Skocz do zawartości
Harth

Wymiana: płyta główna, procesor, zasilacz, pamięć (?) i obudowa (?). Budżet 2000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

24 minuty temu, axsin302 napisał(a):

ty masz patrioty a tu podałem ADATA'y hz i cl są takie same 

Tak nadpisze się. Wyjęcie baterii to reset ustawień danego biosu który już masz, płyta ma swoją własną kość pamięci.

Ok. Zaktualizować do 3.10 czy jeszcze jakiejś wcześniejszej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, axsin302 napisał(a):

bez zmian ? 

sprawdzasz socket i procesor ? czy jednak odsyłasz ramy, wybierasz inne? bo mi się pomysły skończyły. 

Kupiłem nową kość pamięci USB w sklepie, żeby być pewnym, że działa. Ale można ją formatować tylko do systemu plików NTSF lub exFAT... 

Obecnie wgrywam wersję 2.10 BIOS-u ze starszej kości. Zielone światełko mruga, więc chyba jest ok. Ale czy zadziała, to się dopiero okaże. 

Jak mogę sprawdzić, czy z socketem wszystko ok? Jakieś lepsze zdjęcia? 
Jak aktualizacja BIOS-a nic nie da, to zamówię nowe pamięci:
https://www.morele.net/pamiec-adata-xpg-lancer-blade-ddr5-32-gb-6000mhz-cl30-ax5u6000c3016g-dtlabbk-13154299/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukamy powyginanych pinów, śladów nadpalenia, różniących się od reszty pod światło, ubytków 

raczej nie sądzę abyś zniszczył socket, jest to może i najtrudniejszy moment składaniu komputera ale zrobiony delikatnie jest do zrobienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, axsin302 napisał(a):

szukamy powyginanych pinów, śladów nadpalenia, różniących się od reszty pod światło, ubytków 

raczej nie sądzę abyś zniszczył socket, jest to może i najtrudniejszy moment składaniu komputera ale zrobiony delikatnie jest do zrobienia.

Aktualizacje BIOS-u (najpierw 2.10 a później 3.1) nic nie dały. Obecnie włożona jest jeden RAM w slot B2. Diody nadal czerwone (nie mrugają).

Socket wygląda tak:

1734254654910.jpg

1734254654898.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

41 minut temu, axsin302 napisał(a):

Jak dla mnie widać uszkodzenie 

Albo to światło tak pada 

Chyba faktycznie coś jest nie tak z pinami ... Ale jakim cudem? Piny nie wyglądają na powyginane obok siebie tylko lekko rozrzucone. Nic mi tam nie spadło, a na procesorze nie ma zanieczyszczeń. Możliwe, że to wada fabryczna?

Spoiler

1734269740158.jpg1734269740125.jpg1734269740108.jpg1734269760072.jpg

Edytowane przez Harth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24 minuty temu, axsin302 napisał(a):

Sklep ci nie przyjmie takiego czegoś .. Chyba że ci taką przysłali ale jest to w tym momencie nie do udowodnienia. Jedynie co pozostaje to na prostowanie pinów 

Ok. Więc zdaje się zostaje opcja wyginania pinów samemu. Jak nie dam rady, to chyba zamówię nową płytę z gwarancją na uszkodzenia... (link) Ma to sens czy spróbować z gwarancją? 

A może można zamówić płytę w np. ProLine wysłać im kompa, żeby na nowej zamontowali podzespoły? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi