Skocz do zawartości
Przemass772

Komputer do gier za około 4000 zł plus system

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym kupić komputer w granicach 4000 PLN, chyba że można taniej. Poza codziennym użytkowaniem chciałbym aby był wystarczający do gier takich jak Stalker 2 i War Thunder. Chciałbym aby w tej cenie miał już system. Oglądałem komputery na xkomie i myślałem o czymś takim:

https://www.x-kom.pl/p/1260716-desktop-silver-monkey-x-battlestation-argb-r5-5600-16gb-1tb-rtx4060-w11x.html

Coś takiego jest ok? Ogólnie to nie znam się na składaniu komputerów i wolałbym coś gotowego, chyba że można w cenę wrzucić złożenie zestawu.

No i jeszcze jedna kwestia czyli aby miał WiFi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

30 minut temu, Przemass772 napisał(a):

No i jeszcze jedna kwestia czyli aby miał WiFi

wybrany zestaw takowej nie posiada, owszem można dokupić , kartę Wi-Fi czy to na USB czy PCIe , ale ty chcieć grać w grę sieciowa , to czy takie połączenie przez Wi-Fi, nie sprawi  "że łowcy stajesz się zwierzyna " ? xD

34 minuty temu, Przemass772 napisał(a):

chciałbym aby był wystarczający do gier takich jak Stalker 2

wisz aby uruchomić grę to zestaw będzie ok , ale co do ustawień wysokie/średnie to aby wyświetlić +/-60FPS bez włączenia DLSS + FG sie nie obejdzie.  

jak ocenić podany zestaw , skoro nie wiadomo jakich producentów użyto i ich podzespołów aby ten zestaw zbudować ? potrzeba danych typu producent-model , płyta główna , pamięć operacyjna , dysk twardy, zasilacz , kart graficzna itd. a no i najważniejsze gwarancja ino 24miesiace ? , HALLO przecież na takie podzespoły jak procesor , płyta główna czy karta graficzna gwarancja jest 36miesiecy, na większość dysków 60 miesięcy , biedniejsze wersje 36 miesięcy, a zasilacz w zależności od producenta i modelu, owszem są takie firmy co udzielają czas gwarancji 24 miesiące czy 36 miesięcy , ale większość obecnie normalnych zasilaczy to czas gwarancji jest 60 miesięcy, potem są, na 84 miesicie itp. a jest cała masa zasilaczy i nie ze trzeba specjalnie szukać są normalnie dostępne w sprzedaży o czasie gwarancji 120 miesięcy czyli 10 lat , plus TOP gwarancja 12 lat., no to czego tam użyto że na zestaw wystawiono gwarancje  ino24 miesiące ? 

czy w tej cenie da sie złożyć coś lepszego ? nie bądź naiwny , oszukać można tylko samego siebie, nie ma tak ze wydasz mniej 500pln , a FPS będzie o 50% wincyj.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tutaj przykładowo zestaw ale z opisem co sie kupuje i można sprawdzić na ile jest udzielana gwarancja , niby taki sam ale czy na pewno taki sam ? , jak poczekasz, dzisiaj Sylwester, to może zajrzy tutaj jakiś pracownik sklepu bo ja zwykły zjadacz chleba i wstawi linka z tańsza oferta lub zaproponuje coś innego , może lepszego.

Procesor AMD Ryzen 5 5600X, 3.7 GHz, 32 MB, BOX (100-100000065BOX)

Płyta główna MSI MAG B550 TOMAHAWK MAX WIFI

Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16 (CMK32GX4M2D3600C16)

Chłodzenie CPU Arctic Freezer 36 CO (ACFRE00122A)

Dysk SSD ADATA Legend 960 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (ALEG-960-1TCS)

Obudowa Genesis Irid 505F (NPC-1997)

Zasilacz Deepcool PN650M 650W (R-PN650M-FC0B-EU)

Karta graficzna Asus Dual GeForce RTX 4060 EVO OC 8GB GDDR6 (DUAL-RTX4060-O8G-EVO)

System operacyjny Microsoft Windows 11 Home PL 64 bit BOX (HAJ-00116)

cena za zestaw plus system to około 4600pln. trzeba jeszcze doliczyć w zależności od sklepu koszt składania. 

i nie jest ważne co ja polecam, tylko Ty masz sie zainteresować na co wydasz pieniądze i czy można wydać je lepiej, a nie kupowanie typu:

hej, kupiłem auto zobacz jakie fajne 

ok to co kupiłeś ? marka, model ,rocznik ,pojemność silnika  hmmm ? 

kupiłem czerwone, bo wiadomo jak czerwone to będzie szybsze 

xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr.T... Dzięki za odpowiedź. A co myślisz o takim zestawie? Trochę bardziej po kosztach bo 4600 + monitor to trochę za dużo, myślałem bardziej za wszystko -+ 4500PLN. Płyta główna z wbudowanym WiFi  i Bluetooth więc nie trzeba osobno kupować karty. 

https://proline.pl/koszyk/fa94b56b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 minuty temu, Przemass772 napisał(a):

A co myślisz o takim zestawie?

he he no trochę po kosztach i nawet będzie to działać, a na ceny nic nie poradzimy, ja osobiście nie łączył bym z sobą pewnych marek, ale:

zasilacz bez odpinanych kabli, cena robi swoje.

do ceny zestawu trzeba jeszcze doliczyć kosz usługi składania, czyli trzeba by te podzespoły teraz wrzucić do konfiguratora z ich strony , w zależności od terminu realizacji bez kodu promocyjnego 5 dni to 199pln. a instalowanie systemu i testy to dodatkowa płatna usługa.

https://proline.pl/?id=konfigurator

na monitor mało co zostanie, tutaj może pomoc zapoznanie sie z materiałami np. youtubera Stilgar 

https://www.youtube.com/watch?v=kGNXiirjNcM

wybrałeś połączenie pamięci , Patriot Viper Steel z płyta główna Gigabyte , ci producenci jakoś dobrze sie nie dogadują w kwestii poprawności działania , ale skoro to nie ty będziesz składał , to ciekawe czy PC zostanie wypuszczony do Ciebie z włączonym profilem AMD EXPO czyli pamięć ustawiona na 3600MHz czy tylko w szybkości podstawowej 2133MHz i baw sie sam ? 

nie wiem dlaczego w tym sklepie nie ma pełnych gwarancji na produkty tylko gwarancja jest poucinana średnio o 2 miesiące ? 

oraz w zestawach polecanych cena za zestaw np. 4000 tysiące , patrzysz, koszyk  4300 i bez systemu, no to xD

https://proline.pl/?n=polecane-zestawy-komputerowe 

patrząc na opis produktu np. płyt głównej jaki zamieszczają na swojej stronie , to dlaczego nie zamieszczają informacji jaki jest zastosowany kodek Audio ?   

https://proline.pl/plyta-glowna-gigabyte-b550m-ds3h-ac-am4-p8116909

mam nadzieje że z dźwięku będziesz zadowolony bo Realtek ALC 887 raczej szału nie robi , tylko przy takiej cenie za płytę główna no nie ma co oczekiwać cudów.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi