Skocz do zawartości
yar68

Serial ATA oraz walka z patrycjami (eee... partycjami)

Rekomendowane odpowiedzi

przed chwilą złożyłem kompa i prosiłbym o pomoc w kilku drobiazgach:

1) czy grzeją się wam Baraqdy? - temperatura podobna do temp. SB (NF7-S) bez radiatora (wytrzymam 5-10 sek. z przytkniętym palcem) - może ktoś ma Serial ATA?

2) nijak nie mogę zmusić HDD LED do mrugania (może dysków SATA nie pokazuje?) - jakieś sugestie ?

3) ustawiłem 7 partycji Ranish Partition Managerem, a W98 widzi tylko 2 pierwsze (przywróciłem MBR po nadpisaniu przez W98) - jak zmusic windoze do zobaczenia całych 76GB?

Dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. U mnie barak na SATA grzeje sie do 45-46 stopni (lezy na dnie budy)

2. ostatnio przez pomylke podlaczyem na odwrot diode od powera i diode od hdd i teraz mi miga zielona ;) U ciebie musi mygac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki chcesz system instalowac ze co bootmanager ranisha potrzebny?

Poprostu chcę mieć boota (i niekoniecznie XP-kowego)

Ranish mi się podoba z uwagi na prostotę i możliwość zmiany MBRa w dowolny sposób - uparłem się i chcę, żeby działał - jak sobie nieporadze, wtedy spróbuje coś innego/ :cry:

2. ostatnio przez pomylke podlaczyem na odwrot diode od powera i diode od hdd i teraz mi miga zielona  U ciebie musi mygac

u mnie POWER LED jest 3 pinowa (+ przerwa -)

a HDD LED 2 (+,-)

nawet jakbym rozciął to i tak jedna nie będzie świecić :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do partycji - to Win9X widzą tylko jedną podstawową partycję i rozszerzoną (czyli dyski logiczne na niej) - nie wiem czy też nie ma ograniczenia co do wielkości partycji...

Trochę powalczyłem z Raniszem - narazie remis, otóż:

założyłem i sformatowałem 7 podstawowych partycji,

a w bootloader Ranisha można przyporządkować 4 - w98 widzi tylko te cztery, króre ustawie w loaderze np ustawie

c: 1

d: 2

e: 3

f: 4

windows widzi je ale g, h, i, już nie

jak ustawie

c: 1

g: 2

h: 3

i: 4

windoza widzi c, g, h, i, ale nazywa je: c d e f

czy nikt niewie osochosi?

chcę 7 nie 4

hdd się grzeje (ok 45 st) - może to normalne? - w końcu przesiadłem się z 8,4GB to niewiem

hdd led dalej nie świeci - jak sprawdzić czy nieprzepalona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie można mieć 7 podstawowych???? max to 4, najlepiej zrobić 3 podstawowe i jedną rozszerzoną - na rozszerzonej zakładasz już dyski logiczne w dowolnych (chyba) ilościach. Dla win 9x zrób 1 podstawową i 1 rozszerzoną - na niej dyski logiczne. A tak poza tym (nigdy nie miałem czegoś takiego jak ranisz) to nie możesz zrobić fdiskiem te partycje a potem tego bootloadera z ranisza założyć? Do robienia partycji pod dany system operacyjny powinno się kożystać z narzędzi z tegoż systemu... TAk zawsze jest najbezpieczniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie można mieć 7 podstawowych???? max to 4, najlepiej zrobić 3 podstawowe i jedną rozszerzoną - na rozszerzonej zakładasz już dyski logiczne w dowolnych (chyba) ilościach. Dla win 9x zrób 1 podstawową i 1 rozszerzoną - na niej dyski logiczne. A tak poza tym (nigdy nie miałem czegoś takiego jak ranisz) to nie możesz zrobić fdiskiem te partycje a potem tego bootloadera z ranisza założyć? Do robienia partycji pod dany system operacyjny powinno się kożystać z narzędzi z tegoż systemu... TAk zawsze jest najbezpieczniej.

można mieć 32 partycje podstawowe (tak naprawdę to 31):

"The latest version could create, copy, move, and resize up to 32 primary and extended partitions." http://www.ranish.com/part/

a tego hoodego fdiska nie chcę ruszać

ale spróbuję z rozszerzonymi pokombinować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buahahaha. 32 partycje podstawowe, co za bzdura. Pomijając fakt ze mozna zrobic maksymalnie 4 to nawet do postawienia kilku róznych systemów wystarcza jedna podstawowa i rozszerzona z dyskami logicznymi. Rób sobie tyle partycji podstawowych ale pierwszy lepszy program narzedziowy wywali bład a byc moze nawet próbując go naprawic skasuje ci wszystkie partycje.

Co do jednej wypowiedzi. Win9x widzi normalnie większą ilośc partycji podstawowych(maksymalnie 4), ustawia je w kolejnosci za dyskiem C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie win 9x nie widzi więcej niż jedną podstawową - wszystkie inne dostają flagę 1c zamiast 1 (fdisk linuxowy) co skutkuje tym, że dla win9x jest to hiddenfat - i jej nie widzi. Zrób 1 podstawową i 1 rozszerzoną i powinno być dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie win 9x nie widzi więcej niż jedną podstawową - wszystkie inne dostają flagę 1c zamiast 1 (fdisk linuxowy) co skutkuje tym, że dla win9x jest to hiddenfat - i jej nie widzi. Zrób 1 podstawową i 1 rozszerzoną i powinno być dobrze.

Robiłem kiedyś 2 primary na hdd i win 98 widział obie. A zwykle nie widzi dlatego ze programy partycjonujace domyslnie ukrywają inne partycje podstawowe jak sie robi wiekszą ich ilosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś Ci się pomyliło bo ja mam 3 podstawowe (Win2K i Linux, linux swap) i partycje rozszarzoną (podzieloną na 2 dyski logiczne).

Już od czasów DOS można bylo podzielić dysk(jeden w przypadku dwóch dysków oczywiście x2) na 4 partycje podstawowe i dowolną liczbe dysków logicznych na partycji rozszerzonej. Ranisz to dobre narzędzie mnie się na nim lepiej pracuje niż na PM7. NIe moge tylko jednego zrozumieć po co komus może być potrzebnych 7 partycji podstawowcy ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś Ci się pomyliło bo ja mam 3 podstawowe (Win2K i Linux, linux swap) i partycje rozszarzoną (podzieloną na 2 dyski logiczne).

Już od czasów DOS można bylo podzielić dysk(jeden w przypadku dwóch dysków oczywiście x2) na 4 partycje podstawowe i dowolną liczbe dysków logicznych na partycji rozszerzonej. Ranisz to dobre narzędzie mnie się na nim lepiej pracuje niż na PM7. NIe moge tylko jednego zrozumieć po co komus może być potrzebnych 7 partycji podstawowcy

To pytanie powinno pasc na samym poczatku... ja tez nie wiem po co komu az 7 partycji podstawowych :?: 8O :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już od czasów DOS można bylo podzielić dysk(jeden w przypadku dwóch dysków oczywiście x2) na 4 partycje podstawowe i dowolną liczbe dysków logicznych na partycji rozszerzonej. Ranisz to dobre narzędzie mnie się na nim lepiej pracuje niż na PM7.

Ja też mam podobne ustawienie i nie mogłem tego przeskoczyć w win 98 (tzn. za bardzo się nie starałem, no ale w 30 min tego nie zrobiłem...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buahahaha. 32 partycje podstawowe, co za bzdura. Pomijając fakt ze mozna zrobic maksymalnie 4 to nawet do postawienia kilku róznych systemów wystarcza jedna podstawowa i rozszerzona z dyskami logicznymi. Rób sobie tyle partycji podstawowych ale pierwszy lepszy program narzedziowy wywali bład a byc moze nawet próbując go naprawic skasuje ci wszystkie partycje.

Co do jednej wypowiedzi. Win9x widzi normalnie większą ilośc partycji podstawowych(maksymalnie 4), ustawia je w kolejnosci za dyskiem C.

Założyłem tego posta licząc na pomoc (jak czegoś nie wiem to pytam)

Twoje buahaha jest trochę nie na miejcu:

przecież podałem źródło informacji (to nie mój wymysł)- jeżeli znasz angielski to polecam lekturę FAQ na podanej powyżej stronie (ewentualne pretensje do Pana Ranisha :) )

Wracając do meritum

rzeczywiście 7 podstawowych nie jest mi potrzebnych - ale skoro autor programu twierdzi że można - więc czemu nie - niestety nikt mi nie pomógł z Ranishem, więc odpaliłem DiskManagera 9,56A firmy Seagate

(w końcu zrobili dysk niech go sformatują :) )

Powyższy programik zrobił 1-ą podstawową i 1-ą extended a na niej 6 logical - niestety sformatował w sposób, który niezabardzo odpowiada W98

Wracam do Ranisza (uparty jestem)

3 podstawowe (naprawdę potrzebne mi są 2 - ale kto wie co będzie w przyszłości) reszta na extended - powinno być bez problemu

Prośba do Yeti 666 - mógłbyś mi na maila przysłać jak poustawiałeś u siebie - np printscreen z głównego ekranu Ranisha (ustawienia cylindrów sektorów i głowic)

Dimek - co Twój post wniósł do tematu?

Co do reszty zagadnień:

HDD LED zaczęła świecić po wgraniu sterowników SATA

Twardziel dalej gorący

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yar68, ja nie twierdze ze nie mozna ale przy większej ilosci partycji podstawowych kazdy program narzędziowy wykryje bład i bedzie próbował to naprawiać co jak wspominałem wczesniej prawdopodobnie skonczy sie skasowniem partycji. Jak chcesz koniecznie tyle partycji to jest program pozwalający zrobic 200 partycji primary. Tylko użycie czegos takiego wyklucza pózniejsze uzycie innych programów partycjonujących i narzędzi do HDD. I tak nioewiem nadal po co ci więcej niz 2 partycja podstawowa. Ja miałem kiedys zainstalowane 5 systemów przy jednej podstawowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buahahaha. 32 partycje podstawowe, co za bzdura. Pomijając fakt ze mozna zrobic maksymalnie 4 to nawet do postawienia kilku róznych systemów wystarcza jedna podstawowa i rozszerzona z dyskami logicznymi....

Jak chcesz koniecznie tyle partycji to jest program pozwalający zrobic 200 partycji primary....

I tak nioewiem nadal po co ci więcej niz 2 partycja podstawowa

czytaj uważnie - patrz 1 post wyżej

rzeczywiście 7 podstawowych nie jest mi potrzebnych

...

3 podstawowe (naprawdę potrzebne mi są 2 - ale kto wie co będzie w przyszłości)

naprawdę nie chcę się z Tobą spierać - prosiłem tylko o pomoc - jeżeli używasz bądź używałeś RPM - pomóż

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)Dimek - co Twój post wniósł do tematu?(...)

Po prostu chcialem zwrocic uwage na to, ze to lekko dziwny pomysl - i tyle. Sam mowisz, ze nie jest ci tyle potrzebne... Im wiecej kombinowania, tym wiecej pozniej problemow :idea: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzywałem ranisha w konfiguracjach: 3 podstawowe i bootmanager ranisha i 2 podstawowe+rozszerzona z dyskami logicznymi i nie było zadnych problemów.

robie małe postępy:

stworzyłem 2 primary

i na extended 5 logical a w ostatnim cylindrze boot manager (przy starcie spokojnie moge wybrac z której ma odpalać system) - mało tego W98 się nie burzy i wszyskie widzi :)

a teraz porażki:

drugą partycje podstawową (dysk D ) przesuwa mi skubana winda na koniec jako I:

można coś z tym zrobić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...