adramel Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu Czy da się zwiększyć mnożnik dla trybu Turbo? Mam R9 5950x który maksymalnie wg HWMonitor osiąga 5GHz. Czy da się zwiększyć maksymalne taktowanie pojedynczego rdzenia? Płyta MSI MGP X570 GAMING EDGE WIFI, zwiększyłem w BIOSie limit energetyczny na 300W ale mimo dużego zapasu mocy i temperatury procesor Ryzen 9 5950x nie przekracza 5GHz. Można wymusić wyższy mnożnik? Nie chce podkręcać całego CPU (do tego jest masa tutoriali) bo to najczęściej i tak spowolni CPU (tak jak tryb Game Mode w BIOSie który spowalnia moje CPU do 3800MHz). Przy zadaniach/testach jednowątkowych jak np SuperPi zegar też dochodzi do max 5GHz, mimo dużego zapasu mocy i temperatury Temperatury CCD nie przekraczają 82C(chłodzenie wodą), maksymalna moc poniżej 150W, a zegary poniżej 5GHz. Czy jest możliwość by pobawić się mnożnikiem dla Turbo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Opublikowano 10 godzin temu Nie, ale możesz np zmniejszyć ilość używanych rdzeni w Bios przez co mniej mocy wyższe taktowanie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramel Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Opublikowano 8 godzin temu E to słabe, nie chce się pozbawiać mocy proca. Szkoda że nie da się podbić turbo;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Opublikowano 8 godzin temu a co nie masz opcji per core? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramel Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu W BIOSie? To może być mnożnik? Chyba takie coś mam, z ustawieniem AUTO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu Per core w bosie to kazdy rdzen ustwiaasz osobno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu https://www.purepc.pl/test-procesora-amd-ryzen-9-5950x-niesamowicie-szybkie-16-rdzeni Ryzen w OC to sztuka dla sztuki, raczej walczy się aby zmniejszyć apetyt i temperatury a nadrobić innymi rzeczami jak np: pamięci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...