Skocz do zawartości
lysy4

Przepustowość PCIEx16 na x670e z dwoma dyskami M.2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

przymierzam się do kupna płyty z chipsetem x670e na ktòrej będa dwa dyski z złaczem M.2. Wiem ze jeden dysk należy zamontować najblizej gniazda GPU. Jak zamontuje drugi dysk w drugim złaczu M.2 to pcie zwolni do x8? Jak to zeryfikowac w specyfikacji płyty? Jak musi wygladać specyfikacja płyty żeby pcie nie zwolniło?

Edytowane przez lysy4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

zadałeś bardzo ciekawe pytanie, ale obecnie np. ilość FPS w grach po miedzy PCIe 4.0 x16 a x8  jest znikoma, to czy warto sobie tym sobie głowę zawracać ?

trzeba by poszperać w opisie płyty głównej danego producenta, gdzie po zamontowaniu karty graficznej i dysku M.2 , szybkość portu PCIe. nie zwolni do x8 , czyli tzw. współdzielona przepustowość, czyli  Asus odpada , najlepiej jak by sie wypowiedziały osoby które posiadają płytę główna danego producenta na x670e i mogą od razu sprawdzić czy szybkość portu PCie dla karty graficznej zwolniła do x8, najszybciej można sprawdzić za pomocą GPU-Z      

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na przykładzie Asus x870E-E gaming , skoro jest na nowszym chipsecie to na starszym raczej tez. 

czyli strona produktu - wsparcie klienta - instrukcje i dokumenty  

https://rog.asus.com/pl/motherboards/rog-strix/rog-strix-x870e-e-gaming-wifi/helpdesk_manual/

https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/SocketAM5/ROG_STRIX_X870E-E_GAMING_WIFI/E24074_ROG_STRIX_X870E-E_GAMING_WIFI_EM_WEB_1.pdf?model=ROG STRIX X870E-E GAMING WIFI

w pdf. strona 8-9 

i tak można sprawdzić u każdego producenta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na nowszym chipsecie jest USB 4 które zabiera linie PCIex. Na X670E możesz obsadzić wszystkie porty M.2 i nie będzie przejścia grafiki na tryb x8.

Zawsze możesz zajrzeć na strony producentów płyt,tak jak wspomniane wyżej lub poczytać testy z opisem danej płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 25.12.2024 o 20:23, Amoros napisał(a):

Na nowszym chipsecie jest USB 4 które zabiera linie PCIex. Na X670E możesz obsadzić wszystkie porty M.2 i nie będzie przejścia grafiki na tryb x8.

To zależy od producenta, nie każda płyta tak ma.

W dniu 25.12.2024 o 18:49, Mr.T... napisał(a):

zadałeś bardzo ciekawe pytanie, ale obecnie np. ilość FPS w grach po miedzy PCIe 4.0 x16 a x8  jest znikoma, to czy warto sobie tym sobie głowę zawracać ?

W teorii jest znikoma ale w praktyce niestety różnica jest odczuwalna, przerabiałem to na moim poprzednim procku 10700K i było dużo micro przycięć, nie polecam. 

na X870E możesz podłączyć 3x M.2 SSD żeby nie ograniczać linii PCIex dla grafiki, sam mam 2x M.2 z czego jedno na PCIex 5.0 i wszystko śmiga...

image.thumb.png.59d765d8b6c0cfc80cf22f3c2b031e69.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Mr.T... napisał(a):

tylko ile czasu ma już platforma LGA 1200, i jak ją porównywać do AM5 ? no nie wiem, nie wiem, ale chyba Intel ma nowsze podstawki ? , oraz i7 10700K nie ma wsparcia dla PCIe 4.0 tylko PCIe 3.0 

W sumie może i masz rację, byłem pewien, że Z490 miał już PCIe 4.0 a nie 3.0.

Mogę Cię za to zapewnić, że na tamtej platformie to było odczuwalne, mimo, że nawet na PCIe 3.0 miało nie być, bo poruszałem ten temat na nieistniejącym już forum i dokładnie to samo mi pisano.

Do tego tak jak zmieniły się płyty, podstawki i procesory, tak samo zmieniły się karty graficzne, które korzystają z PCIe 3/4.

Dlatego ja osobiście jeśli mógłbym to szedł bym w kierunku nie ograniczania linii PCIe dla grafiki, ale każdy musi decydować za siebie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

są gry gdzie 10700k jest po prostu za słaby na 4070ti.Nie ma to nic wspólnego z pcie 3.0

5 minut temu, laidman napisał(a):

W sumie może i masz rację, byłem pewien, że Z490 miał już PCIe 4.0 a nie 3.0.

docelowo 10 gen miala mieć pcie 4.0 ale zminili zdanie bo byłaby za duzm konkurentem dla nieudanej 11gen.

Czymś musieli je rozróżnić

I9 I7  w 11 gen to juz był taki problem ze tylko inny zegar dostała co w desktop było wielką nowością

Edytowane przez karro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, karro napisał(a):

są gry gdzie 10700k jest po prostu za słaby na 4070ti.Nie ma to nic wspólnego z pcie 3.0

Nie napisałem, że to było na 4070Ti.

Z tego co pamiętam to było 2070 Super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, karro napisał(a):

To toja teoria jeszcze slabiej wypada bo 2070 ma 3.0

Moja teoria, w które mówię o tym, że ograniczenie linii PCIe z 16x na 8x ma wpływ FPSy nie ma sensu kiedy płyta główna, procesor i karta graficzna są na PCIe 3.0?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z490 nie ma natywnego wsparcia dla PCIe 4.0 i nawet stosując procesor 11 gen. który zapewnia wsparcie dla PCIe 4.0 to na takiej płycie i tak będzie tylko działać  PCIe 3.0. , czyli trzeba by posiadać np. Z590 i procesor 11 gen. aby działało PCIe 4.0

jako ze obracam sie wokoło takiego sprzętu, to coś tam z własnego doświadczenia i obserwacji mogę napisać, co do ogólnej wydajności, to zgodzę sie z "laidman" ze faktycznie i7 10700k niby i7 ale łącząc np. z RTX 2070super , to tak jak by ten procesor jednak był by trochę za słaby do takiego GPU , a parując np. z i5 11600k lub i9 to faktycznie w niektórych grach, efekt mikro przycięć nie występuje a na i 7 10700k był widoczny , czy to jest tylko kwestia obsługiwanego standardu PCIe 3.0 czy 4.0 czy jednak w nowszej generacji procesorów coś tam poprawili , na pewno "poprawili" w 11 gen. ilość wydzielanego ciepła przez procesor, jest tego na prawdę więcej xD    

Edytowane przez Mr.T...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

46 minut temu, Mr.T... napisał(a):

ale łącząc np. z RTX 2070super , to tak jak by ten procesor jednak był by trochę za słaby do takiego GPU

Moze coś tam poprawiałeś ale dalej głupoty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi