Igorius Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia (edytowane) Cześć, aktualnie posiadam taki zestaw: AMD Ryzen R5 3600 + Arctic Freezer 34 eSport Duo + MSI X570-A Pro + MSI RTX3070 Ventus + Crucial Ballistix Sport 4x8GB 3000Mhz CL15 + Corsair CMPSU-650TX + Gigabyte G32QC (uff, mam nadzieję, że niczego ważnego nie pominąłem (poza dyskami M2 a mam ich dwa P2 po 1TB od Cruciala)) Otóż chciałbym ten zestaw zmodyfikować tak, aby był wydajniejszy. Budżet jakim dysponuję to 800zł, ewentualnie 1000zł jeśli naprawdę warto. W związku z tym co polecacie abym zakupił? Części używane (ale sprawne) oczywiście wchodzą w grę (popularny portal aukcyjny na "A" będzie ok). Przyznam, że wolałbym pozostać na podstawce którą mam, tj. AM4. Proszę o wasze porady. EDIT: Myślałem o wymianie, w pierwszej kolejności, procesora - ten w moim laptopie do pracy (Ryzen 7 7735u) wydaje się mocniejszy niż ten w mojej stacjonarce do zabawy i rozrywki, jak sądzicie? Edytowane 7 Kwietnia przez Igorius dodałem EDIT ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia W takiej kwocie nic innego nie da się sensownie polecić, oprócz wspomnianego procesora. Jak grasz, nie ma lepszej oferty, jak 5800x3d: https://www.olx.pl/d/oferta/procesor-amd-ryzen-7-5800x3d-CID99-IDZvNUr.html Tylko bios na obecnym procesorze zaktualizuj do wersji 7C37vHG ze stronki: https://pl.msi.com/Motherboard/X570-A-PRO/support#cpu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorius Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 10 minut temu, leven napisał: Jak grasz, nie ma lepszej oferty, jak 5800x3d: Czy moje chłodzenie da radę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia One są z założenia gorące, bo na rdzeniu jest pamięć 3dv i rdzeń nawet na wodzie ma dość wysokie temperatury. Najlepiej zmienić procesor i sprawdzić. Chłodzenie zawsze można dokupić, ale wątpię, czy będzie trzeba. Tutaj Lipek przedstawia osiągi: https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=amd+5800x3d+temperatury+test#fpstate=ive&vld=cid:abb360bf,vid:T8DZu_Uz8lw,st:0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrdello Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia Chłodniejsze a wciąż dające realnie dużego kopa będą 5700x lub 5800x. Wprawdzie ze słabszą kartą, ale ostatnio dokonałem podobnego upgradu i przeskok 3600-5700x dał spory boost w min fps, ale i średnim. Gram głównie 1080p i 1440p i 2060s odżył 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia Szukaj na promkach 5700X3D , można trafić poniżej 1k i to będzie optymalny i ostateczny procesor dla tej platformy (chyba ,że wyrwiesz gdzieś tanio 5800X3D) . W proce bez 3D cache nie ma co się bawić to takie półśrodki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrdello Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia (edytowane) Ach ta magia x3d. Nie wiem czy przyrost dla gracza, który nie korzysta aż tak bardzo z gier mocno siedzących na CPU jest aż tak znaczący, żeby martwić się wydzielanym ciepłem, większym poborem prądu etc. Z tego co się orientuję realnie korzystają gracze w pozycje online, a singlowi to tak kilkanaście procent maks. Black zresztą robił testy platform z X i X3D i różnice ogólnie oscylują w granicach kilkunastu procent - a często to procki są wycenione absurdalnie (podchodząc pod ceny platformy AM5). Przykładowo, legitnego 5700x z polskiego sklepu z gw kupuje się za 500-600zł maks, a 5700x3d poniżej 1k to cud jakiś. No a ściągać majfriendy za 1k i martwić się o to czy będzie żył czy nie to mi się nie chce jakoś 🙂 Edytowane 7 Kwietnia przez Qrdello 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorius Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 1 godzinę temu, Qrdello napisał: Przykładowo, legitnego 5700x z polskiego sklepu z gw kupuje się za 500-600zł maks Naprawdę? O czym piszesz? https://www.ceneo.pl/129364847 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrdello Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia Ja swojego z małego sklepu kupiłem za 580 🙂 nówka z gw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorius Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 4 godziny temu, Qrdello napisał: kupiłem za 580 Link? Nazwa sklepu i miejscowość? Cokolwiek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorius Opublikowano 18 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia Dzięki. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...