lysy4 Opublikowano 25 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2024 (edytowane) Witam przymierzam się do kupna płyty z chipsetem x670e na ktòrej będa dwa dyski z złaczem M.2. Wiem ze jeden dysk należy zamontować najblizej gniazda GPU. Jak zamontuje drugi dysk w drugim złaczu M.2 to pcie zwolni do x8? Jak to zeryfikowac w specyfikacji płyty? Jak musi wygladać specyfikacja płyty żeby pcie nie zwolniło? Edytowane 25 Grudnia 2024 przez lysy4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 25 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2024 Witam zadałeś bardzo ciekawe pytanie, ale obecnie np. ilość FPS w grach po miedzy PCIe 4.0 x16 a x8 jest znikoma, to czy warto sobie tym sobie głowę zawracać ? trzeba by poszperać w opisie płyty głównej danego producenta, gdzie po zamontowaniu karty graficznej i dysku M.2 , szybkość portu PCIe. nie zwolni do x8 , czyli tzw. współdzielona przepustowość, czyli Asus odpada , najlepiej jak by sie wypowiedziały osoby które posiadają płytę główna danego producenta na x670e i mogą od razu sprawdzić czy szybkość portu PCie dla karty graficznej zwolniła do x8, najszybciej można sprawdzić za pomocą GPU-Z Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy4 Opublikowano 25 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2024 (edytowane) Dziękuję za odpowiedz. Właśnie mnie interesuje to jak mogę sprawdzić przed zakupem na podstawie specyfikacji Edytowane 25 Grudnia 2024 przez lysy4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 25 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2024 na przykładzie Asus x870E-E gaming , skoro jest na nowszym chipsecie to na starszym raczej tez. czyli strona produktu - wsparcie klienta - instrukcje i dokumenty https://rog.asus.com/pl/motherboards/rog-strix/rog-strix-x870e-e-gaming-wifi/helpdesk_manual/ https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/SocketAM5/ROG_STRIX_X870E-E_GAMING_WIFI/E24074_ROG_STRIX_X870E-E_GAMING_WIFI_EM_WEB_1.pdf?model=ROG STRIX X870E-E GAMING WIFI w pdf. strona 8-9 i tak można sprawdzić u każdego producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoros Opublikowano 25 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2024 Na nowszym chipsecie jest USB 4 które zabiera linie PCIex. Na X670E możesz obsadzić wszystkie porty M.2 i nie będzie przejścia grafiki na tryb x8. Zawsze możesz zajrzeć na strony producentów płyt,tak jak wspomniane wyżej lub poczytać testy z opisem danej płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia W dniu 25.12.2024 o 20:23, Amoros napisał(a): Na nowszym chipsecie jest USB 4 które zabiera linie PCIex. Na X670E możesz obsadzić wszystkie porty M.2 i nie będzie przejścia grafiki na tryb x8. To zależy od producenta, nie każda płyta tak ma. W dniu 25.12.2024 o 18:49, Mr.T... napisał(a): zadałeś bardzo ciekawe pytanie, ale obecnie np. ilość FPS w grach po miedzy PCIe 4.0 x16 a x8 jest znikoma, to czy warto sobie tym sobie głowę zawracać ? W teorii jest znikoma ale w praktyce niestety różnica jest odczuwalna, przerabiałem to na moim poprzednim procku 10700K i było dużo micro przycięć, nie polecam. na X870E możesz podłączyć 3x M.2 SSD żeby nie ograniczać linii PCIex dla grafiki, sam mam 2x M.2 z czego jedno na PCIex 5.0 i wszystko śmiga... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia tylko ile czasu ma już platforma LGA 1200, i jak ją porównywać do AM5 ? no nie wiem, nie wiem, ale chyba Intel ma nowsze podstawki ? , oraz i7 10700K nie ma wsparcia dla PCIe 4.0 tylko PCIe 3.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 1 godzinę temu, Mr.T... napisał(a): tylko ile czasu ma już platforma LGA 1200, i jak ją porównywać do AM5 ? no nie wiem, nie wiem, ale chyba Intel ma nowsze podstawki ? , oraz i7 10700K nie ma wsparcia dla PCIe 4.0 tylko PCIe 3.0 W sumie może i masz rację, byłem pewien, że Z490 miał już PCIe 4.0 a nie 3.0. Mogę Cię za to zapewnić, że na tamtej platformie to było odczuwalne, mimo, że nawet na PCIe 3.0 miało nie być, bo poruszałem ten temat na nieistniejącym już forum i dokładnie to samo mi pisano. Do tego tak jak zmieniły się płyty, podstawki i procesory, tak samo zmieniły się karty graficzne, które korzystają z PCIe 3/4. Dlatego ja osobiście jeśli mógłbym to szedł bym w kierunku nie ograniczania linii PCIe dla grafiki, ale każdy musi decydować za siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) są gry gdzie 10700k jest po prostu za słaby na 4070ti.Nie ma to nic wspólnego z pcie 3.0 5 minut temu, laidman napisał(a): W sumie może i masz rację, byłem pewien, że Z490 miał już PCIe 4.0 a nie 3.0. docelowo 10 gen miala mieć pcie 4.0 ale zminili zdanie bo byłaby za duzm konkurentem dla nieudanej 11gen. Czymś musieli je rozróżnić I9 I7 w 11 gen to juz był taki problem ze tylko inny zegar dostała co w desktop było wielką nowością Edytowane 4 Stycznia przez karro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 4 minuty temu, karro napisał(a): są gry gdzie 10700k jest po prostu za słaby na 4070ti.Nie ma to nic wspólnego z pcie 3.0 Nie napisałem, że to było na 4070Ti. Z tego co pamiętam to było 2070 Super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) To twoja teoria jeszcze słabiej wypada bo 2070 ma 3.0 Edytowane 4 Stycznia przez karro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2 minuty temu, karro napisał(a): To toja teoria jeszcze slabiej wypada bo 2070 ma 3.0 Moja teoria, w które mówię o tym, że ograniczenie linii PCIe z 16x na 8x ma wpływ FPSy nie ma sensu kiedy płyta główna, procesor i karta graficzna są na PCIe 3.0? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia Ja straciłem 100pkt w graficznym na 4070ti tyle sie traci ,maks do 3 procent i tyle https://www.3dmark.com/3dm/108933660 Swego czasu robiłem testy na 2.0 vs 3.0 z 980ti i różnica była pomijalna Poza tym jak miałeś x8 ma z 490 to coś było uszkodzone.Ja mam m2 obsadzone i 16x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) Z490 nie ma natywnego wsparcia dla PCIe 4.0 i nawet stosując procesor 11 gen. który zapewnia wsparcie dla PCIe 4.0 to na takiej płycie i tak będzie tylko działać PCIe 3.0. , czyli trzeba by posiadać np. Z590 i procesor 11 gen. aby działało PCIe 4.0 jako ze obracam sie wokoło takiego sprzętu, to coś tam z własnego doświadczenia i obserwacji mogę napisać, co do ogólnej wydajności, to zgodzę sie z "laidman" ze faktycznie i7 10700k niby i7 ale łącząc np. z RTX 2070super , to tak jak by ten procesor jednak był by trochę za słaby do takiego GPU , a parując np. z i5 11600k lub i9 to faktycznie w niektórych grach, efekt mikro przycięć nie występuje a na i 7 10700k był widoczny , czy to jest tylko kwestia obsługiwanego standardu PCIe 3.0 czy 4.0 czy jednak w nowszej generacji procesorów coś tam poprawili , na pewno "poprawili" w 11 gen. ilość wydzielanego ciepła przez procesor, jest tego na prawdę więcej xD Edytowane 4 Stycznia przez Mr.T... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 12 minut temu, Mr.T... napisał(a): Z490 nie ma natywnego wsparcia dla PCIe 3.0 z tego co pamiętam to ma,jest tylko kilka okrojonych asusów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 29 minut temu, karro napisał(a): z tego co pamiętam to ma,jest tylko kilka okrojonych asusów ja już poprawił , nie ma wsparcie dla PCIe 4.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 46 minut temu, Mr.T... napisał(a): ale łącząc np. z RTX 2070super , to tak jak by ten procesor jednak był by trochę za słaby do takiego GPU Moze coś tam poprawiałeś ale dalej głupoty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia no nie bardzo, bo posiadam taka kartę , wiec w przeciwieństwie do innych nie wysuwam teorii z palca, tylko to co sam sprawdzę i przetestuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia Jakieś 10 mionów osób ja posiada a teorie z palca sa różne dopiero na 4070ti to za mało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...