Skocz do zawartości
mjelec

X370 Prime Pro -> drugi dysk SSD NVME

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Potrzebuję zwiększyć przestrzeń dyskową, a jedyny slot M.2 NVMe jest już wykorzystany. Chciałem po prostu dokupić SSD 2.5" SATA, ale nie mogę znaleźć żadnego porządnego do 300zł. Rozważam użycie użycie NVME i jakiegoś adaptera , ale nie mam pojęcia jakiego użyć. W załączniku widok złącz.

Do wyboru mam pewnie:

• PCIE 3.0/2.0 x 16_2
  • PCIE 2.0 x 16_3
  • SATA

PCIE 3.0 ma dwa sloty, do jednego jest podłączona karta graficzna. Czy podłączenie adaptera do drugiego slotu nie zmniejszy wydajności obu? (tabelka poniżej opisu złącz)

Którego slotu użyć i jakiego adaptera? (myślałem o Ugreen CM302). 
Inną opcją może byłby adapter NVME->SATA, ale tu też nie mam wiedzy jak to ugryźć.

Ewentualnie - jaki dysk SSD 2.5 SATA 1TB możecie polecić? Zależy mi na trwałości

edit: Mam jeszcze do dyspozycji USB 3.1 - może tam podłączyć adapter do dysków?

obraz_2025-03-06_150208019.png

Edytowane przez mjelec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widze sensu w kupowaniu malych dyskow SATA.

m.2 np Lexar 790 lub ADATA Legend 9000 i jakis dowolny tani adapter na pcie.

Np taki: https://www.x-kom.pl/p/1127194-kontroler-axagon-pcem2-1u-pci-e-30-16x-m2-ssd-nvme-80mm-ssd-low-profile.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi