Skocz do zawartości
Lolek199212

Mikro przycięcia na AMD Ryzen 7 5800X i Radeon RX 7800 XT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie 

posiadam taki zestaw 

Ryzen 7 5800x

Rx 7800 xt 

32gb ram (4 kości x8gb od corsair 3200mhz)

płyta główna msi b550 gaming plus

obudowa gigabyte c200 glass

chłodzenie aio arctic liquid freezer iii 240 + 3 wentylatory na przodzie 

monitor 1440 hz

Zasilacz 750w

zaktualizowane do najnowszego biosu 

(Gram w rozdziałce 1440p)

mianowicie chodzi mi o to że większość gier ma mikro przyciecia ( niski 1% low fps )

przycinają się na ustawieniach wysokich gdzie dla porównania oglądałem benchmarki na yt i nie widzialem czegos takiego u innych osób , chcialbym sie dowiedziec co moze byc przyczyną czegoś takiego .

dodam że temperatury w grach to nawet 85-87 stopni < czy to normalne ? 

w spoczynku 45-48 stopni .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie na tym procku skacze mi temperatura są gry gdzie mam 76 stopni np a w niektórych powyżej 80. Rozumiem że Procek jest "ciepły" ale nie raczej tak być nie powinno , chyba że to wina budy ? 

Niema pomysłu dlaczego tak jest  

To była max temperatura na teście cinebenchem , niestety nie mam jak za bardzo teraz nic sprawdzić gdyż niema dostępu do pc , będę miał go dopiero za 2 tyg przy sobie , a chciałbym się dowiedzieć co może być przyczyną tych temperatur , gdzieś wyczytałem że to normalne na tym procesorze , ale sprawdzając różne benchmarki na YT z tym zestawieniem ludzie mają max w grach w okolicach 73stopni

Screenshot_2025-02-28-18-32-00-255_com.miui.gallery.jpg

Edytowane przez Lolek199212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dobry początek, to do monitoringu obecnie używa się HWinfo (z tamtym HWmonitor coś ktoś pisał, że jest nieteges). Co do tego PPT limit to można by zobaczyć na taką opcję w UEFI ile jest ustawione. Zgodnie ze spec, powinno być jakoś chyba 142W, natomiast TDP na 105W.

Generalnie Ryzen, te wyższe są dosyć gorące (mała powierzchnia rdzenia i dużo mocy). Ryzen 5700X są chłodniejsze (zgodnie ze spec. niższe limity mocy, bo PPT 88W i TDP 65W).

Swoją drogą ten HWmonitor pokazuje ~115W na rdzeniach - chyba powinno być zgodnie ze spec 105W (?).

Nie rób zdjęć ekranu telefonem/aparatem, tylko naciśnij ALT+PrintScreen, a następnie wklej do np. Paint i zapisz do PNG jak robisz zrzut z ekranu. Przykładowy zrzut ode mnie:

4bd22726a2c29.png

- mniej zajmuje a wyższa jakość.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi