Marucins Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Opublikowano 5 godzin temu Hej Potrzebuję pomocy w dobraniu urządzeń do domowej sieci. Ogólny zarys kablologii przedstawia poniższy rysunek. W jednym miejscu w korytarzu mam wyprowadzony światłowód operatora i kable ethernetowe do poszczególny pomieszczeń. Operator będzie chciał dać swoje urządzenie pod swoje XGS PON 10 GBIT -> HUAWEI ECHOLIFE (LAN 4X 1GBIT + 2.4/5GHZ) Chciałbym zakupić urządzenia pozwalające to 10 Gb/s światła realnie wykorzystać (robota). A poza tym dodatkowo puścić neta na resztę urządzeń w domu. Kable są OK - poza tym występują tu małe odległości. Jaki miałem zamysł. Urządzenie 1. To switch + coś (konwerter) pozwalające zamienić światło na sygnał cyfrowy. Prawdopodobnie biuro na switchu odetnę vlanem od reszty sieci. ew. agregacja potów mile widziana. Urządzenie 2. To router wifi, on będzie też serwerem DHCP. Tutaj mam mniej więcej środek. Stąd ta lokalizacja dla WiFi. Dodatkowo pod router fizycznie chce wpiąć 2 mostki HUE ogarniające całe oświetlenie w domu (one też będą łapać sygnał bezprzewodowo). Proszę o pomoc w doborze switcha + ewentualnie konwertera jak i routera wifi. Cena to sprawa drugorzędna. To ma działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Opublikowano 4 godziny temu 10Gb/s po co? 🙂 Tak z ciekawości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Opublikowano 4 godziny temu tez sie zastanawiam. Co chcesz agregowac na portach 10gbit? ogolnie, to 1. to musi byc router, chyba ze chcesz podzielic switcha 1 na vlany, ale to troche rzezbienie i niepotrzebne komplikowanie sprawy. Szczegolnie ze w 1 lacza sie wszystkie porty. TP-Link ER8411 i wtedy jakies AP kompatybilne z OMADA. 2. tu bym dal zwykly szybki AP 3. zamiast VLAN lepiej w domu podsiec zrobic IMO, chyba ze to jakis homelab lub domowa automatyka, ale wtedy nie kazde urzadzenie wspiera. Poza tym do automatyki masz za malo okablowania. 4. serwer DHCP moze by gdziekolwiek. Oprocz TP-link, zainteresuj sie Unifi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu Po pierwsze to ONTa od dostawcy niczym nie zastąpisz (chyba że to jakiś lokalny dostawca). Po drugie routera dostawcy też raczej niczym nie zastąpisz. Puszczenie 10Gb skrętką potrzebujesz coś kat 6A lub 7. Jakiś TL-SX1008 lub coś podobnego i tyle. Tylko powiedz mi po co wszystko 10GBps? Przecież możesz główne sprzęty 10Gb spiąć a reszta i tak tyle nie potrzebuje, tym bardziej że nawet jak masz puszczony światłowód do 10Gbps to zapomnij że tyle wyciągniesz gdzieś poza speedtestem 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...