kris1900 Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada Cześć 🙂 Zastanawiam się co wziąć do mojego monitora sparowanego z 4070ti. Mam mi xiaomi 34" 3440x1440 144Hz. Czy do tej rozdzielczości (a pewnie będę używał dlss, czyli realnie będzie niżej) wziąć 14600kf czy lepiej 9800x3d. Pozdrowienia dla x-kom za rabat na 14600kf 🙂 Jedno wezmę dla kolegi dzisiaj, ale zastanawiam się czy takie samo nie wziąć dla siebie, czy może faktycznie lepiej poczekać, aż pojawi się znowu 9800x3d? Co myślicie zacne grono forumowiczów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada (edytowane) Wiesz że to jest ponad 1.5k zł różnicy w cenię? Lepiej wydaje je na kartę bo w tej rozdzielczości karta musi mocniejsze podziałać o jakieś 15-20%, czyli jak w normalny 1440p masz 100fps to uw1440p będziesz ich mieć najgorzej 80. Takim rozrachunku procesor schodzi na dalszy plan jeżeli chcesz się przekonać to zobacz testy procesorów na 1440p albo 4K. Tylko w tytułach które bezpośrednio wykorzystują pamięć cash procesora będą występowały różnice w procesorach x3D W przypadku intela warto się pobawić w UV bo 14600KF potrafi być gorące Edytowane 22 Listopada przez axsin302 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada Nie bedzie zadnej róznicy przy 4070ti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada Za 900 zł na prosbop jest 14600KF, na procki z 3D na AM5 nie ma co nawet patrzeć przy takich cenach i obecnej grafice bo jedyna różnica jaką zauważysz to ta w portfelu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris1900 Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada Dzięki bardzo za Wasze opinie. Karty lepszej nie kupię, bo to 4070ti kupiłem w zeszłym roku. Obecnie mam 9600k i zastanawiam się nad przesiadką. W cenie samego 9800x3d mógłbym mieć cpu+mobo+ram+może chłodzenie (w przypadku 14600kf/k). Wiem, że w full hd jest rozjazd w fpsach, ale przy większej rozdzielczości głównie rządzi gpu. Będę zaraz składał znajomemu 14600kf + 4070super to zobaczę jaka jest różnica względem mojego 9600k to może też sobie wezmę taki sam zestaw. Myślałem czy takie 9800x3d nie będzie bardziej przyszłościowe. Co do UV, to oczywiście musowo będę koledze robił, tak samo z gpu. Na moim 4070ti zbiłem bardzo ładnie temp i pobór, a nie ubyło mi nawet 1 fpsa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 6 minut temu, kris1900 napisał: Karty lepszej nie kupię, bo to 4070ti kupiłem w zeszłym roku. Obecnie mam 9600k i zastanawiam się nad przesiadką. Tutaj zobaczysz róznice 7 minut temu, kris1900 napisał: Na moim 4070ti zbiłem bardzo ładnie temp jaka wersja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris1900 Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 4 minuty temu, karro napisał: Tutaj zobaczysz róznice jaka wersja? ventus msi 4070ti (nie było wtedy jeszcze super), 3 wentylatory jak dobrze pamiętam on chodzi w 1.1V, zbiłem do 0.9V. W diablo 4 np. zrzuciłem prawie 100 W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 13 minut temu, kris1900 napisał: Myślałem czy takie 9800x3d nie będzie bardziej przyszłościowe. Za 1000 zł Ryzen 7700, wydajność podobna jak 14600KF, wtedy masz platformę rozwojową Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 1 minutę temu, Dikson napisał: 7700 I mniej papu potrzebuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 12 minut temu, kris1900 napisał: jak dobrze pamiętam on chodzi w 1.1V, zbiłem do 0.9V. W diablo 4 np. zrzuciłem prawie 100 W. No to moze jakoś to chodzi ,na pewno wentylator msi jest fajny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris1900 Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada Kupiłem msi, bo dobrze wspominałem msi gaming x 1070, a suprim był dużo droższy. Cóż, ten gaming x był lepszy niż ten ventus. Tam miałem całkowitą ciszę. No, ale te karty są dużo mocniejsze. Mam też 1080ti asus strix rog, tam jakąś topową jaka wtedy była, ale nie wodna. Głośne to, szumi jak diabeł i grzeje się niemiłosiernie, no ale daje rade odpalić wszystko na starym kompie, a kupiłem używaną. Wymieniłem w niej pady, ale nie wiele to dało, tylko UV pomogło trochę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 3 godziny temu, axsin302 napisał: I mniej papu potrzebuje W grach różnice są niewielkie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada Jeżeli chodzi o wybór poprzez rozsądek to 14600, a fun, tuning, wydajnosc, 9800x3d. Przy obecnych cenach to mozesz kupic 3x14600kf vs 1 9800x3d. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris1900 Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada Ciekawe kiedy się pojawi to 9800x3d i jaka będzie cena jak się uspokoi to wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada patrząc nawet na forum, każdemu poleca się AMD więc nie prędko bo dojdą też braki na pólkach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus. Opublikowano 23 Listopada Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 23 godziny temu, kris1900 napisał: Zastanawiam się co wziąć do mojego monitora sparowanego z 4070ti. Mam mi xiaomi 34" 3440x1440 144Hz. Czy do tej rozdzielczości (a pewnie będę używał dlss, czyli realnie będzie niżej) wziąć 14600kf czy lepiej 9800x3d. 9800X3D potrzebny Ci tutaj jak pięść do nosa. Pod taką rozdzielczość pod 4070 Ti wystarczy Ci bez problemu Intel i5 czy Ryzen 5 albo 7 bez X3D. Karta będzie i tak wąskim gardłem. Plus za 9800X3D to opcja na przyszłość, ale ta cena. Patrząc na to w jakiej cenie są teraz Ryzen 7 7700 OEM, 14600KF czy nawet i7-14700KF, olałbym 7800X3D. Bez problemu możesz dać taniej Ryzen 7 7700 i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...