Skocz do zawartości
ocokaman69

Pamięć Patriot Viper DDR4 16GB (2x8GB) 3733 MHz CL17 PV416G373C7K - Dokupienie drugiej pary 16GB

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Komputer składany we wrześniu 2020 r. Chciałbym dokupić drugą parę 16GB ale już ich po prostu nie ma. Nie znam się kompletnie na tym a moje pytanie brzmi czy druga para musi taka sama, czy też ta sama, czy mieć identyczne parametry co pierwsza czy czymś się mogą różnić? Czy ktoś z forumowiczów którzy zapewne mają więcej wiedzy ode mnie mógłby mi dobrać drugą parę kości żeby wszystko współgrało. Byłbym wdzięczny za wszelkie porady i sugestie. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro podkręcasz kontroler RAM do 3733 MT/s (dla tego CPU RAM powyżej 2933 MT/s jest OC), to dokładanie drugiej pary nie jest najlepszym pomysłem (może to nie działać stabilnie/bezbłędnie po takim OC przy 4 kostkach), tylko raczej wskazane byłoby wymienić te kostki na pojemniejsze.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokup szare 

https://www.x-kom.pl/p/545506-pamiec-ram-ddr4-patriot-16gb-2x8gb-3733mhz-cl17-viper-steel.html#Specyfikacja

tak jak napisał Kyle, 100% nie ma że pójdzie aczkolwiek sklep po jednym użyciu ci przyjmie.
Czy obecne chodzą ci w Gear 1 ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, ocokaman69 napisał(a):

Ktoś zaproponował mi identyczną parę 16GB więc takie same chyba będą współpracować i nie będzie problemów?

Przy prędkości 3733 MT/s może tak, a może nie - wyżej już masz napisane z jakiego powodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi