marrconi Opublikowano wczoraj o 14:30 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 14:30 Cześć, Posiadam aktualnie taki zestaw: AMD Ryzen 7 7700 z chłodzeniem Fortis 5 GB B650M DS3H Kingston 32GB 5600MHz RX 7900 XTX Phantom Gaming OC Dziś udało mi się zamówić 9800x3d i w związku z tym mam pytania: 1. wiem, że obecna płyta główna ma odpowiedni socket - ale czy płyta ta nie będzie w jakiś sposób ograniczać procesora? 2. czy powinienem zmienić chłodzenie procesora? - może jakieś wodne? Aktualnie na xkomie jest na promocji coś takiego - https://www.x-kom.pl/p/1079401-chlodzenie-wodne-endorfy-navis-f360-3x120mm.html Swoją drogą, czym się różni chłodzenie za 400zł od takiego za 1000zł? Nie chcę żadnych RGB, fajnie jakby było cicho i chłodno 🙂 Bardzo dziękuję za pomoc! Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano wczoraj o 14:45 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 14:45 6+2+1 , ściągaj f30 bios, Fortis będzie gorący tak samo jak sekcja Termometr laserowy z apteki 😄 ja bym się nie powstrzymywał i sprawdził chociaż https://proline.pl/chlodzenie-wodne-arctic-liquid-freezer-iii-360-black-acfre00136a-p8120834 Te będzie lepsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marrconi Opublikowano wczoraj o 14:52 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 14:52 Co oznacza 6+2+1? Sekcja będzie gorąca przez fortis czy wina płyty głównej? Dzięki za link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano wczoraj o 15:07 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 15:07 (edytowane) Ten liczby to sekcja zasilania twojej płyty, raczej ciężko ci będzie znaleźć kogo kolwiek kto postawił go na tej płycie. Raczej proponuje ci sprawdzić tylko czy płyta da radę go utrzymać. Możliwe że da i nie będzie okropnie gorąca, jeśli chodziło o chłodzenie to ludzie stawiali na Fortis 7800x3D więc i tego raczy ogarniąć. Ja go w rękach nie miałem, przejrzyj wątek o ryzenach na forum. Na dzień dzisiejszy, upgrade biosu, jakąś fajną pasta, termometr laserowy nawet od sąsiada co ma dzieci Edytowane wczoraj o 15:08 przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano wczoraj o 15:08 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 15:08 36 minut temu, marrconi napisał: Dziś udało mi się zamówić 9800x3d i w związku z tym mam pytania: Gdzie? Daje radę z 300W CPU to i z tym również Jaka obudowa? AF 360 nie wszędzie wejdzie na top z racji grubszej chłodnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marrconi Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu (edytowane) Dzięki. Zapomniałem dodać jaki mam zasilacza, a to tez istotne, ATX Endorfy Supremo FM5 GOLD 850 W Obudowa to SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black Procesory widziałem na morelach i w xkom. Edit. Pytanie przy okazji - czy z takim AF 360 (o ile sie zmiesci w mojej obudowie) jest w zestawie pasta? Czy pastę dokupuje się osobno- jeśli tak, to czy możecie coś polecić? Edytowane 23 godziny temu przez marrconi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu 39 minut temu, marrconi napisał: SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black twoja karta ma 330mm a twoja obudowa 360mm + 25mm wentylator / aio od Arctica 65,5mm trzeba to sobie dobrze zmierzyć Godzinę temu, Dikson napisał: top niezliczone testy wykazały, że to jednak front, a najlepiej w dużych obudowach bok jest najlepszy do umieszczania Aio. A już któryś raz widzę, że polecasz topa. Jest to co prawda kosztem 2-3 stopni na karcie ale przy długiej sesji komputer ma problem z akumulacja ciepła i wszystko dostaje po tyłku. 45 minut temu, marrconi napisał: Procesory widziałem na morelach i w xkom czyli go nie masz ? bo na stanie magazynowym go nie mają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marrconi Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu Zakupiony, opłacony dzisiaj. Przy zakupie była informacja ze dostarczenia na jutro, ale paczka jeszcze nie nadana. Zaraz zadzwonię do xkom podpytam. Może zatem inne chłodzenie żeby nie było problemu z jej montażem? Czy każda 360tka będzie że znakiem zapytania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu 240mm albo 280 też może być Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marrconi Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu Odpowiedź jeszcze proszę na Pytanie przy okazji - czy z takim AF 360 (o ile sie zmiesci w mojej obudowie) jest w zestawie pasta? Czy pastę dokupuje się osobno- jeśli tak, to czy możecie coś polecić? I czy zasilacz 850w jest wystarczający? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 21 godzin temu Zgłoś Opublikowano 21 godzin temu Godzinę temu, marrconi napisał: jest w zestawie pasta jest posmarowany nim socket od coolera ( tak, że jest ) ale dobrze jakbyś sobie zamówił na wszelki wypadek gdyby jednak płyta nie dała rady i trzeba zrobić powrót na 7700 2 godziny temu, marrconi napisał: Endorfy Supremo FM5 GOLD 850 W tak da radę https://ibb.co/gPc4FBS zobacz ile tu masz zwykła miarką, bo w końcu nie wiem czy 360 liczą wentylatorem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 21 godzin temu Zgłoś Opublikowano 21 godzin temu (edytowane) potrzebujesz długość karty + 7cm do przedniej ściany co mocuje się wentylatory warto też zmierzyć szerokość ten wnęki, jeśli jest tam tacka na HDD to tez trzeba jak wywalić jeśli chcesz dać na górę ram również musisz się zmierzyć ile masz do najniższego elementu na płycie głównej 65.5 mm również ( oczywiście wersja 240 / 280 ma 67,5 tu obaw, że nie wjedzie jak się boisz ze cos rozwalisz to zrób sobie np makietę z kartoniku czy o ni nie zawadza 398 x 120 x 67,5 mm - wymiar 280 instalujesz na topie Edytowane 21 godzin temu przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marrconi Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu Bardziej bym obstawał przy chłodzeniu instalowanym na górę. Skoro AF360 nie jest na górę, to polecisz coś innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu Po mojemu to daj sobie spokój z chłodzeniem. 9800X3D spokojnie będzie śmigał na Fortisie. Natomiast płyta jest tu słabszym elementem i ją właśnie bym wymienił. Choćby B650 Tomahawk lub coś w tym stylu. Do tych 850 pln spokojnie po sprzedaży aktualnej płyty się zmieścisz w budżecie. Chłopaki z Komputronika ostatnio robili testy na cieplejszym 7800X3D i wyszło że woda to przerost formy nad treścią. Poszukaj w necie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu Też mu mówiłem najpierw niech sprawdzi na Fortisie jak to będzie hulać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marrconi Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu To może od tego zacznę - cały kłopot byłby z głowy. A powiedzcie skąd testy by mierzyć temperaturę czytnikiem, a nie po prostu z jakiejś aplikacji/biosu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu 1 minutę temu, axsin302 napisał: Też mu mówiłem najpierw niech sprawdzi na Fortisie jak to będzie hulać Tu nie za bardzo jest co sprawdzać. Będzie. Sam będę miał 9800X3D na Stormy X. Natomiast ta sekcja 6+2+1 jak nie będzie ładnie chłodzona to może być problem. Może nie musi. Teraz, marrconi napisał: To może od tego zacznę - cały kłopot byłby z głowy. A powiedzcie skąd testy by mierzyć temperaturę czytnikiem, a nie po prostu z jakiejś aplikacji/biosu? W HWInfo nie masz VRM? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marrconi Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Opublikowano 20 godzin temu (edytowane) Nie mam zielonego pojęcia. Ok to chyba ostatnie pytanie na tę chwilę - jaka pastę polecicie?:) EDIT. a gdyby jednak pomyśleć o nowej płycie? - jakieś sugestie? Edytowane 20 godzin temu przez marrconi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Opublikowano 10 godzin temu Witam a jaki jest powód wymiany procesora ? nikt sie nie zapytał na jakiej grasz obecnie rozdzielczości posiadanego monitora. grając w 1440p będzie to zauważalna różnica ? 10 godzin temu, marrconi napisał: Ok to chyba ostatnie pytanie na tę chwilę - jaka pastę polecicie?:) najlepiej trzeba było by sie udać do dentysty po poradę . albo np. Termopad Honeywell Ptm7950 , tylko trzeba trochę wprawy przy zakładaniu aby go nie uszkodzić. 10 godzin temu, marrconi napisał: a gdyby jednak pomyśleć o nowej płycie? - jakieś sugestie? nie jaką, tylko na jaka możesz sobie pozwolić finansowo , i wtedy przy zakładanym budżecie można zasugerować co będzie mniej lub bardziej dla Ciebie opłacalne tak abyś faktycznie wykorzystał oferowane wyposażenie płyty głównej. np. xD https://www.ceneo.pl/146096986 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delvlon Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu 15 godzin temu, marrconi napisał: Pytanie przy okazji - czy z takim AF 360 (o ile sie zmiesci w mojej obudowie) Nie zmieści się tam to AIO I nie ma co tu nawet liczyć przy tak długiej karcie. 90% konfigów jest z AiO na górze, pakowanie na front przy 7900 XTX to głupota. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marrconi Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu Dzieki Wam bardzo. Decyzja podjęta - zostaje na obecnej płycie i fortisie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu 27 minut temu, marrconi napisał: Dzieki Wam bardzo. Decyzja podjęta - zostaje na obecnej płycie i fortisie. Znalazłem dopiero. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...