Skocz do zawartości
lightman_ltm

Upgrade karty graficznej

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

wypadłem z obiegu więc potrzebuję pomocy.
Umarła mi karta graficzna (Sapphire Radeon R9 390 8GB) i potrzebuję następcy. Nie mam za dużych wymagań - z gier praktycznie tylko Battlefield 4 i Football Manager, ale niewykluczone, że skuszę się na coś nowszego, no i miło byłoby zobaczyć BF4 w WQHD.

Budżet: idealnie by było poniżej 1500zł

Aktualnie w budzie:
CPU: i5 6600K (+chłodzenie AIO Corsair H110i GT)
MOBO: MSI Z170A XPOWER GAMING TITANIUM
PSU: Corsair RM750x
RAM: 2x 8GB Corsair Vengeance LPX 3200 MHz CL16
Monitor: Dell S2721DGFA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój procesor będzie bardzo mocno hamował nowe karty.

Sprzedaj swój zestaw (zostaw obudowę, RAM i zasilacz) i kup coś z polecanych zestawów na przykład:

https://www.purepc.pl/jaki-komputer-do-gier-kupic-polecane-zestawy-komputerowe-na-lipiec-2024-komputery-gamingowe-w-roznych-cenach?page=0,3

Odliczamy zasilacz i RAM (381zł). Procesor podmień na Ryzen 5600, w sferis jest teraz za 420zł z wysyłką czyli do tego z zestawu (ryzen 3600) dokładasz 70zł. 

Summa summarum za 1689zł masz nowy sprzęt który Twój obecny zestaw (nawet po wymianie CPU) wciągnie nosem. 

Ciężko doradzać przy starszych zestawach bo jakakolwiek opłacalność wylatuje za okno a jeśli przekroczysz budżet o niecałe 2 stówki masz nówkę zestaw z gwarancją. 

Nie wiem ile jest warta Twoja i5 + mobo jeśli weźmiesz za to 200zł to wychodzi podane przez Ciebie 1500zł. 

[EDIT] zapomniałem o chłodzeniu do procesora są teraz promocje coś odpowiedniego kupisz a 69zł (ENDORFY Spartan 5 MAX w promocji). 

Łączny koszt zwiększa się do 1758zł minus to co weźmiesz za mobo+cpu.

Edytowane przez Funky_Panda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Funky_Panda dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Tego się właśnie obawiałem, że wymiana jednej rzeczy pociąnie za sobą resztę i w rezultacie skończę z nowym zestawem... 
Plus jest taki, że po szybkim googlowaniu chłodzenie powinno pasować do AM4 bo jest kompatybilne z AM3+.

A jeśli odłożymy na bok bottleneck i mamy w perspektywie modernizację całości to coś byś polecił w budżecie jak wyżej? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

37 minut temu, lightman_ltm napisał:

A jeśli odłożymy na bok bottleneck i mamy w perspektywie modernizację całości to coś byś polecił w budżecie jak wyżej? 

Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem pytanie, opcja wyżej to właśnie modernizacja całości która pozwoli Ci w przyszłości na wymianę samego GPU i dalej granie w nowe gry. Jeśli chodzi Ci o platformę na AM5 to tu niestety nie pomogę bo sam siedzę na staruszku sprzed kilku lat. Może @Mr.T... zajrzy tutaj bo on ogarnia te wszystkie nowości. 

Jeśli wolisz zostać na tym co masz teraz to RTX 3060 12GB twoim przyjacielem jest, wyżej absolutnie nie ma sensu iść z i5. 

Dziś rano na olx widziałem RTX 3060 wersja OEM dla HP z 1 wentylatorem i 6 miesięczną gwarancją za 700zł. Dobra oferta to już się sprzedała. 

Szukaj takich okazji, a za 220zł można kupić i7 6700. Taki zestaw używek i7 6700 + RTX 3060 przy odrobinie cierpliwości będzie do dostania za około 900zł. Taki RTX 3060 będzie mocniejszy od RX 6600 ale porównujemy używkę z nowym. 

W 1440p przy 6700+3060 nie będzie tragedii bo karta zrobi większość roboty ale musisz się liczyć że pomimo wysokich średnich FPS mogą pojawić się drobne zacięcia podczas gry.

Zestaw który zaproponowałem wyżej to w mojej ocenie najlepsze wyjście bo nowe to jednak zawsze nowe. Ewentualnie żeby zmniejszyć kwotę do 1500zł weź zestaw z postu wyżej a GPU kup używane (ale szukaj kart lokalnie i z gwarancją) za 950zł masz naprawdę duży wybór za tyle możesz nawet dostać RTX 3060Ti który świetnie sprawdzi się w 1440p w większości gier i wtedy masz mega dobrą wydajność przy zachowaniu rozsądnego budżetu.  

[edit] sorki jeśli troszkę chaotycznie napisałem to wszystko ale rezam 2 remonty w domu i nie widzę na oczy xD

Edytowane przez Funky_Panda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

budżet 1500pln.

trzeba było by się niezłe nagimnastykować aby zakupić nowy zestaw pod AM5 , ceny są jakie są , chyba ze zestaw na AM4 bez karty graficznej i procesor z igpu.    

skoro mam się wypowiedzieć, to ja to widzę tak, np. upgrade obecnego sprzętu o procesor i kartę graficzna. 

masz całkiem fajna płytę główna 

https://pl.msi.com/Motherboard/Z170A-XPOWER-GAMING-TITANIUM-EDITION/Specification

z alledrogo procesor na 24 miesięcznej gwarancji 

https://allegro.pl/oferta/procesor-intel-core-i7-7700k-4-x-4-2-ghz-gen-7-16017311555

plus warto zainwestować w skalpowanie CPU koszt około 100pln. ( ja jestem z grodu Kopernika wiec jak mieszkasz w pobliżu to można się ze mną skontaktować ) ale na Alledrogo sa tez firmy wykonujący taka usługa , a uważam ze warto.

a z olx np. kartę graficzna , ale tylko i wyłącznie na gwarancji producenta , oraz ze sprzedający posiada dowód zakupu

https://www.olx.pl/d/oferta/asus-tuf-3060ti-gaming-8gb-na-gwarancji-CID99-ID111rVz.html

https://www.olx.pl/d/oferta/msi-rtx-3060ti-gaming-z-trio-gwarancja-do-20-06-2025-CID99-ID10MJAJ.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi