Skocz do zawartości
Laycik

Komputer do machine learning / data science do 8000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jestem kompletnym laikiem.

Jedyna informacja która została w mojej głowie podczas dokształcania się w obrębie złożenia PC, to że procesory INTEL 13 i 14 generacji mają problemy ze stabilnością procesów (przepalają się). Mój budżet to około 8 patyków i chciałbym w to wliczyć co najmniej 2, a najlepiej 3 monitory.

Zastosowanie to nauka machine learning/ data science. Rozważam zakup części w proline/ X-kom, a a na miejscu w Poznaniu będę szukał serwisu który mi to złoży.

Nie wrzucam żadnej dotychczasowej listy części, bo są to same kopie innych użytkowników z tego forum/ innych stron.

To jest wołanie o pomoc, stawiam browara!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 monitory solidnie uszczuplą budżet. ML  efektywnie wymaga CUDA, więc GPU musi być twoim priorytetem z jak największą ilością VRAM. w twoim przypadku może jakaś używana 3080? 

Ewentualnie poczekałbym na AMD APU AI+ z 8060S i wtedy użyła jak najwięcej najszybszego RAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie łatwa sprawa. Budżet zastosowania. Złożyć można ok, ale potrzebujesz najwydajnieszjego GPU, a tutaj teraz przy 3 monitorach będzie cięzko. 

Za 8400 masz tak https://proline.pl/koszyk/0060727f

przy czym masz 2x16, mało, rozbudowa do 4x16 to same problemy i trzeba od razu brać 2x32 

możesz dać procka 7500F, masz wtedy na 64GB DDR5 na start.

Można też po bandzie dać i 14400F na DDR4 i wtedy jesteś prawie w budżet i nawet pod dalszą rozbudowę pamięci nie będzie problemu jak to ma miejsce na DDR5

https://proline.pl/koszyk/b48f9811

Montaż jak coś w proline masz za 100 zł w 5 dni z kodem pro24 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi