pyscz Opublikowano 5 Marca Zgłoś Opublikowano 5 Marca Witam, jestem świeżo po zakupie płyty ASUS ROG STRIX X870-A GAMING WIFI. Komputer złożony potestowany na paru dłuższych sesjach growych, w pełni stabilny. Niestety płytę od początku trawi jeden według mnie dość spory mankament. Bios po odłączeniu od zasilania nie zapisuje mi ustawień. Szperając po forach na samym początku natknąłem sie na informacje żeby w biosie odpalić następujące ustawienie (załącznik zdjęciowy) i na początku po ustawieniu go i odłączeniu komputera na około 15 minut od pradu wyglądało że sprawa się rozwiązała. ale jeśli komputer stoi odłączony od prądu dłużej wszystkie ustawienia wracają mi do ustawień fabrycznych. Płyta jest nowa, wykupiłem sobie nawet przy zakupie aktualizacje biosu bo nie chciało mi się z tym bawić samemu. Nie chce mi sie wierzyć że to może być kwestia baterii bo zegar w biosie cały czas wskazywał poprawną godzinę, nawet po odłączeniu zasilania. Natomiast po każdym takim odłączeniu wskakuje błąd z drugiego załącznika. Dodam jeszcze że ustawienia wentylatorów rgb które zostały przeze mnie ustawione w Windowsie przy pomocy oprogramowania producenta się zachowały. Pomocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 6 Marca Zgłoś Opublikowano 6 Marca Witam dziwne rzeczy sie u Ciebie dzieją , ErP czy PC włączasz za pomocą klawiatury bądź myszki ? jeśli tradycyjnie włącznikiem na obudowie to ta funkcje ustawia sie na Disabled czyli wyłączony. bios wykrywa 2 klawiatury ? bios podaje sugestie odnośnie konfiguracji RAID, no ale na załączonym zdjęciu jest ino jeden dysk, jeśli nie posiadasz dysków SATA tylko jeden pod M.2 to kontroler od SATA można w biosie wyłączyć. nie ma tak ze bios przywraca ustawienia na fabryczne bez powodu tylko jakieś podłączone urządzenie powoduje konflikt, a co jest podłączone do tego Huba ? pozostaw jedna klawiaturę jedna myszkę , odłącz Huba , ErP ustaw na Disabled i zobaczymy czy to przyniesie jakiś efekt czy trzeba będzie szukać dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyscz Opublikowano 7 Marca Zgłoś Opublikowano 7 Marca Były podłączone na chwile 2 klawiatury bo z jednej nie udawało mi się wystarczająco szybko wklikać do biosu. Wygląda na to że sytuacja z kasowaniem ustawień BIOSU ustabilizowała się po użyciu przycisku Clear CMOS na płycie. Ustawienie ErP pomaga u mnie z tym że mogę wyłączyć komputer (oczywiście po normalnym wyłączeniu Windowsa) również na listwie zasilającej i nie stracić wprowadzonych w biosie ustawień. Ale dziwnie rzeczy dzieją się nadal. Pomimo całkowitego odłączenia komputera od prądu, zauważyłem ze na klawiaturze (klawiatura IBM na porcie PS/2 z przejściówką na USB) mignie od czasu do czasu Dioda led Num Lock - pomimo że w biosie mam wyłączone USB power delivery przy wyłączonym systemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 9 Marca Zgłoś Opublikowano 9 Marca A jaką masz wesję BIOS? Próbowałeś aktualizować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 9 Marca Zgłoś Opublikowano 9 Marca słuszna uwaga zwłaszcza ze wgrany jest 1104 , a na stronie jest 1103 beta , potem 1107 a najnowszy 1203 , hmmm https://rog.asus.com/motherboards/rog-strix/rog-strix-x870-a-gaming-wifi/helpdesk_bios/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyscz Opublikowano 10 Marca Zgłoś Opublikowano 10 Marca (edytowane) BIOS 1104, wgrany przez sklep w którym dokonałem zakupu. Nowa wersja widzę została udostępniona 7 marca. Jeśli jest sugerowana aktualizacja sądze, że sobie poradzę. Na razie problem ustał ale obawiam się jego powrotu a chciałem się pobawić w OC Edytowane 10 Marca przez pyscz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...