Skocz do zawartości
jzk

Upgrade PC/gry/1080p/ultra/120fps

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, karro napisał:

w zamknietej budzie musisz liczyć na 2200rpm z tą 2 wentylatorówką

W dniu 3.11.2024 o 12:53, Caleb napisał:

Trzy wentyle nie zawsze są lepsze niż dwa 😉 ASUS będzie cichszy (1100 RPM Quiet / 2x BIOS), ale ten MSI też daje radę (1400 RPM / 1 BIOS). W przypadku ASUS tryb pracy wybierasz przełącznikiem na grzbiecie karty. 

🤷

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli jest jeszcze szansa to sobie to oddaj, chodź pisałeś że na raty. Bo zasilacz to sobie zaimplementowałeś taki ze 7800x3d z aio i 4090 a jeszcze zostanie. Patrząc na to że 5700x3D bierze 105w a karta 4070 super 220w + pozostałe komponety co daje 450w MAX PICKu bo 600w brzonzie to takie 520w normalnego załozenie  to spokojnie ten stary zasilacz to łyknie( w grach nigdy nie bierze 100% albo chwilami ) a co dopiero 3600 65w. Nie wiem jak w wukongu ale Harry Potter był jedyną grą u mnie która brała 18gb ramu, tak że też szkoda było na to kasy na zmianę. z tą gwarancją jest bardzo różnie i zależnie od sklepu :P trzeba było brać Gigabyte GeForce RTX 4070 SUPER Eagle OC 12GB GDDR6X cieszyć się życiem i wymienić procka lub konkretny monitor 240hz IPS albo jak lubisz fps i fillm  to VA 

sam cisnę na 3440x1440p 

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alan Wake 2 - 1080p / 90-100+ FPS / wysokie / RT wył 

IMG-20241112-WA0022.thumb.jpg.eb491a5279b222494aa97e5e1e07fd10.jpg

IMG-20241112-WA0021.thumb.jpg.af8f6acce5c57094459c46820c93ec25.jpg

PC wyje tak że nie da się grać. Temp w normie? Sterowniki grafiki pobrałem za pomocą GeForce Experience. 

W samej Windzie jest cichutki. 

Edytowane przez jzk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bądź głupi oddaj tę kartę, pisałem wyżej Gigabyte i to dwie karty miały lepsze temp. A wentylatory miały 80% tak że ciszy absolutnej nie było ale nie było ryzyka wygrzania... Przyjdzie lato suche powietrze i 30c w pokoju to jeszcze urośnie 

Jak uparty to UnderVolting zrób

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę cofać kredytu. Razem z kartą wziąłem jeszcze zasilacz, który porysowałem podczas instalacji, bo cholernie mało miejsca tam jest. Pozostaje mi podziękować @Caleb za polecajkę. :/

48 minut temu, axsin302 napisał:

Jak uparty to UnderVolting zrób

Nakierujesz na jakiś poradnik? Trudne to? 

Edytowane przez jzk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle wszystko na max + RT na max i 30kl. Bez RT 70kl. To chyba jakiś nieśmieszny żart jest... 

Może coś nie tak mam? Tylko co? Dziwną sprawą jest, że DLSS frame generation mam wyciemnione i nie mogę włączyć. 

IMG_20241112_225626471_HDR.thumb.jpg.8982fb2bbfad4874cd1de87b6672db25.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast ASUS Dual wziąłeś finalnie ASUS Dual EVO, a o tym pierwszym tutaj pisaliśmy, więc sprawa się skomplikowała. Sam ASUS też w ciula leci, bo wydaje dwa podobnie wyglądające modele, ale różniące się coolerem. Optymalnie jakbyś mógł wymienić samo GPU, a zasilacz zostawić, pewnie do ASUS masz już uraz, więc z tanich i sprawdzonych pozostają: Palit RTX 4070 Super JetStream albo Zotac RTX 4070 Super Trinity (każda ma 3 wentyle). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, Caleb napisał:

wziąłeś finalnie ASUS Dual EVO

No, bo najpierw podałeś link do Evo. Później edytowałeś post, usunąłeś linka i zapisaleś. Później wkleiłeś inny link i zapisaleś. Jesteś modem, że możesz edytować posty i później nie pojawia się info o edycji pod postem? 

Czy tak trudno jest przyznać się do błędu, że trzeba takie kombinacje odstawiać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, jzk napisał:

No, bo najpierw podałeś link do Evo. Później edytowałeś post, usunąłeś linka i zapisaleś. Później wkleiłeś inny link i zapisaleś. Jesteś modem, że możesz edytować posty i później nie pojawia się info o edycji pod postem? 

Wybacz pomyłkę, linki zostały pomylone, mea culpa - pisałem o ASUS Dual, który jest świetną kartą, a link był do ASUS Dual Evo. Cwaniaki w sklepach dopisują Evo po 12 GB, więc zwyczajnie mi to umknęło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobaczymy czy będzie mógł ją oddać, pamiętajmy że przypłacił to kredytem. 

Czy włączyłeś profil XMP na ramach w biosie ? 

Czy masz jakieś wentylatory na froncie obudowy ? 

ta karta ma w ogóle dual bios czy tyle reklama na stronie asusa :D ? na rancie karty powinien być przełącznik 

Synchronizację Pionową się wyłącza za te opcję odpowiada soft karty i monitora ( g-sync lub freesync  jak jest oczywiście ze sobą sparowane )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 minut temu, axsin302 napisał:

Czy włączyłeś profil XMP na ramach w biosie ? 

Nie, nie wiem co to. Poszukam. Rozumiem, że mam to włączyć? Edit: to overclock ramu? Toć mam 32gb. Potrzebne to?

Czy masz jakieś wentylatory na froncie obudowy ? 

Tak, 3szt

ta karta ma w ogóle dual bios czy tyle reklama na stronie asusa :D ? na rancie karty powinien być przełącznik

Szukałem przełącznika jak ją instalowałem, ale nie znalazłem. Zwrócę uwagę raz jeszcze. 

Synchronizację Pionową się wyłącza za te opcję odpowiada soft karty i monitora ( g-sync lub freesync  jak jest oczywiście ze sobą sparowane )

A gdzie tego szukać? W opcjach gry mam poziomą i ją włączam, bo bez tego rwie mi klatki. Gram na TV LG G2.

Edytowane przez jzk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, jzk napisał:

Gram na TV LG G2

Bo właśnie po to jest ta opcja 

A spr. Czy jak Wyłączysz i czy w tedy będzie mógł włączyć dlss? Do konluzji dojdziesz sam 

Ramy w biosie włączysz jednym kliknięciem 

Dobra będę zaglądał ale teraz biorę babcie i jej sąsiadkę na grzyby 😄 Miłego Dnia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, axsin302 napisał:

Bo właśnie po to jest ta opcja 

A spr. Czy jak Wyłączysz i czy w tedy będzie mógł włączyć dlss? Do konluzji dojdziesz sam 

Ramy w biosie włączysz jednym kliknięciem 

Dobra będę zaglądał ale teraz biorę babcie i jej sąsiadkę na grzyby 😄 Miłego Dnia 

O tej porze roku na grzyby? Matko, chciałbym mieszkać tam gdzie ty. 

2 godziny temu, jzk napisał:

Nie, nie wiem co to. Poszukam. Rozumiem, że mam to włączyć? Edit: to overclock ramu? Toć mam 32gb. Potrzebne to?

Tak, 3szt

Szukałem przełącznika jak ją instalowałem, ale nie znalazłem. Zwrócę uwagę raz jeszcze. 

A gdzie tego szukać? W opcjach gry mam poziomą i ją włączam, bo bez tego rwie mi klatki. Gram na TV LG G2.

Postaram ci się coś doradzić, ale kartę na twoim miejscu albo bym zwrócił, albo próbował zmienić jej wentylatory - choć jak nigdy tego nie robiłeś, to lepiej je zostaw, w dodatku to jest ASUS i mają niestandardowe złącza dla wentylatorów. 

Więc tak - jak wejdziesz w bios, i na głównej stronie masz D.O.C.P - tam wybierz cokolwiek innego poza disabled. Tak aktywujesz XMP. To robi kolosalną różnicę.

Przełącznik trybu wydajności (BIOS) jest tutaj :
image.thumb.png.bc30f37778428f3fab775cf33369a8de.png 

Przynajmniej powinien być. P oznacza "performance" czyli tryb wydajności, Q oznacza "Quiet" czyli ciszę. Odnośnie synchronizacji pionowej.... Jeśli to jest ten telewizor :
https://www.lg.com/pl/telewizory-i-soundbary/oled-evo/oled55g23la/
To masz Gsync i VRR, ale nie stojąc obok Ciebie przed tym telewizorem ciężko mi powiedzieć jak to właczyć - musisz popatrzyć w menu telewizora (pilotem). Jak właczysz, to V-sync w grze możesz wyłączyć. 

Ogólnie z wyborem GPU czuję twój ból, najgorsze są doradzania typu "mogłeś wziąć to czy tamto" - Panowie, mogliście napisać o tym wcześniej. Wziął to, co mu doradzono wcześniej. 
Jak zdecydujesz się definitywnie kartę zwrócić to napisz, nawet PM, to ci doradzę coś co będzie ciche, albo będzie można bezinwazyjnie na ciche przerobić. 

Edytowane przez vlad_8011
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jest dziwna akcja. Z tego co mi mówią koledzy, wszystkie wiatraki są zainstalowane na odwrót. Poprzedni właściciel mówił, że xkom mu składał. Aż takiego babola by zrobili? Wygląda to tak:

IMG_20241113_115935207(1)(1).thumb.jpg.611e34e5132b62c2a123e5cd26676ecb.jpg

A przynajmniej tak mi się wydawało bo nie zwracałem uwagi za bardzo. Dzisiaj przyjrzę się temu dokładniej. 

Edytowane przez jzk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi