazdego procka) daje, ale w zyciu nie uwierze ze tylko 50 !

Chrzanisz bez sensu po prostu !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce sobie zrobic cos takiego, czyli chlodzenie woda. Tylko mam jeden problem czy jak zrobie miedziany pojemnik na proca, wiekszy pojemnik na plyn chlodzacy i jakas pompke bez chlodnicy czy to wystarczy na jak widac ponizej Athlona 1333. Zamierzam tylko chlodzic wentylatorem ten wiekszy pojemnik. Dzieki za pomoc...  :)

Raczej nie starczy ale chłodnice kosztują nie tak wiele za 30 zł możesz kupić jakąś co w samochodzie była nagrzewnicą. A z czego chcesz zrobićten miedziany pjemnik na proca bo jeśli z blachy to nie radzę podslawa musi mieć ponad 2mm no i przydały by się jakieś kanaliki lub żeberka.

Macie najnowszego chipa? Jaśli tak to otwóżcie na stronicy 150. Koleś nie stosuje chłodnicy tylko akwarium z 5l wody. I niby po 7 godzinach nieustannej pracy celerona 366 @ 633 (sic!) temperatura wody wzrasta tylko o 1 stopień.

Co do bloku to pomysł z Chipa wydaje mi sie dosc dobry. Poprosu biezesz stary cooler odkrecasz wentylator i na niego przyklejasz taki prostopadłościan z plachy miedzianej z 2 dziurami na wężyki.

A tak przy okazji to czy były celerony 366 na S370? Bo mi tu sciemą śmierdzi. (moge sie mylić)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...