Skocz do zawartości
doomfan

NVIDIA GeForce RTX 4060 na płycie MSI 970A-G46. Czy to zadziała ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam takie pytanie. Chciałbym w niedalekiej przyszłości kupić kartę graficzną NVIDIA GeForce RTX 4060 do mojego "staruszka" tylko nie wiem czy jest sens, bo boję się, że ta karta nie pójdzie na tym moim wiekowym już sprzęcie. Pełną konfigurację mojego peceta podaję poniżej.

CPU: AMD Phenom II X6 1055T 2.8 GHz (Turbo Core 3.3 GHz, Cache 6MB L3) 125W

RAM: 8GB DDR3 1600 MHz (4x2GB Kingston HyperX)

MOBO: MSI 970A-G46 (wersja BIOS 1.11/1B)

PSU: Chieftec BPS-500S 500W 80Plus Bronze

OS: Windows 7 Ultimate 64-bit, ale mogę w razie czego zainstalować Windows 10 Pro 64-bit 22H2 (o Windows 11 nie piszę, bo wiadomo, że na tym "dziadku" nie pójdzie, poza tym brak sterowników dla tego sprzętu pod Windows 11)

GPU: obecnie ASUS R7 260X 2GB DDR5 z planami wymiany go właśnie na NVIDIA GeForce RTX 4060

Ktoś może mnie spytać, a dlaczego akurat RTX 4060, a nie np. RTX 2060 lub nawet GTX 1050 ? Odpowiadam - dlatego, że tylko RTX 4060 ma wystarczająco niski moim zdaniem pobór mocy (chyba coś około 115-120W z tego co pamiętam) żeby mój zasilacz i płyta główna to pociągnęły bez większych problemów. Poza tym RTX 4060 obsługuje DLSS 3/3.5, Ray Recontruction, Frame Generator, Path Tracing (nie tylko Ray Tracing), itd. , a chciałbym sobie właśnie pograć w gry z włączonym Path Tracing'iem, np. w Cyberpunk 2077, Alan Wake 2, Black Myth: Wukong, Quake II RTX (albo Quake II VKPT), Portal with RTX, itp.. Nie oczekuję płynnej rozgrywki w rozdzielczości 4K czy nawet 1440p, zwykłe 1080p będzie aż nadto wystarczające dla mnie. Nie musi też być 120, 90 czy nawet 60 klatek na sekundę, jak będzie stabilne 30 klatek na sekundę to mi wystarczy, no powiedzmy jak spadnie od czasu do czasu do 25 klatek na sekundę to jeszcze to zniosę. Wszystko to oczywiście z włączonym DLSS 3/3.5, Ray Recontruction i Frame Generator, ale żeby był Path Tracing. Czy będę zmuszony aktualizować BIOS z wersji 1.11/1B którą mam obecnie do jakiejś nowszej ? Jeśli tak to do jakiej ? To mnie najbardziej przeraża, bo już raz sobie "narobiłem bigosu" przy aktualizacji BIOS'u na tej płycie głównej więc wolałbym uniknąć tej konieczności. A jeśli już będzie to konieczne to mam zapasową kość do tej płyty głównej z BIOS'em w wersji chyba 2.6 z tego co pamiętam więc powiedzmy, że mogę ją wlutować zamiast tej co mam obecnie z BIOS'em w wersji 1.11/1B. Czy wersja BIOS 2.6 będzie wystarczająca do tego RTX 4060 ? Czy jednak trzeba będzie wersji 2.7 lub nawet 2.8 do tej płyty głównej ? Ktoś z Was to sprawdzał/testował ? Czy to w ogóle będzie współpracować, w sensie RTX 4060 z MSI 970A-G46 ? Nie chciałbym wydać pieniążków i ich zmarnować, bo to nie jest tania inwestycja dla mnie bynajmniej.

Liczę na Waszą pomoc. Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo ja dziś źle wstałem albo ty naprawdę napisałeś że Jak dołożysz 4060 to zagrasz w cyberpunka albo wukonga. 
Ten komputer może mieć tylko dwa dwa wyjścia. Pierwszym jest zostawienie go aby sobie pograć w jakieś gry które już nie są kompatybilne z Windowsem 10 lub 11 lub nawet świeżymi konfiguracjami jak Windows 7. A drugim to jest wywalenie go na śmietnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działać to powinno działać, bo płyta ma PCI-Express 2.0 x16, więc nawet strata wydajność nie będzie dużą, ale...  przy 8 GB RAM i AMD Phenom II X6 1055T na nowe tytuły bym nie liczył. Brak części funkcji plus niska wydajność rdzeni zdusi nawet to GPU.

BIOS tak czy siak warto zaktualizować, bo jest już wersja 2.8: https://pl.msi.com/Motherboard/970A-G46/support

TPU-PCIE-SCALING-2023.webp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Caleb A jaka w procentach mniej więcej będzie strata wydajności na tej platformie jeśli jednak zamontuję tam tego RTX 4060 ? Chodzi mi o to na ile procent możliwości tego RTX'a 4060 będzie pracował ten RTX 4060 na tym sprzęcie jeśli przyjąć maksymalna wydajność tego RTX'a 4060 przy odpowiedniej dla niego konfiguracji na 100%. Będzie wykorzystany chociaż w 80% jeśli chodzi o jego możliwości wydajnościowe ?

Jeśli chodzi o aktualizowanie BIOS'u to tego właśnie się najbardziej obawiałem - jeśli rzeczywiście musiałbym to robić w takim przypadku to chyba jednak odpuszczę, bo znowu się aktualizacja nie powiedzie i ta płyta mi ponownie nie będzie chciała "wstać".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładam, ale testów nie robiłem, że pod względem przepustowości uzyskasz 80% samej magistrali. Chocicz PCIE 4.0 x8 ma 2x większa przepustowość od PCIE 2.0 x16, to GTX 4060 wiele nie potrzebuje. 

Inna sprawa, że hamulcem będzie reszta konfiguracji, która może też stwarzać różne problemy, nawet nie wspominając o bottleneck na CPU i 8 GB RAM, który nie pozwoli wielu nowych gier odpalić.

1685077622517.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

temat wydaje sie ciekawy , ale tylko jako zrobienie testu, włączać sie to będzie i nawet pokazywać obraz ale z wydajnością no to xD 

taki procesor i nowa karta graficzna ? , liczysz na 80% wydajności tego RTX , możesz być nie miło zaskoczony wydajnością takiego połączenia. 

zasilacz, fajnie ze jeszcze działa ale nowa karta graficzna i zabytkowy zasilacz , to tak sobie pozwolę skomentować , na głowę upadłeś ? 

kolejny jak nie najważniejszy problem, to jakie wsparcie zapewnia Phenom II dla instrukcji SSE ?  ,eeeyyy co ? , ujuw sto, wystąpił już jakiś czas temu problemik z np. poprzednimi wydaniami np. Fify, procesor nie ma wsparcia dla SSE4.1 to gierkę zainstalujesz ale sie nie uruchomi xD

czyli pierwej zakup jakiegoś FX z serii 8000 nawet FX 8150 lub FX 8350 

bios sie aktualizuje zawsze do najnowszego dostępnego , nie umiesz , boisz sie ? poszukaj kogoś kto sie na tym zna i zapewne weźmie za to pieniądze  

następnie 8GB pamięci operacyjnej, hmmm jak byś chciał zagrać w "The Elder Scrolls V: Skyrim" to ok , ale obecnie gry maja trochę większe zapotrzebowanie na ram , np. aby sobie pozwiedzać "zone" to 25GB gierka wciąga bez problemu. 

nowe gry wymagają dysków SSD i to najlepiej już pod M.2. 

nie wiem nie sprawdzałem ale czy nowe gry będą działać na win7 ?  

czekam na zamieszczenie informacji jak sobie śmigasz w CB2077 z włączonym PT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi