mjelec Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) Cześć, Potrzebuję zwiększyć przestrzeń dyskową, a jedyny slot M.2 NVMe jest już wykorzystany. Chciałem po prostu dokupić SSD 2.5" SATA, ale nie mogę znaleźć żadnego porządnego do 300zł. Rozważam użycie użycie NVME i jakiegoś adaptera , ale nie mam pojęcia jakiego użyć. W załączniku widok złącz. Do wyboru mam pewnie: PCIE 3.0/2.0 x 16_2 PCIE 2.0 x 16_3 SATA PCIE 3.0 ma dwa sloty, do jednego jest podłączona karta graficzna. Czy podłączenie adaptera do drugiego slotu nie zmniejszy wydajności obu? (tabelka poniżej opisu złącz) Którego slotu użyć i jakiego adaptera? (myślałem o Ugreen CM302). Inną opcją może byłby adapter NVME->SATA, ale tu też nie mam wiedzy jak to ugryźć. Ewentualnie - jaki dysk SSD 2.5 SATA 1TB możecie polecić? Zależy mi na trwałości edit: Mam jeszcze do dyspozycji USB 3.1 - może tam podłączyć adapter do dysków? Edytowane 15 godzin temu przez mjelec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Opublikowano 15 godzin temu Nie widze sensu w kupowaniu malych dyskow SATA. m.2 np Lexar 790 lub ADATA Legend 9000 i jakis dowolny tani adapter na pcie. Np taki: https://www.x-kom.pl/p/1127194-kontroler-axagon-pcem2-1u-pci-e-30-16x-m2-ssd-nvme-80mm-ssd-low-profile.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjelec Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Opublikowano 15 godzin temu I podłączyć to pod slot nr 4? Czy zgodnie z tabelą przepustowość karty graficznej i tego slotu będzie x8? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qpek Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Opublikowano 13 godzin temu 52 minuty temu, mjelec napisał(a): I podłączyć to pod slot nr 4? Czy zgodnie z tabelą przepustowość karty graficznej i tego slotu będzie x8? Tak pod slot nr4 i będzie on działał z prędkością x8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...