gwiazdoorek Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada (edytowane) Witam! Planuję zmienić swój dysk systemowy ADATA 128GB. Powód zmiany - synowi w lapku padł dysk i pomyślałem, że dam mu ten a sobie sprawię coś chociaż trochę większego bo zaczyna brakować miejsca. Pytanie - kupić zwykły SSD SATA czy M.2 ? Jakieś plusy - minusy ? Nie potrzebuję nic dużego, chcę to zrobić po kosztach więc około 250GB będzie ok a 500GB na wyrost. Nastawiam się nawet na zakup czegoś używanego. Obecny dysk ADATA SP920SS kupiłem używany i służy mi już kilka ładnych lat. Moja płyta główna: https://www.asrock.com/mb/intel/Z97 Pro4/index.pl.asp Przy okazji możecie rzucić jakimiś modelami wartymi uwagi za którymi mogę popatrzeć? Edytowane 22 Listopada przez gwiazdoorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada M.2 trzeba mieć jeszcze gdzie zamontowac. Jaka płyta/model laptopa? Małych pojemności nie ma sensu brać bo są nieopłacalne i wolniejsze. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gurney Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada Hej, miałem też tę ADATA'ę, byłem z niej bardzo zadowolony. Niech słuzy dalej! jest na NLC więc jak kontroler nie padnie to nas przeżyje 😉 Jeśli m2 to pewnie będziesz zmuszony do przejściówki, (OK, w przyszłości możesz użyć tego dysku do innego lapka/kompa), wówczas na Twoim miejcu wziąłbym WD Black SN770 1TB M.2 NVMe za 250 zł (jest widzę promo na amazonie) lub za 270 zł LEXAR NM790 1TB 2280 (taka cena była np. w Alsenie), za ok 300 zł pewnie łatwo da się je kupić. A jak chcesz nieco łatwiej, na sata obecnie z nowych to CRUCIAL MX500, za 200 zł masz 500 GB (140 za używany), a za 300 1TB (250 za używany). Co to za komputer/lap? Pozdro! 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzgr. 39 Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada (edytowane) Bardziej opłaca się kupić dysk M.2. Jest znacznie szybszy. Wady: może się grzać (zależy od modelu). Jak masz wolny port M.2 to na Sata nie patrz, bo ceny podobne a prędkość dużo niższa. Pamięć 256 i 512 GB są nieopłacalne. Lepiej kupić 1 TB Edytowane 22 Listopada przez Pzgr. 39 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwiazdoorek Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada Chłopaki zaktualizowałem pierwszy post o model płyty. ASRock Z97 pro4. Laptop w którym chce użyć obecnego dysku to Dell E5450 Czy na prawdę aż tak nie warto brać mniejszych pojemności? Chyba i tak każde bedą szybsze od tego co posiadam obecnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada Na tej płycie masz M.2 10GB/s czyli prędkość max do 800MB/s, utnie transfery ale i tak będzie szybciej jak na dysku SATA Za 119 zł masz https://www.euro.com.pl/dyski-wewnetrzne-ssd/kioxia-dysk-ssd-kioxia-g2-m-2-2280-500gb.bhtml 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ipkiss Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada (edytowane) Co do wielkości to kto co lubi. 49 minut temu, gwiazdoorek napisał: Chłopaki zaktualizowałem pierwszy post o model płyty. ASRock Z97 pro4. Laptop w którym chce użyć obecnego dysku to Dell E5450 Czy na prawdę aż tak nie warto brać mniejszych pojemności? Chyba i tak każde bedą szybsze od tego co posiadam obecnie... Nie przesadzałbym z tym "nie warto", zobacz na przykładzie ADATA SSD LEGEND 710: 89zł za 256GB, 139 za 512GB, 219 za 1TB . A to są jedne z tańszych dysków. Przy szybszych będzie się bardziej opłacało brać większe. Dodatkowo często modele do 512GB i od 512GB delikatnie różnią się prędkościami - większe są szybsze. A teraz wracając do meritum. Dalej porównując najtańsze dyski ADATA. Wspomniany Legend 710 512GB ma prędkości zapisu 2400 MB/s, a odczytu 1000 MB/s. Natomiast ADATA Ultimate SU650 SSD 2,5" 512GB SATA za 125zł ma prędkość zapisu 520 MB/s, a odczytu 450 MB/s. Dopłata do M2 wynosi w tym przypadku 14zł, a różnica w prędkościach jest ogromna. To jest oczywiście przykładowy dysk ("pierwszy z brzegu"), ale myślę że odpowiada na Twoje pytanie SATA czy M.2 Edytowane 22 Listopada przez ipkiss 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada Do tego starocia to sata np mx500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 24 minuty temu, ipkiss napisał: LEGEND 710 Realtek RTS 5766DL + kosci QLC, bez DRAM, darmo bym tego nie chciał, spadki zapisu do poziomu HDD. PCI-E 2.0x2 będzie szybsze i tańsze jak zakup MX500. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 710 to ja zapisze na 2.5 cala HDD z 100 procent szybciej albo i 200 xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada Elegancki dysk nie ma co Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gurney Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada Gwiazdorku, to tak jak piszą przedmówcy, bierz m2, minimum 1 TB, jak nie 2. Te 2 modele, co wspomniałem są spoko i aż tak mocno się nie grzeją, a "starocia" ADATĘ do "starocia". Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwiazdoorek Opublikowano 22 Listopada Zgłoś Opublikowano 22 Listopada Chłopaki nie chciałem rozpętać gówno burzy :) @ipkiss - doskonale zrozumiałem przekaz. @Gurney - dzięki za podanie modeli i przedstawienie tańszej opcji :) @karro - staroć nie staroć mi wystarcza na moje potrzeby ale tak jak Ty uważam że nie ma sensu kupować nic lepszego bo to w sumie zmiana tylko dla zmiany tak naprawdę, bo żyłbym z tym który mam ale że jest okazja to młody dostanie "staruszka" a ja włożę sobie nowszy większy a i tak miałem system robić bo działa już blisko 10 lat chyba :) @Dikson Dzięki za link, biorę kioxia 500GB jak dobrze pamiętam były polecane swego czasu. Uświadomiłeś mnie że i tak transfer będzie okrojony więc nie widzę sensu dokładania kolejnych 150zł do czegoś lepszego i większego skoro 128GB było wystarczające. Miłego weekendu chłopaki ! 😉 Dzięki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...