mjelec Opublikowano Czwartek o 14:14 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 14:14 Cześć, Potrzebuję zwiększyć przestrzeń dyskową, a jedyny slot M.2 NVMe jest już wykorzystany. Chciałem po prostu dokupić SSD 2.5" SATA, ale nie mogę znaleźć żadnego porządnego do 300zł. Rozważam użycie użycie NVME i jakiegoś adaptera , ale nie mam pojęcia jakiego użyć. W załączniku widok złącz. Do wyboru mam pewnie: PCIE 3.0/2.0 x 16_2 PCIE 2.0 x 16_3 SATA PCIE 3.0 ma dwa sloty, do jednego jest podłączona karta graficzna. Czy podłączenie adaptera do drugiego slotu nie zmniejszy wydajności obu? (tabelka poniżej opisu złącz) Którego slotu użyć i jakiego adaptera? (myślałem o Ugreen CM302). Inną opcją może byłby adapter NVME->SATA, ale tu też nie mam wiedzy jak to ugryźć. Ewentualnie - jaki dysk SSD 2.5 SATA 1TB możecie polecić? Zależy mi na trwałości edit: Mam jeszcze do dyspozycji USB 3.1 - może tam podłączyć adapter do dysków? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano Czwartek o 14:30 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 14:30 Nie widze sensu w kupowaniu malych dyskow SATA. m.2 np Lexar 790 lub ADATA Legend 9000 i jakis dowolny tani adapter na pcie. Np taki: https://www.x-kom.pl/p/1127194-kontroler-axagon-pcem2-1u-pci-e-30-16x-m2-ssd-nvme-80mm-ssd-low-profile.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjelec Opublikowano Czwartek o 14:41 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 14:41 I podłączyć to pod slot nr 4? Czy zgodnie z tabelą przepustowość karty graficznej i tego slotu będzie x8? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qpek Opublikowano Czwartek o 16:30 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 16:30 52 minuty temu, mjelec napisał(a): I podłączyć to pod slot nr 4? Czy zgodnie z tabelą przepustowość karty graficznej i tego slotu będzie x8? Tak pod slot nr4 i będzie on działał z prędkością x8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...