kg83 Opublikowano Niedziela o 08:49 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 08:49 W kwietniu/maju będę miał odłożoną kasę na CPU X3D. Złożony PC na parę lat. Zastanawiam czy w 2025r. opłaca się jeszcze kupować OEM/pudełkowe 7800X3D czy dopłacić do 9800X3D. Z kart graf. myślałem o 7900GRE ale ponoć AMD wycofało z prod. Ew. myślałem 7900XT/XTX albo 7800XT do grania w 1440p. Czy ew. jesli 7800X3D to chipset X870 czy X670/B650E? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregory_portman Opublikowano Niedziela o 08:54 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 08:54 Jak zawsze sporo zależy od zasobności portfela. W temacie gpu sytuacja jest rozwojowa. Niedługo wskoczą nowe gpu od nv i amd. Wiele rzeczy się wyjaśni. Co do CPU ja mam 7800x3d, ale pewnie gdybym komputer kupowałem teraz, to poszedłbym w 9800, choć są dużo droższe niż być powinny. Portfel portfel i jeszcze raz portfel... 🙂 ps. Wiem ze niewiele taka odpowiedź moze wnosić, bo trochę filozoficzna, ale na tak ogólne pytanie właśnie w ten sposób bym odpowiedział 😜 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kg83 Opublikowano Niedziela o 08:55 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 08:55 Teraz, gregory_portman napisał(a): Jak zawsze sporo zależy od zasobności portfela. W temacie gpu sytuacja jest rozwojowa. Niedługo wskoczą nowe gpu od nv i amd. Wiele rzeczy się wyjaśni. Co do CPU ja mam 7800x3d, ale pewnie gdybym komputer kupowałem teraz, to poszedłbym w 9800, choć są dużo droższe niż być powinny. Portfel portfel i jeszcze raz portfel... 🙂 ps. Wiem ze niewiele taka odpowiedź moze wnosić, bo trochę filozoficzna, ale na tak ogólne pytanie właśnie w ten sposób bym odpowiedział 😜 U mnie też "głosuje" portfel 😆 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano Niedziela o 08:57 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 08:57 9800x3d brał bym aktualnie masz spokój na parę ładnych lat, a jedynie grafikami pożonglujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano Niedziela o 09:28 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 09:28 ten procek warto brać tylko w tedy kiedy masz hajs na 7900 xtx a jeśli go nie masz i brakuje ci sporo to jednak 7700 ryzen jest lepszy bo 1300zł różnicy między nimi będzie wydajniejsze w karcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregory_portman Opublikowano Niedziela o 09:30 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 09:30 33 minuty temu, P3ch napisał(a): 9800x3d brał bym aktualnie masz spokój na parę ładnych lat, a jedynie grafikami pożonglujesz. Akurat jest spoko cena imho: https://www.avans.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/procesory/procesor-amd-ryzen-7-9800x3d-oem 35 minut temu, kg83 napisał(a): U mnie też "głosuje" portfel 😆 Wczoraj w sferis byl 7900xtx za 3500zl, to była niezła okazja według mnie. Dziś z kolei procesor za 2200zl. Ogólnie trzeba by się przyczaić żeby pozbierać części, tylko nie wszyscy mają na to czas i ochotę... a kolejna zima leci 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kg83 Opublikowano Niedziela o 09:41 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 09:41 9 minut temu, gregory_portman napisał(a): Akurat jest spoko cena imho: https://www.avans.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/procesory/procesor-amd-ryzen-7-9800x3d-oem Wczoraj w sferis byl 7900xtx za 3500zl, to była niezła okazja według mnie. Dziś z kolei procesor za 2200zl. Ogólnie trzeba by się przyczaić żeby pozbierać części, tylko nie wszyscy mają na to czas i ochotę... a kolejna zima leci 🙂 Ja w kwietniu i wrześniu dostaje "13" i "14" to wtedy jakieś "droższe" rzeczy biorę a potem te tańsze. Poza tym nie jestem w stanie odrazu kupic wszytsko tylko co miesiąc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano Niedziela o 10:38 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 10:38 (edytowane) Ja będę brał 9800X3D ze względu na odblokowany mnożnik. Uwielbiam ustawić "po swojemu" procka czyli w tym przypadku będzie to 5GHz na jak możliwie najniższym woltażu z chłodzeniem powietrznym na fluctusach bez drażniącego dźwięku płynącej wody przez pompkę. Będzie cicho, chłodno i wydajnie. Niestety 7800X3D nie spełnia moich wymagań. Co do 7900XTX miałem i najgorszemu wrogowi bym nie polecił. Czekałbym na 9070XT. Edytowane Niedziela o 10:38 przez Grolshek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kg83 Opublikowano Niedziela o 11:08 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 11:08 29 minut temu, Grolshek. napisał(a): Ja będę brał 9800X3D ze względu na odblokowany mnożnik. Uwielbiam ustawić "po swojemu" procka czyli w tym przypadku będzie to 5GHz na jak możliwie najniższym woltażu z chłodzeniem powietrznym na fluctusach bez drażniącego dźwięku płynącej wody przez pompkę. Będzie cicho, chłodno i wydajnie. Niestety 7800X3D nie spełnia moich wymagań. Co do 7900XTX miałem i najgorszemu wrogowi bym nie polecił. Czekałbym na 9070XT. Też jestem ciekaw 9070XT. Mi się z płyt ostatnio spodobała B850 od MSI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano Niedziela o 11:17 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 11:17 8 minut temu, kg83 napisał(a): Też jestem ciekaw 9070XT. Mi się z płyt ostatnio spodobała B850 od MSI. Mi się trafiła za pół ceny B650 Tomahawk WiFi i jestem z niej przezadowolony. MSI ostatnio robi dobrą robotę bez wpadek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kg83 Opublikowano Poniedziałek o 13:11 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 13:11 W dniu 16.02.2025 o 12:17, Grolshek. napisał(a): Mi się trafiła za pół ceny B650 Tomahawk WiFi i jestem z niej przezadowolony. MSI ostatnio robi dobrą robotę bez wpadek. Którą płytę byś mi radził wybrać z tych 2: - https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-mag-x870-tomahawk-wifi-14172185/ (z USB4) - https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-mpg-b850-edge-ti-wifi-14522882/ (bez USB 4). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano Poniedziałek o 14:47 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 14:47 (edytowane) 1 godzinę temu, kg83 napisał(a): Którą płytę byś mi radził wybrać z tych 2: - https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-mag-x870-tomahawk-wifi-14172185/ (z USB4) - https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-mpg-b850-edge-ti-wifi-14522882/ (bez USB 4). Jak są w tej samej cenie to po co niższy czipset? Pewnie że Tomahawka. Ja bym nie brał żadnej bo mi cebula nie pozwoliłaby 😜 Edytowane Poniedziałek o 14:47 przez Grolshek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano Poniedziałek o 20:29 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 20:29 Bierz 9800x3d nie musisz później znowu ściągać chłodzenia , przeżyjesz te parę złotych, jedne balety mniej a procek w budzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus. Opublikowano wczoraj o 07:37 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 07:37 W dniu 16.02.2025 o 09:49, kg83 napisał(a): W kwietniu/maju będę miał odłożoną kasę na CPU X3D. Złożony PC na parę lat. Zastanawiam czy w 2025r. opłaca się jeszcze kupować OEM/pudełkowe 7800X3D czy dopłacić do 9800X3D. Z kart graf. myślałem o 7900GRE ale ponoć AMD wycofało z prod. Ew. myślałem 7900XT/XTX albo 7800XT do grania w 1440p. Czy ew. jesli 7800X3D to chipset X870 czy X670/B650E? Cały ten zamysł jest bez sensu. Najpierw okreś jakie będzie GPU. Takie procki przy 7800XT czy 7900 XT nic Ci nie dadzą za bardzo w 1440p. Tani proc, tania płyta, dobra GPU > to jest przepis na granie w 1440p przez długi czas. https://www.youtube.com/watch?v=LjGAcJQoqwA Zobacz jak lata 7900 XTX 1440p z 7500F - zwróć szczególnie na wykorzystanie GPU, tam gdzie masz 95% i więcej, tam mocniejszy procesor nie da już nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...