rudziutki1987 Opublikowano Wtorek o 09:36 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 09:36 Witam, zastanawiam się czy jest to normalne. Posiadam płytę główną Asus ROG STRIX Z790-H GAMING WIFI oraz pamięci 2x32 GB - G.Skill Trident Z5 RGB, DDR5, 64 GB, 6800MHz, CL34 (F5-6800J3445G32GX2-TZ5RK). Pamięci zainstalowane w odpowiednich gniazdach tzn A1 oraz B1, profil XMP działa poprawnie. W programie CPU-Z widnieje, że ram pracuje w quad channel czy to normalne? W HWInfo również jest zawarta taka informacja. Z automatu powinno być raczej dual skąd taka rozbieżność? Z poważaniem Łukasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Wtorek o 09:40 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 09:40 Tak, normalne, bo jedna kostka DDR5 to dwa kanały po 32bit (przy jednej kostce DDR4 jest jeden kanał 64bit). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudziutki1987 Opublikowano Wtorek o 10:21 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 10:21 Wielkie dzięki za odpowiedz 😄 zawsze myślałem, że komputer nie ma przede mną większych tajemnic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano Wtorek o 13:38 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 13:38 (edytowane) A nie powinny być w A2 i B2? Chyba że na tej płycie jest inaczej? edit: sprawdziłem w manualu i mam rację A2/B2. https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1700/ROG_STRIX_Z790-H_GAMING_WIFI/Q21579_ROG_STRIX_Z790-H_GAMING_WIFI_QSG_V2_WEB.pdf?model=ROG STRIX Z790-H GAMING WIFI Edytowane Wtorek o 13:40 przez Grolshek. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Wtorek o 13:49 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 13:49 Tak, oczywiście pamięci należy wkładać zgodnie z zaleceniami producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudziutki1987 Opublikowano Wtorek o 15:11 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 15:11 Jak najbardziej masz racje 🙂 oczywiście ram jest w odpowiednich slotach. Błąd pomyłka z mojej strony w opisie rzecz jasna zainstalowane w A2 i B2. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...