under555 Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2024 Cześć, szukam monitora i nic spełniającego wymagania nie mogę znaleźć 27cali 1440p Chciałbym VA bo chcę trochę czarnego koloru a OLEDów nie chę. Do grania więc tak ze 144Hz i więcej by się przydało. Przechodzę z ASUSA ,który miał starego typu prawdziwy Gsync czyli działający od niskich Hz do maxymalnych - mam rtx3070 (+12700k + W11) i pewnie dalej będę miał karty tylko zielonych. Szukam czegoś co będzie naprawdę wypasionym "Gsync'em"czyli od niskiego klatkarzu do wysokiego - Czyli pewnie Freesync Premium Pro prawda? Zależy mi też na jak najmniejszym smużeniu. Chcę kupić coś nowego albo używanego , budżet tak do 2000zł myslę. Czy moglibyście mi proszę polecić jakieś monitory, które spełnią moje oczekiwania? Myślałem o AOC Q27G3XMN/BK ale flickering jest ponoć mega tragiczny i przy ciemnych scenach w grach(Cyberpunk itp.) zepsuje mi to całą magią ciemności/czarności wynikającą z matrycy VA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2024 56 minut temu, under555 napisał(a): 144Hz do takiego poziomu bez różnicy co wybierzesz na displayPorcie 165hz nie poczujesz różnicy bo G-sync też jest wspierany. 58 minut temu, under555 napisał(a): Zależy mi też na jak najmniejszym smużeniu. można wybrać VA z dobrym reduktorem smużenia ale nigdy nie będzie Kosa jak IPS czy OLED/QLED/Fast TN( ten ostatni to już dla Prosów) to wynika już z technologii. ustawić ci Cenowo czy jednak jakaś zmiana ? Jeśli chodzi o gry to bez przesady ta czerń w IPS nie jest taka odpychająca .... bardziej oglądanie filmów lub rzeczywiście fanatyków. Z VA znowu można i nawet trzeba zbadać, black light bleeding to gorzej rażąca cecha szczególnie w zakrzywionych monitach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kręcik66 Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2024 W tej cenie proponuję minileda. Ja mam KTC M27T20 i jestem zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
under555 Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2024 A to może w drugą stronę... czy ekrany IPS /mini led/fast IPS są w stanie dać chociaż trochę koloru czarnego? bo moze w tym kierunku bym szedł a 2000zł na monitor wydaje sie być spoko budżetem (chociaż im taniej tym dla mnie lepiej, dlatego jakąś używkę rozważam ,żeby zejść niżej z ceną ale to zobaczymy) Obecnie mam Asus PG279Q od wielu lat i tak trzymałem bo muszę mieć Gsynca (brak shutteringu to dla mnie podstawa a grając np. w Cyberpunka w zależności od lokacji mam 120klatek, czasami 144 czyli full a czasami dropi do 80 - i to wszystko dalej jest płynne dzieki Gsync) Tylko ,że już chyba pora na wymianę bo i kolory nie te i jasność nie ta a o czarnym kolorze to można zapomniec. Przykładowo: mój Thinkpad T480 z matrycą 400 NIT full HD (matryca chyba z t490tki) ma o wiele lepsze kolory niż mój Asus. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2024 Mini led od AOC: https://www.amazon.pl/gp/product/B0CNRPGQBG/ref=ox_sc_saved_title_1?smid=A2R2221NX79QZP&th=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...