PiPoLiNiO Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia Szkoda, że takich przyrostów %%% w grach to niestety nie będzie 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoLiNiO Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia @Caleb Coś konkretniej? W Speedway jest ponad 50% lepiej niz 4090. To w grach nie będzie 30-40%? Testy robisz na 9800X3D? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia Tak, mam Ryzen 7 9800X3D 5400 MHz + 48 GB 6400 CL30-38-38-38 i dalsze optymalizacje. Trochę jestem zdziwiony, bo w kilku grach na kalibrowanym Core i9-14900K jak w sygnaturze miałem lepszy 1% Low, i to w miejscach GPU, ale to sporadyczne przypadki. Powiem tak, benchmarki są bardziej łaskawe, ja natomiast obstawiam średnio 30% wzrostu w 4K raster / RT / PT 😉 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoLiNiO Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 3 minuty temu, Caleb napisał(a): natomiast obstawiam średnio 30% wzrostu w 4K raster / RT / PT 😉 Dzięki za info 🙂 Nie wiem czy embargo to obejmuje, ale zapytam bo może też sprawdzałeś. Czy FG x1 dalej robi w takim np Wukong artefakty na UI? Jak naciskasz prawy trigger bodaj to jest takie duże ui kilku ikon z wyborem "mocy", wtedy przy obrocie kamerą jest po prostu dramat z generatorem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Dzięki za info 🙂 Nie wiem czy embargo to obejmuje, ale zapytam bo może też sprawdzałeś. Czy FG x1 dalej robi w takim np Wukong artefakty na UI? Jak naciskasz prawy trigger bodaj to jest takie duże ui kilku ikon z wyborem "mocy", wtedy przy obrocie kamerą jest po prostu dramat z generatorem... Właśnie to sprawdziłem, 1920x1080 Raster DLSS OFF FG ON, ale nie mogę wywołać żadnego menu, może to zbyt wczesny etap rozgrywki bo testuję w lasach w 1 rozdziale. Artefaktów na UI jednak nie widzę, podczas machania kosturem też wygląda czysto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoLiNiO Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia @Caleb Takie coś, tylko na screen ciężko złapać. Na żywo jest tego pełno 6 minut temu, Caleb napisał(a): Artefaktów na UI jednak nie widzę, podczas machania kosturem też wygląda czysto. Tak, w samej grze nie widać nic. Ale po naciśnieciu prawego triggera i przy tym menu, jest makabra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia To niestety tego menu nie mogę wywołać, gram jeszcze leszczem i najwidoczniej jest niedostępne. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siemano_pl Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia Mam takie pytanie odnośnie wersji FE ...czy noctua nh-d15 blokując jeden z wiatraków nie wpłynie negatywnie na chłodzenie gpu ? biorąc po uwagę, że to konstrukcja tylko 2 slotowa mam pewne wątpliwości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia Ciepłe powietrze będzie walić w Noctue, więc to bardziej temperatura CPU się podniesie, więc ogólna cyrkulacja w budzie powinna być silna żeby nie zrobił się piekarnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoLiNiO Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia @Caleb Mając ekran 4k i 4090, wymiana na 5090 da już w takim Wukong 70 fps bez generatora klatek czy mogę zapomnieć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia W 4K Very High Raster bez DLSS i FG? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoLiNiO Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia @Caleb 4k,RT, wszystko na max i dlss jakość. Czyli tam chyba koło 80 w ich skali, bez generatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siemano_pl Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia moim zdaniem nvdia bedzie juz tylko dawać "ochłapy" (resztki) dla zwykłego użytkownika 😞 jak chcessz grać kupuj konsole 🙂 ...ale pozostają entuzjaści pc ... bez dlss nie ma mowy o 70 klatkach (jak bedzie brakowalo to FG) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoLiNiO Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) @Caleb Przy okazji, bazując na founders, myślisz, że taki Gainward podoła z chłodzeniem i kulturą pracy przy 575W, czy jednak Astral to jedyne sensowne wyjście w tej generacji? Edytowane 22 Stycznia przez PiPoLiNiO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siemano_pl Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 3 godziny temu, Caleb napisał(a): Ciepłe powietrze będzie walić w Noctue, więc to bardziej temperatura CPU się podniesie, więc ogólna cyrkulacja w budzie powinna być silna żeby nie zrobił się piekarnik. to jednak odpuszczę rtx fe tym bardziej że zapewne w 2 min nie będzie dostępne z doświadczenia z ostatnich premier i kupie 5070 ti niewiele ponizej msrp 5080 -.- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 18 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): @Caleb 4k,RT, wszystko na max i dlss jakość. Czyli tam chyba koło 80 w ich skali, bez generatora. 4K, RT, DLSS Q bez FG - patrzę w szklaną kulę i mogę powiedzieć jedno... 70 FPS w takich ustawieniach to chyba na GeForce RTX 6090, ale i to może się nie udać. Tam gdzie testuję to GeForce RTX 4090 w 4K RT VH bez DLSS i FG uzyskuje 23 FPS AVG, natomiast z DLSS Q raptem 43 FPS. https://www.purepc.pl/test-wydajnosci-black-myth-wukong-unreal-engine-5-pokazuje-pazury-cudowna-grafika-ale-koszmarne-wymagania-sprzetowe?page=0,17 https://www.purepc.pl/test-wydajnosci-black-myth-wukong-unreal-engine-5-pokazuje-pazury-cudowna-grafika-ale-koszmarne-wymagania-sprzetowe?page=0,18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoLiNiO Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) @Caleb No masz 43 na 4090, możesz zdradzić ile tam masz wtedy na 5090? Bo liczyłem, że do tych 60 skoczy minimum, a tak optymalnie do 70 właśnie 😉 No nie mów, że ta karta jest tak dopakowana, bierze 575W i nie da 60 fps 🤦🏻🤦🏻🤦🏻🤦🏻 Edytowane 22 Stycznia przez PiPoLiNiO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia Patrząc na wyniki RTX 4090 nawet jakbyś doliczył 50% to ledwo przekraczasz granicę 60 FPS, która i tak jest w świecie marzeń, więc wnioski wyciągnij sam 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoLiNiO Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia @Caleb Jest jakikolwiek sens wymiany w takim razie? Liczyłem, że w takich produkcjach jak Wukong pozbędę się generatora i artefaktów 😕 No chyba, że tych artefaktów już nie ma. Szkoda, że nie zaszedłeś dalej 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia Jak ktoś ma RTX 4090, to raczej nie będzie miało sensu, a takiego skoku czystej wydajności jak między RTX 3090 i 4090 to chyba już prędko nie zobaczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoLiNiO Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia @Caleb Nie chcesz się na 5 sekund pomylić i wkleić jakiegoś wykresu z jutra? 😈😈😈 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia I tak dostałeś więcej info niż gdziekolwiek indziej, więcej nie da rady, zapraszam jutro wiadomo gdzie 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoLiNiO Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia @Caleb Będę będę 🙂 Dzięki 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 23 Stycznia Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 6 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a): @Caleb Nie chcesz się na 5 sekund pomylić i wkleić jakiegoś wykresu z jutra? 😈😈😈 hah, no to nieźle teraz wymysliłeś, tak kawa mu sie wylała i kliknał nie to co trzeba 😄 A na ITH juz nie wracasz? Czy tylko tymaczasowo dales sobie spokuj? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiPoLiNiO Opublikowano 23 Stycznia Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a): A na ITH juz nie wracasz? Z kim i o czym tam pisać? Z moderatorem spamerem kadajo co nawalił na teraz 1008 postów, gdzie drugi w kolejności ma niecałe 600, a nawet karty nie kupuje? Tu w dobę dostałem więcej konkretnych informacji niż tam przez ostatnie 3 tygodnie. Tu wymieniasz 10 postów i dostajesz 10 info, tam 600 postów i 0 info 🙂 Nikt tu się nie podnieca, nie pisze żadnych wysrywów z [gluteus maximus], nie widzę teorii o 4090 za 3500 zł za tydzień i tak dalej 🙂 Zresztą, właśnie widzę, że znowu dajesz czarno na białym wyniki oc 40xx, a król modów i jego ziomki i tak wiedzą swoje najlepiej. Szkoda czasu 🙂 Czekamy do 15 na testy słynnego na ITH @Caleb i może tu się coś ożywi 🙂 A nawet jak się nie ożywi, to dalej masz tu gościa ze sprzętem w ręku. Większą wiedzę da Ci 1 ze sprzętem, niż 1000 bez. Proste. Jak moja wypowiedź to za duży offtop to del i tyle 🙂 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 23 Stycznia Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a): Czekamy do 15 na testy słynnego na ITH @Caleb i może tu się coś ożywi 🙂 A nawet jak się nie ożywi, to dalej masz tu gościa ze sprzętem w ręku. Większą wiedzę da Ci 1 ze sprzętem, niż 1000 bez. Proste. Współczesne fora niestety żyją spamem, już więcej ciekawego jest w sekcjach komentarzy pod artami, więc przynajmniej do czasu upowszechnienia się danego sprzętu nic ciekawego się w wątkach nie znajdzie. Nasze forum traktujemy jako uzupełnienie sekcji komentarzy, więc największy ruch jest w "Co kupić", "Podstawowe zagadnienia" i ogólnie problemowych zagadnień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 23 Stycznia Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 3 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a): Z kim i o czym tam pisać? Z moderatorem spamerem kadajo co nawalił na teraz 1008 postów, gdzie drugi w kolejności ma niecałe 600, a nawet karty nie kupuje? Tu w dobę dostałem więcej konkretnych informacji niż tam przez ostatnie 3 tygodnie. Tu wymieniasz 10 postów i dostajesz 10 info, tam 600 postów i 0 info 🙂 Nikt tu się nie podnieca, nie pisze żadnych wysrywów z [gluteus maximus], nie widzę teorii o 4090 za 3500 zł za tydzień i tak dalej 🙂 Zresztą, właśnie widzę, że znowu dajesz czarno na białym wyniki oc 40xx, a król modów i jego ziomki i tak wiedzą swoje najlepiej. Szkoda czasu 🙂 Czekamy do 15 na testy słynnego na ITH @Caleb i może tu się coś ożywi 🙂 A nawet jak się nie ożywi, to dalej masz tu gościa ze sprzętem w ręku. Większą wiedzę da Ci 1 ze sprzętem, niż 1000 bez. Proste. Jak moja wypowiedź to za duży offtop to del i tyle 🙂 Aha nie wiedziałem że bedą. Tomcug napisal mi cos że nie dostał 5090. Ale może dostali po prostu później. Z tego co wiem to zmaslo ma i morele, purepc tez ma. No ok nie wnikam, w sumie chciales byc modem, moze tutaj zostaniesz 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 23 Stycznia Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 4 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a): gdzie drugi w kolejności ma niecałe 600, a nawet karty nie kupuje? kto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DżonyBi Opublikowano 23 Stycznia Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 14 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a): Mając ekran 4k i 4090, wymiana na 5090 da już w takim Wukong 70 fps bez generatora klatek czy mogę zapomnieć Sprawdzales najnowsza wersje po patchach? Moim zdaniem gra dostala malego boosta. Gre przechodzilem na premiere, ale ostatnio zaintalowalem najnowsza wersje i fpsow moim zdaniem troche przybylo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...