Skocz do zawartości
Jwaow

Nowy PC, dziwne lagi?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Nie dawno złożyłem swojego pierwszego PC. Niestety mam jakieś dziwne problemy podczas ogrywania gierek.

Zauważyłem to głównie podczas rozgrywki w POE2 oraz League of Legends. W trakcie rozgrywki, gierki zaczynają się delikatnie przycinać. Nie widzę żadnych spadków FPS ani skoku pingu (trzyma stałe 350-400 w lolu i 180-200 w poe2) Gram na 2k, wysokie/ultra. Jest to coś w stylu klatkowania.

Nie występuje to zawsze, czasami mogę pograć przez 4-5h bez problemu i nagle pojawiają się klatki.

Specyfikacja:

Procesor: R7 9800X3D

Karta: Gainward 4080 Super

RAM: Goodram 2x16GB 6000Mhz CL30

Zasilacz: MSI A850GL PCIE5 850W

Płyta: MSI PRO X870-P WIFI

Chłodzenie: DARK ROCK 5 PRO

Dysk: KC3000 2TB

System: Win 11 23H2.

Z komplikacji podczas składania zestawu, dowiedziałem się po fakcie, że płyta MSI nie koniecznie dobrze śmiga z Goodramem. Płyta nie wspiera profilu EXPO dla tych kości. Miałem problemy ze stabilnością przy 6000MHz. 

Aktualnie mam ustawione 5600MHz. Jesli chodzi o temperatury to procesor jakies 60-65st po kilku godzinach grania, karta max 75st. BIOS zaktualizowany, sterowniki Nvidii też. Wszystko nowe, nic nie kręcone, jedyne to zmiana ramu na te 5600.

Dodam jeszcze że puszczałem OCCT przez 1-2h i nic sie nie działo.

Czy to jest dalej problem z RAMem? Czy może coś innego? Czy mógłby mi ktoś pomóc zidentyfikować problem?

W załączniku wrzucam Timingi ramu.

Pozdrawiam!

Screenshot_20250129_093249_Pepper (002).jpg

Edytowane przez Jwaow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Kyle napisał(a):

Problem niepłynności, pomimo wysokiego FPS, może równie dobrze wynikać z niestabilności FPS i/lub też brakiem synchronizacji z odświeżaniem.

Gram w 2k, monitor 180Hz. Czy moge to jakoś sprawdzić o czym piszesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Zakładam, że ten monitor 180Hz masz z freesync.

• włącz/sprawdź czy jest włączone freesync w sterowniku nVidii i w monitorze
  • ustaw limit fps na 174 w sterowniku nVidii, zarówno dla okna, jak i pełnego ekranu (w obu okienkach na 174)
  • włącz Vsync w sterowniku nVidii (jeśli mnie pamięć nie myli, to się włącza dodatkowo razem z freesync - teraz nie mam takiego kompa przed sobą, więc piszę z pamięci)

Powinieneś mieć dzięki temu niski LAG (bo 174fps to dużo), płynną grę (bo zsynchronizowane odświeżanie z generowaniem klatek + stały praktycznie fps, skoro te gry tak dobrze Ci chodzą) i to wszystko bez rozrywania obrazu.

Edytowane przez Kyle
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam monitor 60Hz z freesync i zauważyłem, że:

• przy ustawieniu limitu na 59Hz czasem pojawiała się dziwna niepłynność/przycięcie/coś było nie tak
  • input lag wg. pomiarów na blurbusters drastycznie rośnie przy fps na poziomie równym max odświeżania
  • Tym sposobem uzyskuję najstabilniejsze rezultaty przy 58fps na monitorze mającym max 60Hz. 58/60=0,966666666666667
  • 0,966666666666667 x 180 = 174

Możesz ew. poeksperymentować z nieco wyższym limitem (175, 176) ale uważaj, bo po przekroczeniu pewnego poziomu wzgl. max odświeżania mocno rośnie (wg. nie moich pomiarów) input LAG.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 31.01.2025 o 12:17, Jwaow napisał(a):

Płyta nie wspiera profilu EXPO dla tych kości. Miałem problemy ze stabilnością przy 6000MHz. 

daj nawiew na pameci,moze one robą problemy z stutteringiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi