Skocz do zawartości
BoskiHere

Zestaw w cenie do 5000 zł do gier z monitorem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

bardzo ciekawa obudowa w takiej cenie 4 wiatraki , całkiem fajna propozycja.

wybrany dysk SSD M.2 jak i karta graficzna wymaga PCIe 4.0 , wybrana płyta główna zapewnia takie wsparcie/porty , ale wybrany procesor posiada kontroler tylko PCIe. 3.0 i o ile dla samej karty graficznej ograniczy jej wydajność tylko o kilka procent, to dysk będzie tylko działał z około połowa prędkości zapis/odczyt. 

co bym zmienił 

w podobnych pieniądzach można zakupi płytę główna

Płyta główna MSI B550-A PRO

https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b550-a-pro-6934828/

lub jeśli możesz dołożyć około 100pln. 

Płyta główna MSI MAG B550 TOMAHAWK

https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-mag-b550-tomahawk-6859832/

jeśli port PCIe. ma działać z szybkością 4.0 to trzeba by zakupić odpowiedni procesor  

np. 

opcja tańsza ale nie gorsza 

Procesor AMD Ryzen 5 3600, 3.6 GHz, 32 MB, BOX (100-100000031BOX)

lub opcja droższa

Procesor AMD Ryzen 5 5600, 3.5 GHz, 32 MB, BOX (100-100000927BOX)

i zakupił dodatkowy zestaw chłodzący dla CPU

Chłodzenie CPU Deepcool AG400 (R-AG400-BKNNMN-G-1)

ewentualnie dysk bym zamienił na 

Dysk SSD ADATA Legend 960 MAX 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (ALEG-960M-1TCS)

zasilacz , i karta graficzna zalecania moc zasilacza, to jest różnie w zależnością od producenta karty graficznej, 500-550-650W ja mimo wszystko bym bazował na zasilaczu 650W

np.

Zasilacz Asus TUF Gaming Bronze 650W (90YE00D1-B0NA00) gwarancja 72 miesiące i Średnica wentylatora135 mm

w podobnych pieniądzach w owocowym sklepie można zakupić np.

Karta graficzna Asus ProArt GeForce RTX 4060 Ti OC 16GB GDDR6 (PROART-RTX4060TI-O16G)

https://www.morele.net/karta-graficzna-asus-proart-geforce-rtx-4060-ti-oc-16gb-gddr6-proart-rtx4060ti-o16g-12996461/

natomiast wybrany monitor z ME jest w ciekawej cenie w porównaniu do X-Kom czy Morele ale czy to najlepsza opcja w tej cenie ?

na YT można wpisać morele monitor i wyskoczy taki youtuber Stilgar , można zapoznać się z jego materiałami.

np. Monitor AOC 24G4X   

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 minut temu, Mr.T... napisał(a):

Karta graficzna Asus ProArt GeForce RTX 4060 Ti OC 16GB GDDR6 (PROART-RTX4060TI-O16G)

https://www.morele.net/karta-graficzna-asus-proart-geforce-rtx-4060-ti-oc-16gb-gddr6-proart-rtx4060ti-o16g-12996461/

Tak zapytam z ciekawości. Nadal jest warto kupić RTX 4060 Ti 16 GB? Większość osób twierdzi, że w tej cenie to RX 7700 XT i wyższe modele 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

28 minut temu, Micromachines napisał:

Tak zapytam z ciekawości. Nadal jest warto kupić RTX 4060 Ti 16 GB? Większość osób twierdzi, że w tej cenie to RX 7700 XT i wyższe modele 

oczywiście ze RX 7700 XT zapewnia lepsza wydajność , ale zalecany zasilacz to 750W, a ja zawsze mówię, zalecana moc zasilacza xxx dołóż 100W, i z kartami AMD to jest tak , na danej konfiguracji PC, działają bez zarzutu i banan na twarzy , a u innej osoby na takim samym zestawie może powodować już krzaki, najczęściej jak chce się korzystać z synchronizacji pionowej na tańszych monitorach,  taka trochę loteria xD

natomiast co jest na plus, np. w opcjach sterownika - "amd adrenalin" - dostrajanie, jest możliwość przypisania do danej temperatury szybkość wiatraków, czemu w opcjach panelu Nvidia takich bajerów nadal nie ma i trzeba korzystać z innych programów np. msi afterburner , to ???   

kwestia jest tego typu, karty Nvidia dla początkującego użytkownika jest bardziej bezpieczna, niż karty od AMD gdzie często trzeba stosować UD itd. , ale poradników na YT nie brakuje, tylko nie każdemu się chce kombinować.            

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

48 minut temu, Mr.T... napisał(a):

oczywiście ze RX 7700 XT zapewnia lepsza wydajność , ale zalecany zasilacz to 750W, a ja zawsze mówię, zalecana moc zasilacza xxx dołóż 100W, i z kartami AMD to jest tak , na danej konfiguracji PC, działają bez zarzutu i banan na twarzy , a u innej osoby na takim samym zestawie może powodować już krzaki, najczęściej jak chce się korzystać z synchronizacji pionowej na tańszych monitorach,  taka trochę loteria xD

natomiast co jest na plus, np. w opcjach sterownika - "amd adrenalin" - dostrajanie, jest możliwość przypisania do danej temperatury szybkość wiatraków, czemu w opcjach panelu Nvidia takich bajerów nadal nie ma i trzeba korzystać z innych programów np. msi afterburner , to ???   

kwestia jest tego typu, karty Nvidia dla początkującego użytkownika jest bardziej bezpieczna, niż karty od AMD gdzie często trzeba stosować UD itd. , ale poradników na YT nie brakuje, tylko nie każdemu się chce kombinować.            

Właśnie ja nie do końca rozumiem te wykresy, w sensie chodzi o to, że podają zużycie platformy 450W 
https://www.purepc.pl/test-kart-graficznych-amd-radeon-rx-7800-xt-vs-nvidia-geforce-rtx-4070-wydajnosc-bliska-amd-radeon-rx-6900-xt?page=0,27
Dla przykładu jak ja mam zasilacz 550W Gold, to nie powinien być wystarczający? Jakbym chciał sobie kupić RX 7800 XT? 

Kiedy tak właściwie RTX 4060 Ti 16 GB staje się opłacalny, bo to już mówimy o kwotach 2000 PLN. 

Edytowane przez Micromachines

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dlaczego do testu używają zasilacza 1000W ?

każdy może liczyć po swojemu i korzystać z kalkulatorów obciążenia np.

https://pc-builds.com/power-supply-calculator   

https://www.bequiet.com/pl/psucalculator

tylko zobacz jaki będzie rozstrzał pomiędzy tymi dwoma kalkulatorami wstawiając do tabelki taki samy sprzęt.

zasilacze uzyskują największą sprawność podczas obciążenia 50-60%. 

podczas testów rzadko kto zwraca uwagę i wskazuje na tak zwane piki obciążenia, generowane przez kartę graficzna i procesor tylko średnie użycie i jeśli zasilacz jest dobrany z zapasem to łatwiej jest mu radzić sobie z takim pikami inż. w losowych momentach wywołać zadziałanie zabezpieczenia i restart PC, jak zasilacz jest nowy to i taki 550W powinien sobie dać rade ale czy wraz z upływem czasu nie pojawia się tego typu problemy to ?      

dla mnie dobieranie mocy zasilacza to zawsze z zapasem a nie prawie na styk. 

czyli, pobór karty graficznej x2 + 150W , czyli powiedzmy karta graficzna pobiera 300W x2 + 150W = 750W. 

10 minut temu, Micromachines napisał:

Kiedy tak właściwie RTX 4060 Ti 16 GB staje się opłacalny, bo to już mówimy o kwotach 2000 PLN.

właściwie to 2000+ , na to pytanie może tylko odpowiedzieć kupujący, i czy jest gotów zapłacić taka a nie inna cenę w danym czasie za sprzęt.

powiedzmy stosunek ile kosztuje 1 FPS/ 1 PLN to może sobie każdy sam policzyć , ale FPS to nie wszystko tylko, kultura pracy, czyli temperatury a generowany hałas przez system chłodzący, bardziej lub mniej bardziej dopracowane sterowniki, wymuszające interwencje użytkownika , jeden ogarnie temat w trzy minuty, drugi mniej zawansowany się meczy i szukając pomocy.          

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Mr.T... napisał:

Zasilacze uzyskują największą sprawność podczas obciążenia 50-60%. 

czyli, pobór karty graficznej x2 + 150W , czyli powiedzmy karta graficzna pobiera 300W x2 + 150W = 750W. 

Zasilacze uzyskują największą sprawność podczas obciążenia 50-60%.  - Nie do końca, goldy i wyżej w zasadzie od 20% do 100% mają taką sprawność. Wahania w sprawności można watowo pominąć.

czyli, pobór karty graficznej x2 + 150W , czyli powiedzmy karta graficzna pobiera 300W x2 + 150W = 750W.  - Taki dobór to przepłacona kasa. Jak walczysz ze sprawnością to przy Twojej logice w IDLE ten zasilacz będzie miał baaardzo niską sprawność. Dodając procek i reszte to polecisz zasilacz 1000W.

Na PURE pobór mocy to cały zestaw i jak bierze 450W w stresie,  to zasilacz 550W spokojnie wystarczy. Można wydać dodatkową kasę .... ale to już nie ekonomia, a kto bogatemu zabroni i jak chcesz np. by pracował w trybie pasywnym. 

Obecnie patrzy się co jest najtańsze i czy warto dopłacić... do mocniejszej wersji. 

RTX 4060TI bym nie kupował, albo idziesz od 4070 w górę, albo kupujesz AMD np ASRock Radeon RX 7800 XT, 7900 GRE.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, NostradamuSek napisał(a):
4 godziny temu, Mr.T... napisał(a):

Zasilacze uzyskują największą sprawność podczas obciążenia 50-60%. 

Rozwiń  

Na PURE pobór mocy to cały zestaw i jak bierze 450W w stresie,  to zasilacz 550W spokojnie wystarczy

Tylko że u nich siedzi 13900K a to nijak ma się do Ryzena 5600 który weźmie ułamek prądu tego co i9.

4060TI 16GB za blisko 2300 nie ma prawa bytu na tle 4070 w kwocie 2500 zł za model WF.

3 godziny temu, NostradamuSek napisał(a):

Jak walczysz ze sprawnością to przy Twojej logice w IDLE ten zasilacz będzie miał baaardzo niską sprawnoś

Już kiedyś pisałem na ten temat 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ci zaproponuję coś takiego trochę nowsze i mocniejsze:

image.png.e74cbf55e3cc15ebef62e6f48d173c5f.png

Pamięć Patriot Viper Venom, DDR5, 16 GB, 5200MHz, CL36 (PVV516G520C36K) 287 

ASRock B650M-H/M.2+ 444 

AMD Ryzen 5 7500F OEM 709 

ASRock Radeon RX 7700 XT Challenger 1901

Lexar NM710 1TB 249 

be quiet! System Power 10 550W (BN327) 244 

Chłodzenie CPU Endorfy Spartan 5 (EY3A001) 72 

Fury Shobo SH4F Tempered Glass179 

Monitor Gigabyte G24F 2648 

ASRock Radeon RX 7800 XT Challenger 2319 

5151 lub 4733

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta ma też krótkie piki mocy do wyższych wartości niż nominalnie , które przekroczą 300 [W] . Te 550 jest na upartego na styk , ale kupując nową jednostkę na pewno nie dałbym zasilacza dowalonego pod "korek"... 650 dałbym minimum , a optimum 750.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 minuty temu, Gerg7 napisał:

Karta ma też krótkie piki mocy do wyższych wartości niż nominalnie , które przekroczą 300 [W] . Te 550 jest na upartego na styk , ale kupując nową jednostkę na pewno nie dałbym zasilacza dowalonego pod "korek"... 650 dałbym minimum , a optimum 750.

Tu masz procek z TDP 65W, gdzie tu pod korek? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.07.2024 o 15:06, Mr.T... napisał(a):

właściwie to 2000+ , na to pytanie może tylko odpowiedzieć kupujący, i czy jest gotów zapłacić taka a nie inna cenę w danym czasie za sprzęt.

Wybór producenta ma znaczenie? Potrzebuję 2x HDMI, a widzę tylko Sapphire, Gigabyte. 
Do FHD wybieram 16 GB VRAM, dobry wybór? Czy przesada na 3 lata albo dłużej? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, Micromachines napisał:

Wybór producenta ma znaczenie? Potrzebuję 2x HDMI, a widzę tylko Sapphire, Gigabyte. 
Do FHD wybieram 16 GB VRAM, dobry wybór? Czy przesada na 3 lata albo dłużej? 

RX 7700XT posiada 12GB czyli mam rozumieć , ze celujesz w RX 7800 XT ?

np.

Karta graficzna Sapphire Nitro+ Radeon RX 7800 XT 16GB GDDR6 (11330-01-20G) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

RX 7700XT posiada 12GB czyli mam rozumieć , ze celujesz w RX 7800 XT ?

np.

Karta graficzna Sapphire Nitro+ Radeon RX 7800 XT 16GB GDDR6 (11330-01-20G) 

Zastanawiałem się nad tańszą opcją za 1800 zł XFX Radeon RX 6800 Speedster SWFT 319 16GB GDDR6 (RX-68XLAQFD9)
No, ale to starsza karta i nie wiem, czy ma to sens. 
Później myślałem o RX7700 XT, niby fajna opcja i w ogóle, ale ma 12 GB Vram. Później myślę, RTX 4070 lub SUPER ze względu na niższy pobór prądu, ale to też 12 GB Vram i nie wiem już, bo to skomplikowane. Najbardziej nie ogarniam tego poboru prądu, a nie chcę też mieć potwora wiecznie głodnego na prąd...  
Ja też nie kupuję najnowszych gierek od razu, czekam aż im spadnie cena i w ogóle. Tak powiedzmy rok po premierze. 

Jednak nie znam się na kartach, wydajności - opłacalności, więc uznałem, że chyba 16 GB to taka bezpieczna opcja, mimo rozdzielczości FHD? 
Więc myślałem o wersji Sapphire Pure Radeon RX 7800 XT 16GB GDDR6 (11330-03-20G) https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-pure-radeon-rx-7800-xt-16gb-gddr6-11330-03-20g-13117802/   bo trochę taniej da się ją kupić. 
No i potrzebuję 2x HDMI. 

RT włączał nie będę, bo czytałem, że to obciąża procesor. Zmieniać platformy mi się nie opłaca, bo mam i5-11400f. Platformę zmienię jak będzie DDR6. Więc dodatkowo obciążać procesor - sensu nie ma dla mnie. 

Kwestia zasilacza - w tym roku go zmienię na modularny.  

@Mr.T... Co Pan o tym myśli? 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Micromachines napisał:

Co Pan o tym myśli?

jak robisz tylko edycje, to system nie wysyła powiadomień... xD

co ja myślę.

to są twoje pieniądze, i uważam ze nikt nie powinien robić auto sugestii , że kup to czy tamto bo to najlepsza opcja , tylko powinieneś poświecić tyle swojego czasu na zagłębieniu się w temat aby dokonać świadomego zakupu. 

dobierając czy planując zakup nowej karty graficznej , powinno się uwzględnić , moc posiadanego zasilacza , oraz posiadany procesor aby np. nie łączyć starego procesora z nowa karta graficzna , bo wystąpi zjawisko tzw.. Bottleneck,  czyli "wąskie gardło" ,

jeśli posiadasz i5 -11400f i dobierając np. RX 7800XT to Bottleneck będzie około 30%, przy FHD.   

https://pc-builds.com/bottleneck-calculator/result/16a1hj/2g/cyberpunk-2077/1920x1080/

Później myślałem o RX7700 XT, niby fajna opcja i w ogóle, ale ma 12 GB Vram. Później myślę, RTX 4070 lub SUPER ze względu na niższy pobór prądu, ale to też 12 GB Vram i nie wiem już, bo to skomplikowane. Najbardziej nie ogarniam tego poboru prądu, a nie chcę też mieć potwora wiecznie głodnego na prąd...

każda karta czy to Nvidia czy AMD ma swoje plusy i minusy , z tym poborem to bez przesady , magia cyferek (chociaż szkoda ze jak są testowane zestawy to nie jest uwzględniany parametr, średnie zużycie prądu x12h dziennie czy nawet 24h i ile zapłacimy za miesiąc korzystania z PC) , i co z tego ze AMD pobiera średnio o 100W wincyj prądu, przelicz ile h dziennie będzie pracował PC x 365 dni w roku , to w skali roku ile wincyj wyjdzie do dopłaty , obecnie cena 1kWh to 1.21 PLN x powiedzmy że PC będzie włączony 12h dziennie x 365 dni , jeśli dobrze policzyłem, to wychodzi około 530pln do dopłaty w skali roku , czyli miesięcznie zapłacimy + 44pln jeśli zdecydujemy się na kartę AMD, gdzie jeśli PC pobiera 500W to przy 12h dziennie, to wychodzi około 220pln w skali miesiąca. (o ile dobrze policzyłem xD , zawsze może ktoś mnie poprawić )            

Ja też nie kupuję najnowszych gierek od razu, czekam aż im spadnie cena i w ogóle. Tak powiedzmy rok po premierze.

he he widzę mamy podobne podejście xD , wole poczekać, jak każdą nowa grę "połatają", niż kupować zaraz po premierze i się denerwować że z tym czy tamtym jest problem.      

13 godzin temu, Micromachines napisał:

RT włączał nie będę, bo czytałem, że to obciąża procesor.

hmmm nawet jak nie włącza się "śledzenia promieni" to procesor tez musi robić swoje xD

ale jeśli posiada się dobry monitor , to ogrywając normalne, gry nie sieciowe , gdzie mamy czas aby się zatrzymać i podziwiać widoki , to faktycznie jest różnica w odbiorze tego co jest wyświetlane z RT i bez RT.

jedynie co mogę zasugerować to , im kupi się wydajniejsza kartę graficzna, to dłużej będzie można z niej korzystać uwzględniając jej wydajność.         

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Mr.T... napisał(a):

jak robisz tylko edycje, to system nie wysyła powiadomień... xD

co ja myślę.

to są twoje pieniądze, i uważam ze nikt nie powinien robić auto sugestii , że kup to czy tamto bo to najlepsza opcja , tylko powinieneś poświecić tyle swojego czasu na zagłębieniu się w temat aby dokonać świadomego zakupu. 

dobierając czy planując zakup nowej karty graficznej , powinno się uwzględnić , moc posiadanego zasilacza , oraz posiadany procesor aby np. nie łączyć starego procesora z nowa karta graficzna , bo wystąpi zjawisko tzw.. Bottleneck,  czyli "wąskie gardło" ,

jeśli posiadasz i5 -11400f i dobierając np. RX 7800XT to Bottleneck będzie około 30%, przy FHD.   

ale jeśli posiada się dobry monitor , to ogrywając normalne, gry nie sieciowe , gdzie mamy czas aby się zatrzymać i podziwiać widoki , to faktycznie jest różnica w odbiorze tego co jest wyświetlane z RT i bez RT.

jedynie co mogę zasugerować to , im kupi się wydajniejsza kartę graficzna, to dłużej będzie można z niej korzystać uwzględniając jej wydajność.         

Dla mnie Bottleneck nie ma takiego znaczenia, po prostu nie zwracam na to uwagi. Zmęczenie IRL > przejmowanie się Bottleneck w grach :) 
Patrząc na takie filmy, mi wystarczy 60 FPS 
https://www.youtube.com/watch?v=9piv2sWkHc0
Patrząc na to video, chyba źle to nie wygląda? 

Potrzebuję karty graficznej, która ma 2x HDMI albo HDMI + DVI + DisplayPort. Z tego co widzę, niestety zostaje mi: RTX 3060 / 4060 Ti 16 GB / RX 7700 XT / RX 7800 XT 
W ostateczności zostaje przejściówka DisplayPort - HDMI, bo muszę podpiąć tablet graficzny.
Wtedy z adapterem do rozważenia idzie RTX 4070 lub RTX 4070 SUPER 

Patrząc na te wyliczenia opłat, no to zaczynam rozumieć czemu ludzie decydują się na RTX 4060 Ti / RTX 4070. Niestety dla mnie 200 zł za prąd w ciągu miesiąca z samego PC nie wchodzi w grę. Od razu odpada niestety, nie ma takiej opcji. 
U mnie komputer chodzi od 12 do 16 godzin dziennie, choć i bywa, że 20 godzin w ciągu dnia. Czasem gram kilka godzin, niekiedy po prostu coś oglądam i takie tam. Obecnie mam RX 570 4 GB. 
Ja trochę mam braki z wiedzy o podzespołach, obejrzałem trochę filmów. Znalazłem też taki, gdzie w FHD niby w teorii 12 GB Vram wystarczy, grając na ULTRA. 
https://www.youtube.com/watch?v=dx4En-2PzOU&t=750s
Aczkolwiek w praktyce? To ja nie mam pojęcia, czy ten Vram będzie nadal ok za dwa lata dajmy na to. Dlatego to jest dla mnie takie trudne, bo nie ogarniam tematu.
Trudne dlatego, bo z jednej strony nie chce płacić gigantycznych sum za rachunki, a z drugiej strony mieć komfort na karcie...  

Ja wiem, że dziś FHD to nic specjalnego, ale dopóki nie ukształtuje mi się sytuacja IRL, to zostaję przy FHD. Nie chce później transportować monitora 27" przez 500 km, a później znowu heh...
Co do zasilacza, to po prostu mam go już kilka lat i chcę go wymienić na modularny ze względu na mniejszą ilość kabli w obudowie + wiadomo, że zasilacz wypada wymienić po 5-6 latach. Aczkolwiek to dopiero w listopadzie. 

Im bardziej zgłębiam ten temat, tym mocniej odnoszę wrażenie, że mniej rozumiem i wiem... 

PS: 
Ja chyba będę musiał komuś zapłacić za konsultację, żeby mi ogarnął ile watów pobiera PC, ile za prąd itd. To niestety jest istotne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Micromachines napisał:

Ja chyba będę musiał komuś zapłacić za konsultację, żeby mi ogarnął ile watów pobiera PC, ile za prąd itd. To niestety jest istotne

i5-11400f + RX 7800XT około 450W

ile u Ciebie kosztuje 1kWh ? 

można tez zakupić watomierz cyfrowy i samemu sprawdzić ile faktycznie PC pobiera energii. np. z Alledrogo

https://allegro.pl/oferta/watomierz-licznik-energii-elektrycznej-miernik-poboru-pradu-czarny-6016653610?context=2a850df7596c57eec72f2505d6c6c745b439df032d4f5209ec98083e1bb8d7c58ce566fa98754cd78400afb3040d2873c3e4390ffe359399e7212b97a426735184f38da0d2506c4cd595b50d417b8b0b29cd5b376e028a793d9926ac79e48f9ca7bc98bd38c37402cd63dde81a3e40b3b81779aabac3e0bba1eaa33e553ab57bb0b02e44352b4b840cf5d6632d3c1b47&fromVariant=12637872547

wedle wujka google cena za 1kWh w IRL - Irlandia ? około 0.23 euro 

gdy PC pobiera 450W.

0.45kW x nawet 24h = 10.8 kWh x 0.23 euro = 2.48 euro 

2.48 euro x 31 dni = 77 euro i x 12 miesięcy = 924 euro  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40 minut temu, Mr.T... napisał(a):

Te 450W to jest przy pełnym obciążeniu 24h? Jak tak liczę mniej-więcej, to wychodzi 150 zł. Serio tyle wychodzi miesięcznie za samego kompa z nowszymi kartami RX? 

Z tego co patrzę, to na Google podają 0.8 zł za 1kWh. 
Mam problem z tym VRAM, czy do Full HD warto jest brać 12 czy 16 GB? Jakaś RX czy RTX 4070. 
Patrzę na takie filmy https://www.youtube.com/watch?v=6awuOgp6cYY i nie wiem sam co myśleć. Monitor mam FHD 75 Hz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Micromachines napisał:

Z tego co patrzę, to na Google podają 0.8 zł za 1kWh.

przy takiej cenie i wcześniejszych założeniach ze PC będzie pracował 24h , ale przecież cały czas nie będzie pobierał 450W, to cena za 31 dni wyszło by 270pln. 

6 minut temu, Micromachines napisał:

Mam problem z tym VRAM, czy do Full HD warto jest brać 12 czy 16 GB?

12GB to jest tak optymalnie na dziś , wybiegając w przyszłość ile nowsze tytuły będą potrzebować Vramu to ? czekaj , czekaj , czekaj, no nic z tego kryształowa kula się zacięła xD , ale patrząc na to ze nowe gry nie są optymalizowane, tylko puszczane na rynek, to można przypuszczać ze będą potrzebować Vramu wincyj wincyj wincyj. 

10 minut temu, Micromachines napisał:

Patrzę na takie filmy https://www.youtube.com/watch?v=6awuOgp6cYY i nie wiem sam co myśleć. Monitor mam FHD 75 Hz

nawet jak karta będzie miała 8GB Vramu to gra tyż będzie działać, jak jesteś mniej zawansowanym użytkownikiem to wybór kart od Nvidii będzie bezpieczniejszym wyborem

tylko popatrz dobrze na opis bo RTX 4070 występują w dwóch wersjach te droższe modele wymagają już wtyczki zasilania  -12VHPWR PCI-E 5.0 16-pin (12+4) czyli przydał by się nowy zasilacz w standardzie ATX 3.0 czy nowszym ATX 3.1 , oczywiście ze są przejściówki/adaptery , ale jak od zasilacza kabelek idzie bezpośrednio to jest to pewniejsze rozwiązanie. 

przykładowa karta z złączem nowego typu

Karta graficzna Gigabyte Aorus GeForce RTX 4070 Master 12GB GDDR6X (GV-N4070AORUS M-12GD)

oraz tez RTX ale ze złączem starszego typu ATX 2.0 czyli 8-pin     

Karta graficzna Asus ProArt GeForce RTX 4070 OC 12GB GDDR6X (PROART-RTX4070-O12G)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, Mr.T... napisał(a):

przy takiej cenie i wcześniejszych założeniach ze PC będzie pracował 24h , ale przecież cały czas nie będzie pobierał 450W, to cena za 31 dni wyszło by 270pln. 

Nie no wiadomo, że nie będę grał 12h na max dziennie albo, że PC nie będzie non stop pod obciążeniem. 

To dobra informacja, dziękuje. Byłby niezły zonk, jakbym zdecydował się na dany model, a tu zasilacz nie pasuje... Chcę go zmienić, ale to do końca roku na spokojnie w zależności jaką kartę wezmę - jaka cena. 

Z tym VRAM no to jest prosta sprawa. Ja wiem, że tego nie da się przewidzieć + to jest opcja w co się gra. 
16 GB VRAM = RTX 4060 Ti / RX 6800 / RX 7800 XT 
12 GB VRAM = RX 7700 XT / RTX 4070 lub SUPER 

Do FHD oraz tego procesora co mam, będzie jakaś różnica, którą kartę ja wybiorę? 
Niestety RTX 4070 z 16 GB Vram to jest już ponad 3000 pln grubo, więc odpada, bo bez sensu. 

Cytat

jak jesteś mniej zawansowanym użytkownikiem to wybór kart od Nvidii będzie bezpieczniejszym wyborem

W sensie, że sterowniki AMD mogą się wysypać i sprawiać problemy? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

49 minut temu, Micromachines napisał:

Do FHD oraz tego procesora co mam, będzie jakaś różnica, którą kartę ja wybiorę?

myślę ze jeśli będziesz korzystał z synchronizacji pionowej , czyli dla posiadanego obecnie monitora 75Hz , to raczej każda karta zapewni te 75FPS.

51 minut temu, Micromachines napisał:

W sensie, że sterowniki AMD mogą się wysypać i sprawiać problemy?

chcąc mieć niższe temperatury trzeba przeprowadzić UD-undervolting karty , poradników np. na YT nie brakuje , ale nie każdemu się chce, AMD czasami potrafi zaliczyć wpadkę z sterownikami i w określonych tytułach mogą pojawić się problemy z wyświetlaniem obrazu, najczęściej jak osoba posiada tani monitor , który w specyfikacji ma wsparcie dla AMD- freesync , a potem krzaki z obrazem xD         

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

myślę ze jeśli będziesz korzystał z synchronizacji pionowej , czyli dla posiadanego obecnie monitora 75Hz , to raczej każda karta zapewni te 75FPS.

chcąc mieć niższe temperatury trzeba przeprowadzić UD-undervolting karty , poradników np. na YT nie brakuje , ale nie każdemu się chce, AMD czasami potrafi zaliczyć wpadkę z sterownikami i w określonych tytułach mogą pojawić się problemy z wyświetlaniem obrazu, najczęściej jak osoba posiada tani monitor , który w specyfikacji ma wsparcie dla AMD- freesync , a potem krzaki z obrazem xD         

Zastanawiam się nad opcją RTX, ze względu na pobór mocy, sterowniki i niezawodność. Pytane, która wersja RTX 4070 SUPER będzie dobrym wyborem? 
https://www.morele.net/kategoria/karty-graficzne-12/,,,,,,,p,0,,,,8143O2184264/1/
Myślę nad tą czekając na promocji. 
https://www.x-kom.pl/p/1210190-karta-graficzna-nvidia-inno3d-geforce-rtx-4070-super-ichill-x3-12gb-gddr6x.html#Opinie

Taka ciekawostka moim zdaniem. Czemu mówi się o efektywności, skoro pc z RTX 4070 SUPER pobiera 415W / RX 7700 XT 400W / RX 6800 też 400W.  
To biorąc to pod uwagę dla osoby, która gra w FHD, to nie ma żadnego znaczenia - ten pobór prądu, czy to 6800 / 7700 XT / RTX 4070 SUPER?
Bo różnicy w poborze prądu jako całokształt i tak nie będzie? Jedynie taka, że w teorii za 3 lata RTX 4070 będzie nadal sobie dawać radę, a dwie pozostałe tak sobie? 

Więc jak ktoś jak ja, ma monitor FHD 75 Hz, to wszystko jedno, która to będzie z tych wymienionych kart, bo i tak cały zestaw będzie w okolicach 400 / 415 W? 
Tak przynajmniej ja to widzę. Ma to sens? Dobrze to rozumuję?

Staram się trochę uczyć na temat PC, żeby kiedyś nie zawracać innym głowy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, NostradamuSek napisał(a):

RTX 4070 SUPER będzie bardzo dobrym wyborem. Ja polecę MSI :

MSI GeForce RTX 4070 Ti Super Ventus 3X

To już prawie 4000 pln przynajmniej z tego co widzę, to bez szans :( Ta karta by się zanudziła przy moim PC. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zerknąłem że chcesz samą super:

MSI GeForce RTX 4070 SUPER Ventus 3X OC 12GB GDDR6X

Pytanie, czy nie wolisz tej, ale jak ta różnica nie jest w kwocie dla ciebie problemem to weź NV:

https://www.morele.net/karta-graficzna-xfx-speedster-merc-310-radeon-rx-7900-gre-16gb-gddr6-rx-79gmercb9-13180389/?utm_source=purepc.pl&utm_medium=referral&?utm_campaign=zestawy_lipiec_2024

Poczytaj:

https://www.purepc.pl/test-kart-graficznych-amd-radeon-rx-7900-gre-vs-nvidia-geforce-rtx-4070-super-porownanie-modeli-do-3000-zlotych

Na jaki procek zdecydowałeś się AMD Ryzen 5 7500F?

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekanie na RTX z serii 5XXX to strata czasu, patrząc na podejście Nvidia... 
Chcę głównie nastawić się na granie w gry strategiczne online. Single-playery to będę kupował wybrane gierki, mocna selekcja jak wyjdą, odczekam, naprawią potencjalne bugi. 
Dlatego miałem tę moją rozkminę:

Cytat

Czemu mówi się o efektywności, skoro pc z RTX 4070 SUPER pobiera 415W / RX 7700 XT 400W / RX 6800 też 400W.  
To biorąc to pod uwagę dla osoby, która gra w FHD, to nie ma żadnego znaczenia - ten pobór prądu, czy to 6800 / 7700 XT / RTX 4070 SUPER?
Bo różnicy w poborze prądu jako całokształt i tak nie będzie? Jedynie taka, że w teorii za 3 lata RTX 4070 będzie nadal sobie dawać radę, a dwie pozostałe tak sobie? 

Naczytałem się też trochę w necie wcześniej to, polecane były takie karty niby. Dlatego o nie też pytałem i dlatego moja rozkmina. 
https://www.x-kom.pl/p/1210190-karta-graficzna-nvidia-inno3d-geforce-rtx-4070-super-ichill-x3-12gb-gddr6x.html

https://www.morele.net/karta-graficzna-zotac-gaming-geforce-rtx-4070-super-trinity-black-12gb-gddr6x-zt-d40720d-10p-13166614/

https://www.morele.net/karta-graficzna-pny-geforce-rtx-4070-super-xlr8-gaming-verto-epic-x-rgb-oc-12gb-gddr6x-vcg4070s12tfxxpb1-o-13168100/

Ja już nie ogarniam, zaległości z wiedzy... 
Skoro to i to jako platforma bierze 400~415W, to gdzie jest różnica, co się wybierze? Poza różnicą wydajności karty graficznej / hot spot itd... samej w sobie. Wtedy rachunek za prąd w przypadku 3 kart będzie taki sam? Czy to będą 3 różne rachunki, ponieważ w ostatecznym rozrachunku, to te 3 karty mają inny pobór mocy? Jedna weźmie mniej, druga więcej? 
Czy jeśli mówimy o tych 400-415W, to w przypadku kiedy PC pracuje na maxa i należy całkiem inaczej na to patrzeć i wtedy opłacalność kart Nvidia przekłada się na efektywność energetyczną i to właśnie wyróżnia je na tle konkurencji? 

RX 7900 GRE to prawie 500W dla komputera. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Micromachines napisał:

Skoro to i to jako platforma bierze 400~415W, to gdzie jest różnica, co się wybierze? Poza różnicą wydajności karty graficznej / hot spot itd... samej w sobie. Wtedy rachunek za prąd w przypadku 3 kart będzie taki sam? Czy to będą 3 różne rachunki, ponieważ w ostatecznym rozrachunku, to te 3 karty mają inny pobór mocy? Jedna weźmie mniej, druga więcej? 
Czy jeśli mówimy o tych 400-415W, to w przypadku kiedy PC pracuje na maxa i należy całkiem inaczej na to patrzeć i wtedy opłacalność kart Nvidia przekłada się na efektywność energetyczną i to właśnie wyróżnia je na tle konkurencji? 

RX 7900 GRE to prawie 500W dla komputera. 

Kolego 100W na karcie graficznej różnicy to ok 2-2,5 zł  za dobę, jak będzie pracować 24h dziennie. Kopiesz BTC, czy co? Kup se panele fotowoltaiczne na balkon czy cóś 😛

Kartę wybierz z trzema wentylatorami. Polecam MSI.

Te 3 karty będą brały to samo, ale kultura pracy może być inna. 

RX 7900 GRE jest parę stówek tańsza, a wydajność podobna do 4070, plus masz 16GB Ramu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi