rudziutki1987 Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu Witam, zastanawiam się czy jest to normalne. Posiadam płytę główną Asus ROG STRIX Z790-H GAMING WIFI oraz pamięci 2x32 GB - G.Skill Trident Z5 RGB, DDR5, 64 GB, 6800MHz, CL34 (F5-6800J3445G32GX2-TZ5RK). Pamięci zainstalowane w odpowiednich gniazdach tzn A1 oraz B1, profil XMP działa poprawnie. W programie CPU-Z widnieje, że ram pracuje w quad channel czy to normalne? W HWInfo również jest zawarta taka informacja. Z automatu powinno być raczej dual skąd taka rozbieżność? Z poważaniem Łukasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu Tak, normalne, bo jedna kostka DDR5 to dwa kanały po 32bit (przy jednej kostce DDR4 jest jeden kanał 64bit). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudziutki1987 Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu Wielkie dzięki za odpowiedz 😄 zawsze myślałem, że komputer nie ma przede mną większych tajemnic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) A nie powinny być w A2 i B2? Chyba że na tej płycie jest inaczej? edit: sprawdziłem w manualu i mam rację A2/B2. https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1700/ROG_STRIX_Z790-H_GAMING_WIFI/Q21579_ROG_STRIX_Z790-H_GAMING_WIFI_QSG_V2_WEB.pdf?model=ROG STRIX Z790-H GAMING WIFI Edytowane 7 godzin temu przez Grolshek. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Opublikowano 7 godzin temu Tak, oczywiście pamięci należy wkładać zgodnie z zaleceniami producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudziutki1987 Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu Jak najbardziej masz racje 🙂 oczywiście ram jest w odpowiednich slotach. Błąd pomyłka z mojej strony w opisie rzecz jasna zainstalowane w A2 i B2. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...