Skocz do zawartości
Macen11

Spadki FPS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pewien problem nie wiem z czego to wynika ale podczas gry w wieśka 3 albo coda 6 mam nagle spadki fps z 120 do 30/60 i gra się przycina, procesor i7 14700k + rtx 4080s trio od msi, nie wiem w czym problem, czy to by mógł by być problem z 14 generacją intela? można to jakoś wychwycić? temperatura i7 max jaka udało mi się wychwycić w grach to 75 stopni

Pomoże ktoś gdzie szukać przyczyny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zainstaluj jakieś starsze od grafiki, 

najgorszy zasilacz jaki jest z 1000 :D 

11 - zobacz plan zasilania, ustaw na wydajność

75 stopni w grach to też nie jest jakaś rewelacja chyba ze to wahanie chwilowe np: wczytanie lokacji 

robiłeś jakiś OC czy UV ? 

https://www.youtube.com/watch?v=6_u3WKiG-OE

HWinfo / MSiafterburner ( tuner) jakie temp. na karcie są i jej hot spocie oraz pamięci 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

przy takim połączeniu CPU+GPU , to powinno sie przyjemnie spędzać czas na giercowaniu 

jeśli system nie robi coś w tle , to pozostaje kwestia temperatur i czy np. CPU nie zrzuca zegarów, można to sprawdzić np. za pomocą  "msi afterburner"  , po za tym pozostawienie większości opcji w biosie na Auto, to potem działa jak działa , a właśnie , z jaka szybkością pracuje u Ciebie pamięć operacyjna ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Macen11 napisał(a):

Witam, mam pewien problem nie wiem z czego to wynika ale podczas gry w wieśka 3 albo coda 6 mam nagle spadki fps z 120 do 30/60 i gra się przycina, procesor i7 14700k + rtx 4080s trio od msi, nie wiem w czym problem, czy to by mógł by być problem z 14 generacją intela? można to jakoś wychwycić? temperatura i7 max jaka udało mi się wychwycić w grach to 75 stopni

Masz minimum 32GB RAM? Może za mocno masz podkręcony CPU/RAM? (jakie masz ustawione PL1 i PL2? RAM jak mocno podkręcony wzgl. 5600 MT/s?)

... często płyty domyślnie miały ściągnięte limity mocy. Także nie trzeba specjalnie podkręcać a PC może być już podkręcony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Macen11 napisał(a):

Monitoruj zegary cpu,GPU i temp dysku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta główna MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI

Dysk SSD Lexar NM790 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (LNM790X002T-RNNNG)

Pamięć Lexar Ares RGB, DDR5, 32 GB, 7200MHz, CL34 (LD5U16G72C34LA-RGD)

System operacyjny Microsoft Windows 11 Pro PL 64 bit OEM (FQC-10544) - zmieniłem na wydajność

Obudowa be quiet! Silent Base 802 Window Czarna (BGW39)

Procesor Intel Core i7-14700K, 3.4 GHz, 33 MB, BOX (BX8071514700K)

Chłodzenie wodne Arctic Liquid Freezer III 420 Black (ACFRE00137A)

Zasilacz be quiet! Straight Power 12 1000W (BN338)

Karta Graficzna MSI GeForce RTX 4080 SUPER GAMING X TRIO 16GB GDDR6X

ASUS ROG Swift OLED PG27AQDM

Najwyższa temperatura dysku jaka zaobserwowałem to 60 stopni, co do spadków to chwilowo jest nawet ze 150 +- to 20 FPS i przycinki gry .cod6..

Komputer złożyłem w listopadzie tzn składali mi w jednym z popularnych sklepów internetowych (rzekomo części nowe)... Aha pastę wymieniłem na Thermal Grizzly Kryonaut (gdyby to było ważne) bo nie wiem jakiej pierwotnie użyli bo zapomniałem do koszyka dodać przy zamówieniu..

Nie wiem dlaczego tak się dzieje może oddać go jakiemuś specowi? Aha przypomniało mi się, kartę graficzną kupiłem jako "nowa" na allegro bo koniecznie chciałem GAMING X TRIO a nie była dostępna w sklepach internetowych... co do karty to opakowanie było otwarte (mam zdjęcia i filmik z otwarcia paczki) ale karta nie była używana tzn żadnych śladów dosłownie śmierdziała nowością, plomba nie zerwana, jeszcze była folia na backplate... sprzedawca zadeklarował że opakowanie było "otwarte?" i tak było...

Aha jeszcze jedno jako że nie znam sie na komputerach za bardzo to zestaw składałęm z PurePC jak na tamten moment "podobno najbardziej opłacalna jednostka" jedynie zasilacz zmieniłem na 1000w i z i5 na i7...
ozBez tytułu.pngrywane

Edytowane przez Macen11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstaluj GPU-Z i pokaz odczyt , może ktoś coś z biosem kombinował, jakiś górnik ?  xD , to ze ktoś pisze, karta nie używana, to nie znaczy że jest nie używana , widzisz dysk można podejrzeć, u Ciebie np. dysk ma  wypracowane 227h z karty graficznej nie odczytasz takiej informacji a szkoda     

https://www.techpowerup.com/download/techpowerup-gpu-z/

pamięci są 7200MHz, ale są ustawione i pracują z taka szybkością ?  czy standardowo 4800HMz ? 

menadżer zadań -  wydajność - pamięć  - z prawej strony w dolnej części ile pokazuje ? 

jest tez aktualizacja dla oprogramowania dysku , twój dysk ma wgrane 11296 a chiba jest nowsza wersja 

https://americas.lexar.com/support/download/

https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/lexar-diskmaster/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi