Skocz do zawartości
Uniqueat

Dysk m.2 z danymi zwalnia wczytywanie systemu W10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam dziwny problem, z którym borykam się już na drugim kompie. Z jednym dyskiem systemowym Samsung 970 EVO M.2 250 GB system odpala się w 10 sec od "beep" biosu do pulpitu. Natomiast jak dokładam dysk z danymi w drugi port m.2 czyli Samsung 2TB M.2 PCIe NVMe 970 EVO Plus to W10 wczytuje się ok 15 sec.

Z czego wynika ta różnica? Robiłem różne próby i dodatkowe dyski SSD SATA (500GB i 1TB), dokładane do systemowego m.2, nie wpływają na czas wczytywania (nie mam pod ręką trzeciego m.2, więc nie sprawdzę, jakby się zachował).

Działo się to na ROG STRIX X299-E GAMING i dzieje się na ASUS PRIME Z790-A WIFI. 

Nie jest to dla mnie w zasadzie żaden problem, ale jestem ciekaw, czemu tak się dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.03.2024 o 11:27, rafa napisał(a):

Pewnie process sprawdzania zajmuje wiecej czasu na tym dysku. Raczej nic z tym nie zrobisz.

FW najnowsze? Bios plyty najnowszy?

Rozwiń  

Tak, najnowszy bios był i na X299 i na obecnej Z790. 

Ciekawe tylko, że dyski SSD SATA, nawet duże nie robią mu problemu. Może m.2 ma inną specyfikę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.03.2024 o 14:42, Uniqueat napisał(a):

Tak, najnowszy bios był i na X299 i na obecnej Z790. 

Ciekawe tylko, że dyski SSD SATA, nawet duże nie robią mu problemu. Może m.2 ma inną specyfikę.

Rozwiń  

I wszystkie sformatowane w ten sam sposob? Ten sam typ partycji na nich?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi