Skocz do zawartości
Sir_Leto

Problem po dodaniu RAM w płycie ASRock Z370 Taichi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam wyżej wspomnianą płytę główną. Do tej pory miałem na niej 2 kości  8 GB RAM DDR4 GOODRAM 3000mhz cl 16. Udało mi się dostać kolejne 2 takie same kości RAM ( ten sam producent, taktowanie i rok produkcji). Po dołożeniu tych dwóch kości do gniazd w płycie ( chciałem upgradu z 16 do 32 GB RAM) komp się nie odpala. Na płycie jest wyświetlacz, który informuje mnie: error C4 . Czy może mi ktoś pomóc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patrzyłeś czy nowe kości odpalają same ? bo stare już testowałeś to działa powkładaj w różne banki. Z upgraduj bios, a jak nie to albo kontroler procesora albo po po prostu GoodRamy to słabe ramy i 4 bank nie odpalą 

najlepiej weź po jednej kości i testuj pojedynczo każdy bank* 

jak masz wersje biosu bete to zmień na 4.2 i na odwrót 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem jakieś szczątkowe informacje, na zagranicznych stronach, że ludzie mieli taki sam problem z tą kartą. Nie znalazłem żadnego zaproponowanego rozwiązania, które jednoznacznie zostało potwierdzone jako pomocne. Znalazłem wzmianki o "CMOS clear" itp, natomiast nie wiem co to znaczy i jak to zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, Sir_Leto napisał(a):

...Znalazłem wzmianki o "CMOS clear" itp, natomiast nie wiem co to znaczy i jak to zrobić.

Jeśli miałeś aktywny profil XMP pamięci, nie zmieniłeś ustawień, tylko po prostu dołożyłeś kolejne kości RAM, to bardzo prawdopodobne, że z tego powodu, płyta teraz nie wstaje.

Podstawy diagnostyki podał Ci już @axsin302 

Clear CMOS czyści pamięć BIOSu, powoduje przywrócenie fabrycznych ustawień.

Jeśli to wykonasz, wyeliminujesz ewentualne problemy powodowane przez złe ustawienia, jak aktywny profil XMP dla dwóch kości RAM, gdy zamontowałeś już dwie dodatkowe kości. Dlatego taką główną poradę znajdujesz, w Twoim przypadku, w sieci.

Wszystko jest opisane w manualu Twojej płyty głównej: z370_Taichi_User_Manual

Płyta posiada przycisk Clear CMOS (jest także standardowa zworka Clear CMOS bezpośrednio na płycie głównej):

Screenshot_20250319_064557_AdobeAcrobat.thumb.jpg.1f850112ad7459278d23c8ae8d7b03ab.jpg

Opis ogólny Clear CMOS:

Screenshot_20250319_064708_AdobeAcrobat.thumb.jpg.45a99a370624b275aaae097b66d3ba85.jpg

Funkcja przycisku Clear CMOS:

Screenshot_20250319_064800_AdobeAcrobat.thumb.jpg.5fabe6995ec72641eab78dab2849d176.jpg

Po wykonaniu resetu BIOSu (Clear CMOS) należy wejść do BIOSu i zapisać ustawienia, ewentualnie dokonać zmian według własnych potrzeb.

W Twoim przypadku zrobiłbym reset BIOSu, zapisał fabryczne ustawienia i sprawdził czy system na nich odpali, przy 4 kościach RAM.

Edytowane przez pitol321

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi