Skocz do zawartości
zibrator

Sprzęt wymagany do obsługi monitora 4K >60Hz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam leciwy i cichy komputer, którego używam tylko do przeglądania internetu i oglądania filmów. Nie gram w ogóle. Procesor to i5-3570k ze zintegrowaną grafiką Intel HD4000.

Obsługuje to monitor 27 cali EV2750 2560x1440

Jedyne co chcę zmienić to monitor na 32 cale 4K i teraz moje pytania:

1. Czy zintegrowana grafika w moim procesorze obsłuży ten monitor przynajmniej w 60Hz?

2. Komputer to małe, upchane pudełko - nie ma szans wcisnąć tam karty graficznej, ale widziałem, że są do kupienia zewnętrzne karty. Jeśli to wystarczy to proszę o podanie jakiegoś linku, ma być najtaniej i najprościej. Czy wtedy taka karta w zupełności wystarczy i obsłuży monitor 4K z większym odświeżaniem? One miały wejście USB C - jak to niby podłączyć do płyty głownej?

Monitor o jakim myślałem to:

https://allegro.pl/oferta/lg-32gr93u-b-monitor-komputerowy-80-cm-31-5-3840-x-2160-px-4k-ultra-hd-l-16409127350

Czy warto w ogóle dopłacać do odświeżania jak nie gram kompletnie w gry i monitor ma służyć tylko do filmów?

Zależy mi na jak najtańszym i działającym rozwiązaniu, czy też muszę pomyśleć o zmianie komputera czego nie chciałbym robić?

Płyta główna:

https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-B75N-rev-10#ov

Może dałbym radę upchnąć kartę graficzną jednak - jaka NAJTAŃSZA?

Edytowane przez zibrator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Po pierwsze napisz jaki masz zasilacz.. po drugie zrób zdjęcie obudowy i środka, żeby ocenić ilość miejsca pod kartę. Ta integra Intela obsługuje 4k, ale z odtwarzaniem filmów na pelnym ekranie w wysokiej rozdzielczości może być słabo. Zanim jednak zrobisz powyzsze rzeczy to zastanowiłbym sie na Twoim miejscu nad zmianą kompa na coś nowszego z amd i integrą. Określ budżet i coś się wymyśli. Koledzy też pewnie podpowiedzą. Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer jest dla mnie zupełnie wystarczający, budżet chcę przeznaczyć na monitor i kartę graficzną.

Szukam intensywnie rozwiązania i znalazłem tematy gdzie były polecane karty jak GTX1050 4 GB, Radeon RX580 czy NVidia Quadro K2200. Najlepsza opcja 4GB, bo przy mniejszej pamięci bywały jakieś problemy z Netflixem i artefakty dziwne.

Problem może być z zasilaczem, bo to BeQuiet SFX 3 300W, ale czy do takich kart nie będzie wystarczający?

Obudowa Sharkoon C10 idealnie wpasowuje się u mnie na półkę pod biurkiem i nie chciałbym kompletnie nic w tym przypadku zmieniać.

Damy radę coś tutaj wykombinować czy muszę się liczyć z większymi zmianami? Jeśli tak to musi być jak najtaniej, nie mam innych wymagań oprócz obsługi monitora 4K, nie pracuje z programami graficznymi itp.

IMG_20240918_103355.jpg

IMG_20240918_103403.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mało miejsca.. kartę najlepiej kupić lokalnie. Wczesniej pomierzyć, i jak by teoretycznie pasowała to i tak wziąć ze sobą ubodowe i przymierzyć czy wejdzie oraz przetestować. Zasilacz powinien dać radę z takim przykładowym gtx z linka, szczególnie, że nie grasz. 

https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-gainward-geforce-gtx-1050-ti-4gb-gddr5-16478896330

Może koledzy coś jeszcze podpowiedzą, albo któryś ma na sprzedaż jakaś pasującą kartę.

Edytowane przez hrabin000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wszystko jasne i muszę tylko szukać czegoś co wejdzie do budy;)

Jak macie inne propozycje karty to proszę napiszcie. Dziękuję

Pewnie taka byłaby idealna wymiarami:

https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-nvidia-quadro-m4000-8g-gddr5-16446209832

Edytowane przez zibrator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale co to oznacza? To jest większy obraz niż 4K i może tak dziwnie napisane, ale radzą sobie z większym odświeżaniem? 

Tak czy siak porównywałem z GTX i jest nieopłacalny.

Szukam jeszcze czegoś innego, jakiejś używki. Nie wiem co by było fajniejsze od GTX 1050 i co uciągnie mój zasilacz.

Chyba spróbuję:

https://www.olx.pl/d/oferta/karta-graficzna-gigabyte-gtx-1050-ti-oc-edition-CID99-ID11wXps.html

Edytowane przez zibrator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze jedną wątpliwość. Pomierzyłem obudowę i wychodzi na to że na grubość karta może mieć 45mm na wysokość do 150mm i teraz długość.. totalnie bez problemu wchodzi 165mm, potem u góry jest metalowa część obudowy, ale chyba nie będzie przeszkadzała skoro całą grubość karty będzie po stronie zewnętrznej w stronę bocznej ścianki?

Zresztą sam producent obudowy pisze że może ona pomieścić karty do 315mm długości. Bo tam potem faktycznie jest jeszcze miejsce, aż do frontu obudowy.

https://pl.sharkoon.com/product/16426#specs

Edytowane przez zibrator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

kilka kwestii 

1. ja nigdzie nie znalazłem info czy igpu z i5-3570k będzie obsługiwać 4k 60Hz  , natomiast wedle zamieszczonej informacji na stronie producenta płyty głównej wyjścia HDMI i DVI oferują max rozdzielczość 1920x1200 , także trzeba by raczej to sprawdzić empirycznie.  

https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-B75N-rev-10/sp#sp

10 godzin temu, zibrator napisał:

One miały wejście USB C - jak to niby podłączyć do płyty głownej?

nie USB-C , tylko złącze które wygląda jak USB-C, ale do tego jest potrzebne złącze typu -Thunderbolt, które może tez pracować jako USB-C , natomiast złącze USB-C nie będzie pracować jako -Thunderbolt  , natomiast w podanym monitorze LG UltraGear 32GR93U-B , monitor posiada wejście USB  jako - Hub USB USB 3.0 czyli można z płyty głównej poprowadzić kabel USB do monitora w celu przesytu danych, a nie obrazu , tylko weź później w warunkach domowych wsadzaj rękę i szukaj gdzie jest to gniazdo aby np. pendrajwa podłączyć, kiedy te inżynierzy wyprowadza gniazda usb gdzieś z boku monitora aby był swobodny dostęp do gniazd ... 

10 godzin temu, zibrator napisał:

Może dałbym radę upchnąć kartę graficzną jednak - jaka NAJTAŃSZA?

patrząc na zamieszczone zdjęcie, to ile cm jest od portu PCIe. na płycie głównej do ściany obudowy ? raczej bardzo mało.

także nie najtańsza karta , tylko jaka zmieści sie karta graficzna aby można później było zamknąć bok od obudowy.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta gtx1050ti 4GB kupiona w super cenie 210zl więc nie stracę. Sprawdzałem ze sprzedającym i od wejścia w slot wgłąb jest 16cm więc luz, musi siąść. Chyba nic lepszego nie wykorzystam a na grubość też wejdzie bo ma 40mm a ja mam 45mm spokojnie jak nie więcej do ścianki.

Powiedzmy że będzie pasować jak sprawdzę. Teraz zajmijmy się monitorem, bo myślę o takich opcjach:

ASUS TUF Gaming VG32UQA1A - 31.5" 4K 160Hz OC HDR 400

Dell G3223Q 32 " 3840 x 2160 px IPS / PLS

LG 32GR93U-B

Lenovo Legion Y32p-30 (66F9UAC6EU)

Samsung Odyssey G7 S32BG700EU 32" 4K IPS 144Hz 1ms

SAMSUNG Odyssey Neo G7 LS32BG750NUXEN 31.5" 3840x2160px 165Hz 1 ms [GTG] Curved

Wszystkie kosztują w okolicach 2500zł.

Rozumiem, że podłączenie ich przez DP z karty pozwoli na bezproblemowe działanie z odświeżaniem 144-165Hz?

Asusa trochę inne modele widziałem w sklepie i kolory wyglądały lepiej niż w innych monitorach, ale nie wiem czy to specjalne podbicie i nie mam też porównania z innymi wymienionymi wyżej, bo ciężko coś znaleźć stacjonarnie. Mogę się tylko opierać na recenzjach, a i tak nie wszystkie są dostępne. 

Co o nich myślicie? Macie ewentualnie jakieś inne propozycje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie odświeżania" Intel HD 4000 can only display up to 3840x2160 at 24Hz, not any higher" także moje niedopatrzenie i wygląda na to, że tzw 4k tak, ale maksymalnie w 24 Hz. Mr T słusznie zauważył.. ale tak jak kolega Ti napisał, trzeba by sprawdzić na żywca. 

Co do monitora, to od 15 lat kompa mam podłączonego pod telewizor 😉.. syn ma monitor, jemu wystarcza. Dokonałem wysiłku finansowego i zakupilem ostatnio 55 cali z niezłym HDR, 120Hz,  podświetlaniem strefowym, z vrr (zgłasza się w systemie jako g-sync) w grach z Ray tracing wygląda to, jak dla mnie, co najmniej dobrze. Wcześniej miałem sharpa AQOUS (matryca z czwartym żółtym subpikselem) kolory miał piękne, ale tylko 60 Hz i brak hdr. Także, sorry za wynurzenia, ale tutaj może koledzy dopomogą. Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta weszła idealnie i chyba działa.

Czekam na monitor Samsung G7 Neo 32 4K.

Mam nadzieję, że sprzęt podoła.

Zrobiłem test furmarkiem na maksymalna rozdzielczość obecnego monitora 27 cali 2560x1440 i pokazało mi średnią FPS 27.

Czy to oznacza, że z monitorem 4K 32 cale będzie dużo gorzej i będzie to miało znaczenie przy normalnym przeglądaniu internetu i oglądaniu filmów czy to tylko taki test pod kątem gier?

Obecnie mam to spięte kablem DVI-HDMI, czy to też robi różnicę w wydajności czy tylko odświeżaniu? Nie mam obecnie nic innego pod ręką, muszę poszukać .

IMG_20240920_185155_edit_180110030084261.jpg

Edytowane przez zibrator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi