Skocz do zawartości
kg83

Wybór CPU - AMD Ryzen 7 7800X3D czy 9800X3D. Prośba o doradzenie

Rekomendowane odpowiedzi

W kwietniu/maju będę miał odłożoną kasę na CPU X3D. Złożony PC na parę lat. Zastanawiam czy w 2025r. opłaca się jeszcze kupować OEM/pudełkowe 7800X3D czy dopłacić do 9800X3D.
Z kart graf. myślałem o 7900GRE ale ponoć AMD wycofało z prod. Ew. myślałem 7900XT/XTX albo 7800XT do grania w 1440p.
Czy ew. jesli 7800X3D to chipset X870 czy X670/B650E?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zawsze sporo zależy od zasobności portfela. W temacie gpu sytuacja jest rozwojowa. Niedługo wskoczą nowe gpu od nv i amd. Wiele rzeczy się wyjaśni. Co do CPU ja mam 7800x3d,  ale pewnie gdybym komputer kupowałem teraz, to poszedłbym w 9800, choć są dużo droższe niż być powinny. Portfel portfel i jeszcze raz portfel... 🙂

ps. Wiem ze niewiele taka odpowiedź moze wnosić,  bo trochę filozoficzna, ale na tak ogólne pytanie właśnie w ten sposób bym odpowiedział 😜 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, gregory_portman napisał(a):

Jak zawsze sporo zależy od zasobności portfela. W temacie gpu sytuacja jest rozwojowa. Niedługo wskoczą nowe gpu od nv i amd. Wiele rzeczy się wyjaśni. Co do CPU ja mam 7800x3d,  ale pewnie gdybym komputer kupowałem teraz, to poszedłbym w 9800, choć są dużo droższe niż być powinny. Portfel portfel i jeszcze raz portfel... 🙂

ps. Wiem ze niewiele taka odpowiedź moze wnosić,  bo trochę filozoficzna, ale na tak ogólne pytanie właśnie w ten sposób bym odpowiedział 😜 

U mnie też "głosuje" portfel 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

33 minuty temu, P3ch napisał(a):

9800x3d brał bym aktualnie masz spokój na parę ładnych lat, a jedynie grafikami pożonglujesz.

Akurat jest spoko cena imho:

https://www.avans.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/procesory/procesor-amd-ryzen-7-9800x3d-oem

35 minut temu, kg83 napisał(a):

U mnie też "głosuje" portfel 😆

Wczoraj w sferis byl 7900xtx za 3500zl, to była niezła okazja według mnie.  Dziś z kolei procesor za 2200zl. Ogólnie trzeba by się przyczaić żeby pozbierać części,  tylko nie wszyscy mają na to czas i ochotę... a kolejna zima leci 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, gregory_portman napisał(a):

Akurat jest spoko cena imho:

https://www.avans.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/procesory/procesor-amd-ryzen-7-9800x3d-oem

Wczoraj w sferis byl 7900xtx za 3500zl, to była niezła okazja według mnie.  Dziś z kolei procesor za 2200zl. Ogólnie trzeba by się przyczaić żeby pozbierać części,  tylko nie wszyscy mają na to czas i ochotę... a kolejna zima leci 🙂

Ja w kwietniu i wrześniu dostaje "13" i "14" to wtedy jakieś "droższe" rzeczy biorę a potem te tańsze. Poza tym nie jestem w stanie odrazu kupic wszytsko tylko co miesiąc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja będę brał 9800X3D ze względu na odblokowany mnożnik. Uwielbiam ustawić "po swojemu" procka czyli w tym przypadku będzie to 5GHz na jak możliwie najniższym woltażu z chłodzeniem powietrznym na fluctusach bez drażniącego dźwięku płynącej wody przez pompkę. Będzie cicho, chłodno i wydajnie. Niestety 7800X3D nie spełnia moich wymagań. Co do 7900XTX miałem i najgorszemu wrogowi bym nie polecił. Czekałbym na 9070XT.

Edytowane przez Grolshek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

29 minut temu, Grolshek. napisał(a):

Ja będę brał 9800X3D ze względu na odblokowany mnożnik. Uwielbiam ustawić "po swojemu" procka czyli w tym przypadku będzie to 5GHz na jak możliwie najniższym woltażu z chłodzeniem powietrznym na fluctusach bez drażniącego dźwięku płynącej wody przez pompkę. Będzie cicho, chłodno i wydajnie. Niestety 7800X3D nie spełnia moich wymagań. Co do 7900XTX miałem i najgorszemu wrogowi bym nie polecił. Czekałbym na 9070XT.

Też jestem ciekaw 9070XT. Mi się z płyt ostatnio spodobała B850 od MSI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.02.2025 o 12:17, Grolshek. napisał(a):

Mi się trafiła za pół ceny B650 Tomahawk WiFi i jestem z niej przezadowolony. MSI ostatnio robi dobrą robotę bez wpadek.

Którą płytę byś mi radził wybrać z tych 2:
https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-mag-x870-tomahawk-wifi-14172185/     (z USB4)
https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-mpg-b850-edge-ti-wifi-14522882/        (bez USB 4).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, kg83 napisał(a):

Jak są w tej samej cenie to po co niższy czipset? Pewnie że Tomahawka. Ja bym nie brał żadnej bo mi cebula nie pozwoliłaby 😜

Edytowane przez Grolshek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 16.02.2025 o 09:49, kg83 napisał(a):

W kwietniu/maju będę miał odłożoną kasę na CPU X3D. Złożony PC na parę lat. Zastanawiam czy w 2025r. opłaca się jeszcze kupować OEM/pudełkowe 7800X3D czy dopłacić do 9800X3D.
Z kart graf. myślałem o 7900GRE ale ponoć AMD wycofało z prod. Ew. myślałem 7900XT/XTX albo 7800XT do grania w 1440p.
Czy ew. jesli 7800X3D to chipset X870 czy X670/B650E?

Cały ten zamysł jest bez sensu. Najpierw okreś jakie będzie GPU. Takie procki przy 7800XT czy 7900 XT nic Ci nie dadzą za bardzo w 1440p. Tani proc, tania płyta, dobra GPU > to jest przepis na granie w 1440p przez długi czas. 

https://www.youtube.com/watch?v=LjGAcJQoqwA

Zobacz jak lata 7900 XTX  1440p z 7500F - zwróć szczególnie na wykorzystanie GPU, tam gdzie masz 95% i więcej, tam mocniejszy procesor nie da już nic. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi