znanyabbowiec Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja W komputerach z czasów Windowsa 95 było tak że gdy się miało za dużo zamontowanej pamięci RAM co się jej nie wykorzystało to podobno było tak że duża ilość pamięci RAM spowalniała procesor i obciążała płytę główną. Czy gdyby w dzisiejszych komputerach mieć zamontowane na zapas większą ilość pamięci RAM nic potrzeba to czy to mogła za duża ilość pamięci RAM jakość negatywnie wpływać na wydajność procesora albo płyty głównej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja Ile tej pamieci i do jakiego pc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Maja Zgłoś Opublikowano 21 Maja W dniu 20.05.2024 o 00:22, znanyabbowiec napisał: W komputerach z czasów Windowsa 95 było tak że gdy się miało za dużo zamontowanej pamięci RAM co się jej nie wykorzystało to podobno było tak że duża ilość pamięci RAM spowalniała procesor i obciążała płytę główną. Bzdury jakieś. W praktyce zawsze jakaś część pamięci jest wolna (nawet jak masz jej za mało i część jest tworzona na dysku w postaci pliku strony/swap). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 31 Maja Zgłoś Opublikowano 31 Maja (edytowane) ja mam wszystkie sloty pamięci obsadzone czyli 4x32GB plyta z gigabyte aurous master x670e i maksymalny tryb mam ddr5 3600 zamiast ddr5 6000 i to jest związane z procesorem . wklejam screen z wytlymaczeniem ze strony gigabyte. Precyzując kontroler pamięci procesora ma ograniczenie i spowalnia predkośc pamieci i płyty. Edytowane 31 Maja przez mieciop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Czerwca Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca (edytowane) To o czym piszesz, to kwestia ilości kostek RAM na kanał pamięci. Wg. spec dla Twojej platformy, jest to 3600 MT/s przy 4 kostkach DDR5. Natomiast dla dwóch kostek, masz 5200 MT/s przy Ryzen 7xxx - taka jest specyfikacja. Przy Intel też przy większej ilości kostek DDR5 na kanał prędkość wg. spec jest niższa. Chyba tylko przy DDR4 (i wcześniejszych) na Intel ilość kostek nie ma znaczenia jeśli chodzi o szybkość RAM wg. spec/standardową (można mieć zdaje się 4x RAM 3200 MT/s na takim i5 12400 - wg. spec. nonOC) Edytowane 2 Czerwca przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 2 Czerwca Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca W dniu 31.05.2024 o 20:48, mieciop napisał(a): ja mam wszystkie sloty pamięci obsadzone czyli 4x32GB plyta z gigabyte aurous master x670e i maksymalny tryb mam ddr5 3600 zamiast ddr5 6000 i to jest związane z procesorem . wklejam screen z wytlymaczeniem ze strony gigabyte. Precyzując kontroler pamięci procesora ma ograniczenie i spowalnia predkośc pamieci i płyty. No to masz mniej MHz na ram ale to nie oznacza że jest wolniej bo masz dwa kanały duall Chanel ram.swoja droga nie spotkałem nigdy na 4 kościach poniżej 4800 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 Czerwca Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca W dniu 2.06.2024 o 20:49, karro napisał: swoja droga nie spotkałem nigdy na 4 kościach poniżej 4800 W takim razie nie pracowały zgodnie ze specyfikacją. W ogóle od dawna płyty działają jak chcą (domyślnie nie trzymają zalecanych parametrów). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 7 Czerwca Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca W dniu 2.06.2024 o 20:49, karro napisał: No to masz mniej MHz na ram ale to nie oznacza że jest wolniej bo masz dwa kanały duall Chanel ram.swoja droga nie spotkałem nigdy na 4 kościach poniżej 4800 Nie spotkales się nigdy to zawsze jest pierwszy raz i to jest teraz 🙂 Popatrz wyraźnie na ten screen tam jest napisane o co chodzi , przy 4 modułach zwalnia, do ddr5-3600 ze wzgledu na kontroler pamięci dla dual chanel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 7 Czerwca Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca (edytowane) Jak widać temat teoretyczny wiec spotkać mozna wszystko.Polecam reczne oc jak ci tyle ustawia Edytowane 7 Czerwca przez karro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 9 Czerwca Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca W dniu 7.06.2024 o 23:19, karro napisał: Jak widać temat teoretyczny wiec spotkać mozna wszystko.Polecam reczne oc jak ci tyle ustawia raczej nie, próbowalem, ustawianie napiecia i timingów ręcznie nie przechodzi, ręka boli od ustawiania clear cmos 😛 Sprawdzalem po wyciągnięciu dwóch kości także jak sie plyta zachowuje. Na razie dałem sobie spokój, bo mam troche rzeczy do zrobienia. Po włożeniu 4 modułów nie można nic zrobić , jak napisalem wyżej. Jak mi sie bedzie chcialo i bede mial wolne to podejde do teamatu kiedyś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...