szymon8751 Opublikowano 14 Grudnia Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia Cześć, szukam podkładki chłodzącej do laptopa Asus TUF Gaming A15. Kupiłem podkładkę genesis oxid 450 tylko temperatury laptopa w ogóle przy niej nie spadają. Dorzucam zdjęcia lapka i podkładki. Laptop ma też wloty/wyloty powietrza po obu bokach. Podkładka ma 4 małe wiatraki i jeden duży w środku, gdzieś czytałem, że jak sie odwróci te 4 małe wiatraki to lepiej chłodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 14 Grudnia Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia Odwrócenie nic ci nie da 😕 co zamiast dmuchać będzie zaciągać, jak od dołu on pobiera świeże powietrze i wydmuchuje ciepłe. Podaj bebechy laptopa jak możesz. Temat Undervolting się przyda znacząco może pomóc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCmaster Opublikowano 14 Grudnia Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia Podstawki chłodzące do laptopów to chwyt marketingowy. Taka podstawka obniży ci temperaturę o 1-2 stopnie, góra kilka stopni. Trzeba przeanalizować jak zbudowany jest laptop: - płyta główna z procesorem, do którego podłączony jest ciepłowód - ciepłowód biegnie do radiatora - w radiator dmucha miniaturowy wentylator - całość jest zamknięta w plastikowej (lub metalowej) obudowie, która za bardzo nie ma kontaktu z podzespołami laptopa Podstawka dmucha w obudowę, a to raczej nie wpływa na temperatury wnętrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 14 Grudnia Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia Ale na psychikę wpływa : )), ten tuf to nowy sprzęt czy użytkujesz go już troszkę ?, jeśli masz go już chwilę to trzeba zrobić mu chłodzenie, tam termo-pad żelowy/płynny trzeba to zrobić dobrze. Undervolting też wiadomo poprawi kulturę pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon8751 Opublikowano 15 Grudnia Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia Sprzęt jest nowy, Ryzen 7 7435HS, rtx 4060, RAM: 16GB, DDR5, 4800MHz. Podczas grania temperatury procesora dochodziły do 90 stopni, dlatego pomyślałem o podkładce, tylko kiedy miałem ją włączoną temperatury były wyższe o 2 stopnie 🫠 Ograniczyłem klatki do 60 na sekundę i temperatury spadły do 56-60 podczas gry, także chyba dam sobie spokój z podkładkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 15 Grudnia Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia czy masz włączone jakieś asus boostery ? czy mógłbyś sprawdzić co tak się grzeje CPU czy GPU, Np: programem HWINFO https://www.hwinfo.com/, włączysz na czujniki, zminimalizujesz, pograsz trochę -15-20min i pokażesz Sreenshota z tym co wyszło ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon8751 Opublikowano 15 Grudnia Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia Cpu mi się tak grzeje. Co do asus boosterów to nie wiem czy coś jest włączone, gdzie to sprawdzić? Screen podczas grania w New World bez limitu klatek. Screen podczas grania w Assassin's Creed Valhalla bez limitu klatek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 15 Grudnia Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia rozwiń proszę, zakładkę voltages* bo jak on daje 1.5v na core to stąd te temperatury podaj jeszcze dokładny model laptopa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 15 Grudnia Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 6 minut temu, axsin302 napisał(a): podaj jeszcze dokładny model laptopa uuu słabo ze wzrokiem , na zamieszczonej zdjęciu przecie jest... ASUS TUF Gaming A15 FA507NVR-LP017W np. z https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/laptopy-i-ultrabooki/laptopy/laptop-asus-tuf-gaming-a15-fa507nvr-lp017w-15-6-ips-144hz-r7-7435hs-16gb-ram-512gb-ssd-geforce-rtx4060-windows-11-home Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon8751 Opublikowano 15 Grudnia Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 15 Grudnia Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2 godziny temu, Mr.T... napisał(a): uuu słabo ze wzrokiem , na zamieszczonej zdjęciu przecie jest... Nie cierpię tego tego HWmonitor a podałem linka a i tak zakładając temat ściągnął to..... 2 godziny temu, szymon8751 napisał(a): Cpu mi się tak grzeje. Raczej w żadne UV nie będziemy się bawić, ja bym proponował upgrade biosu z ze strony asusa można to zrobić z pozycji windowsa Ewentualnie w biosie trzeba zobaczyć czy nie jest jakiś Performance włączony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 15 Grudnia Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia (edytowane) Aby poprawić kulturę pracy polecam zaprzyjaźnić się z takim małym programem o nazwie Ryzen Controller Setup.exe : )) Edytowane 15 Grudnia przez P3ch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 15 Grudnia Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia (edytowane) Godzinę temu, axsin302 napisał(a): Raczej w żadne UV nie będziemy się bawić, ja bym proponował upgrade biosu z ze strony asusa można to zrobić z pozycji windowsa Dlaczego nie UV i co ma pomóc BIOS? Oczywiście warto mieć aktualny ale skoro to nowy laptop to cudów to nie zdziała. Edytowane 15 Grudnia przez Bonusso3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 15 Grudnia Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia Bardziej mi chodziło o to czy sobie poradzi Tych biosów na stronie asusa jest sporo to dorze i źle, dobrze że podejmują jakieś kroki. Źle że az tyle ich potrzeba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...