Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy raz będę składał komputer stacjonarny. Wcześniej korzystałem z laptopa gamingowego lub starszych konstrukcji rodziców.

Potrzebuję porady odnośnie upatrzonych podzespołów i całego zestawu.

Komputer przewidziany do celów hybrydowych. Trochę rozrywki i pracy (gry komputerowe, programowanie, montaż video).

Podzespoły, które mam na liście zakupowej rozpisałem poniżej. Przy niektórych elementach zamieściłem swoje przemyślenia, wątpliwości i pytania, na które mam nadzieje znaleźć odpowiedź tutaj na forum. Proszę o rekomendację wyboru konkretnych części. Mile widziane także inne alternatywne propozycję spoza listy. Najczęściej szukam i celuje w dobry stosunek ceny do jakości.

Płyta główna:

MSI:

- MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI

- MSI MPG X870E EDGE TI WIFI

ASRock:

- ASRock X870E NOVA WIFI

- ASRock X870E TAICHI LITE

- ASRock X870E TAICHI

- ASRock X670E TAICHI

- ASRock X670E TAICHI CARRARA 

Na ten moment patrząc przez pryzmat cenowy najbardziej odpowiada mi TOMAHAWK WIFI lub NOVA WIFI.

Zależy mi na korzystaniu z USB4 do którego planuje podpinać stację dokującą wraz monitorem i resztą osprzętu. Z tego względu przy płytach MSI mam jedną wątpliwość..., czy USB4 (thunderbolt) będzie w ogóle działał przy obsadzeniu wszystkich dysków M2, tzn. czy uciągnie dwa monitory i inne rzeczy przy współdzieleniu linii PCIe? Ponieważ jak można wyczytać ze specyfikacji płyt MSI:

"Porty USB 40 Gb/s typu C na tylnym panelu i gniazdo M2_2 współdzielą linie PCIe 5.0 x4. Oba działają na PCIe 5.0 x2, gdy dysk jest zainstalowane w gnieździe M2_2. Możesz przełączyć M2_2 na PCIe 5.0 x4 w BIOS-ie, ale spowoduje to wyłączenie portów USB 40 Gb/s typu C. Kontroler hosta USB4 obsługuje do PCIe 4.0 x4."

Procesor

X3D:

- Amd Ryzen 9950X3D

- Amd Ryzen 7950X3D

- Amd Ryzen 9900X3D

- Amd Ryzen 7900X3D 

X:

- Amd Ryzen 9950X

- Amd Ryzen 7950X

- Amd Ryzen 9900X

Przy procesorach X3D w grach system ma dbać o korzystanie z rdzeni o większej pojemnością pamięci 3D V-Cache (L3). Poza tym gry podobno wykorzystują tylko 8 rdzeni procesorów.

W związku z tym na 12 rdzeniowym procesorze (np. AMD 7900X3D) gry działają jedynie na połowie, czyli 6 rdzeniach czy może na 8 rdzeniach w tym dwóch zapożyczonych (o mniejszej pamięci)?

Czy alokacja rdzeni o większej pamięci w procesorach X3D działa na tyle poprawnie, że są dużo lepszym wyborem niż standardowa seria X?

Karta graficzna

4070 Ti Super:

- PNY GeForce RTX 4070 Ti Super XLR8

- PNY RTX 4070 Ti SUPER VERTO OC

- Inno3D GeForce RTX 4070 Ti Super Ichill X3

- Palit GeForce RTX 4070Ti Super GamingPro

- ASUS GeForce RTX 4070 Ti SUPER TUF

RX 7900 XTX:

- ASUS Radeon RX 7900 XTX TUF

- Sapphire Radeon RX 7900 XTX NITRO+ GAMING OC

- PowerColor Radeon RX 7900 XTX Hellhound

- Gigabyte Radeon RX 7900 XTX GAMING OC

- Sapphire Radeon RX 7900 XTX PULSE GAMING OC

- ASRock Radeon RX 7900 XTX Phantom Gaming OC

5070 Ti:

- ?

RX 9070 XT:

- ?

Którą niereferencyjną wersję karty graficznej polecacie najbardziej?

Której wersji GPU unikać?

Czy którakolwiek z kart graficznych ma słabą kulturę pracy (piszczące cewki lub głośne wentylatory)?

Czy pomimo nieatrakcyjnej ceny warto postawić i poczekać na nowsze generacje Nvidii i Radeonów ? Jeśli tak to dlaczego i którą wersję GPU brać?

Pamięć RAM

- ADATA XPG Lancer RGB, DDR5, 64 GB, 6400MHz, CL32 (AX5U6400C3232G-DCLARBK)

- ADATA XPG Lancer Blade RGB, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL30 (AX5U6000C3032G-DTLABRBK)

- Patriot Viper Venom RGB, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL30 (PVVR564G600C30K)

- Kingston Fury Beast RGB, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL30 (KF560C30BBEAK2-64)

Które kości są na układach SK hynix A-die?

Które kości będą bezproblemowe w obsłudze gdzie wystarczy kilka kliknięć i ustawienie profilu EXPO?

Obawiam się, że procesor nie obsłuży taktowania 6400MHz. Czy w takim przypadku będę mógł zostawić profil EXPO (ustawienia wszystkich opóźnień), a przestawić jedynie taktowanie na niższe?

Ile i jakie profile EXPO są zdefiniowane do wybory w biosie przy kościach ADATA XPG Lancer 6400MHz CL32?

Dysk SSD

- Kingston 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe KC3000

- Kingston 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Fury Renegade

- SK Hynix 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Platinum P41

- ADATA 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe LEGEND 960

- ADATA 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe GAMMIX S70 Blade

Czy jest coś lepszego do wyboru niż Kingston w podobnym koszcie?

Czy pamięć DRAM jest mi niezbędnie potrzebna i odczuje korzyść z jej posiadania?

Chłodzenie

360:

- Arctic Liquid Freezer III ARGB 3x120mm

- Cooler Master MasterLiquid Atmos ARGB 3x120mm

- Deepcool LT720 RGB 3x120mm

- Deepcool LE720 ARGB 3x120mm

280:

- Arctic Liquid Freezer III ARGB 2x140mm

- Arctic Liquid Freezer II 280 2x140mm

- be quiet! Pure Loop 2 FX 2x140mm

Czy układy 280 (z wentylatorami 3x140mm) będą równie wydajne jak 360 (z wentylatorami 3x120mm), a przy tym cichsze?

Czy Arctic Liquid Freezer w wersji III jest lepszy od II?

Czym różni się Deepcool LT720 od LE720?

Czy jest jakaś tańsza dobra alternatywa dla Arctica (może coś z tego: MSI MAG CoreLiquid 360R V2, MSI MAG CoreLiquid 360R V2, ENDORFY Navis F360/F280 ARGB, Silver Monkey X SNOWY

ARGB 360)?

Zasilacz

1000W:

- MSI MPG A1000G ATX 3.0

- Asus TUF Gaming ATX 3.0

- Gigabyte Aorus Elite ATX 3.1

- Gigabyte UD1000GM PG5 ATX 3.0

850W:

- MSI MPG A850G ATX 3.0

- MSI A850GL ATX 3.1

- Corsair RM850x ATX 3.1

- Asus TUF Gaming ATX 3.0

- Gigabyte Aorus Elite ATX 3.1

- Gigabyte UD850GM PG5 ATX 3.0

Według https://pcpartpicker.com/list/qcnQwY dla najbardziej prądożernej konfiguracji potrzebuje prawie 800 W. Czy do tego wyniku należy dodać około 30% mocy rezerwy/zapasu na przyszłości oraz dla lepszej kultury pracy zasilacza?

Czy wystarczy jak kupie 850W?

Czy 1000W to nie za dużo przy mniej prądożernej konfiguracji PC?

Lepszy standard ATX 3.1 czy 3.0?

Czy wystarczy mi wszystkich złącz/slotów?

Czy którykolwiek z zasilaczy ma słabą kulturę pracy (piszczące cewki lub głośny wentylator)?

Który zasilacz jest zbudowany na najlepszych (renomowanych) podzespołach?

Obudowa

- Phanteks NV5 MK2 Black

- Lian Li LANCOOL 216 RGB

- Cooler Master HAF 500

- Gigabyte C301 Glass

- Sharkoon TG7M RGB

Czy wymienione obudowy pomiesza rozpisane podzespoły?

Czy którakolwiek z obudów ma słabą kulturę pracy (głośne wentylatory)?

Która obudowa zapewnia najlepszy przepływ powietrza i temperatury?

Czy szklany front jak w obudowie Phanteks ma równie dobry przepływ powietrza jak pozostałe obudowy z siatkowanym frontem wraz z wentylatorami?

Czy Phanteks posiada filtry (przynajmniej dolny)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

co do podzespołów to jak poczekasz na pewno dostaniesz stosowne linki do zestawów, co w danej cenie opłaca sie zakupić ,mi sie nie bardzo chce po raz ochnasty odpowiadać na takie same pytania a wątków na forum co kupić w danej cenie raczej nie brakuje   

czy posiadasz już jakieś doświadczenie przy składaniu PC , nie ? to lepiej daj komuś zarobić czy to sklep/serwis czy wolny strzelec, bo nowe platformy są trochę bardziej wymagające niż poprzednie generacje, a chytrusek to traci dwa razy , xD  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi