roso57 Opublikowano 3 Listopada Zgłoś Opublikowano 3 Listopada Witam, planuje się przesiąść z lapka na stacjonarkę i tutaj mam pytanko. Płyta będzie na pewno pod AM5. procek zapewne chwilowo ryzen 5 7500f a docelowo któryś z x3d pewnie 7800x3d. ramy i zasilacz i inne pierdoły mam w sumie ogarnięte ale nie mogę się ogarnąć z grafiką. Nie wiem co mam kupić. Komputer raczej do gier typu nowości ale i do starszych tytulow też jak i do grania online. Nie wiem czy brać RTX 4070ti super (wiecej za karte jak 4k nie dam) , czy 4070 super albo jakiegoś radka 7900gre, 7900 xt. Czy lepiej kupić coś tańszego o wiele i poczekać z kartą??? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 3 Listopada Zgłoś Opublikowano 3 Listopada Godzinę temu, roso57 napisał: ramy i zasilacz i inne pierdoły mam w sumie ogarnięt Nie wiem o co chodzi juz wybrałeś? A jak zasilacz nie ma vpower12 tylko trzeba przejściówkę pod kartę to czemu tego nie wyeliminujesz na etapie zakupu nie mówiąc o Watach Nadwyżki też nie opłaca się brać np 850w albo platinium do domowego korzystania 😄 cena ziomek ona ci powie co masz wybrać Na czym to wyświetlasz, monitor też fajnie jak jest lepszy a nie 60hz bo po co ci te fps i najwazniejsze jakie karty wspiera. Aby zapobiec rozrywaniu obrazu itp https://www.krsystem.pl/sapphire_radeon_rx_7900_xt_pulse_20gb_gddr6_320bit_2dp2hdmi-item-69755.html?64336&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=824583bc-c28f-1664-381f-782ad1be6378 7900 xt przegrywa w dlss nie mówiąc już o RT, nie patrząc jednak na to karty idę niemal tak samo a kosztuje 600zl mniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 3 Listopada Zgłoś Opublikowano 3 Listopada Jak 4080 TiS mieści się w budżecie, to właśnie ta karta powinna wylądować w komputerze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 3 Listopada Zgłoś Opublikowano 3 Listopada (edytowane) RTX 4070S kosztuje 2700 zł, a RTX 4070 TiS około 1000 zł więcej. Różnica w wydajności to jakieś 15% nie licząc 4 GB VRAM. RX 7900 GRE ma wydajność w rasteryzacji na poziomie RTX 4070S, kosztuje podobnie, ale posiada 4 GB VRAM więcej. Najlepiej wypada obecnie 7900 XT za 3100 zł do dostania, bo jest na poziomie RTX 4070 TiS i ma więcej VRAM. Pytanie czy interesuje cię ray tracing, bo tutaj Radeony wypadają zazwyczaj duuużo słabiej od NVIDII. Podobnie jest w grach na Unreal Engine 5, gdzie jak jest Lumen to zwykle AMD odstaje od NVIDII. Celujesz w 1080p / 1440 czy 2160p, bo rozdzielczość jest kluczowa. Edytowane 3 Listopada przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...