Sir_Leto Opublikowano 18 Marca Zgłoś Opublikowano 18 Marca Witam. Mam wyżej wspomnianą płytę główną. Do tej pory miałem na niej 2 kości 8 GB RAM DDR4 GOODRAM 3000mhz cl 16. Udało mi się dostać kolejne 2 takie same kości RAM ( ten sam producent, taktowanie i rok produkcji). Po dołożeniu tych dwóch kości do gniazd w płycie ( chciałem upgradu z 16 do 32 GB RAM) komp się nie odpala. Na płycie jest wyświetlacz, który informuje mnie: error C4 . Czy może mi ktoś pomóc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 18 Marca Zgłoś Opublikowano 18 Marca patrzyłeś czy nowe kości odpalają same ? bo stare już testowałeś to działa powkładaj w różne banki. Z upgraduj bios, a jak nie to albo kontroler procesora albo po po prostu GoodRamy to słabe ramy i 4 bank nie odpalą najlepiej weź po jednej kości i testuj pojedynczo każdy bank* jak masz wersje biosu bete to zmień na 4.2 i na odwrót Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_Leto Opublikowano 18 Marca Zgłoś Opublikowano 18 Marca Znalazłem jakieś szczątkowe informacje, na zagranicznych stronach, że ludzie mieli taki sam problem z tą kartą. Nie znalazłem żadnego zaproponowanego rozwiązania, które jednoznacznie zostało potwierdzone jako pomocne. Znalazłem wzmianki o "CMOS clear" itp, natomiast nie wiem co to znaczy i jak to zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 18 Marca Zgłoś Opublikowano 18 Marca Godzinę temu, Sir_Leto napisał(a): Znalazłem wzmianki o "CMOS clear" itp, natomiast nie wiem co to znaczy i jak to zrobić. to będzie ciekawy temat 🤪 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 19 Marca Zgłoś Opublikowano 19 Marca (edytowane) 7 godzin temu, Sir_Leto napisał(a): ...Znalazłem wzmianki o "CMOS clear" itp, natomiast nie wiem co to znaczy i jak to zrobić. Jeśli miałeś aktywny profil XMP pamięci, nie zmieniłeś ustawień, tylko po prostu dołożyłeś kolejne kości RAM, to bardzo prawdopodobne, że z tego powodu, płyta teraz nie wstaje. Podstawy diagnostyki podał Ci już @axsin302 Clear CMOS czyści pamięć BIOSu, powoduje przywrócenie fabrycznych ustawień. Jeśli to wykonasz, wyeliminujesz ewentualne problemy powodowane przez złe ustawienia, jak aktywny profil XMP dla dwóch kości RAM, gdy zamontowałeś już dwie dodatkowe kości. Dlatego taką główną poradę znajdujesz, w Twoim przypadku, w sieci. Wszystko jest opisane w manualu Twojej płyty głównej: z370_Taichi_User_Manual Płyta posiada przycisk Clear CMOS (jest także standardowa zworka Clear CMOS bezpośrednio na płycie głównej): Opis ogólny Clear CMOS: Funkcja przycisku Clear CMOS: Po wykonaniu resetu BIOSu (Clear CMOS) należy wejść do BIOSu i zapisać ustawienia, ewentualnie dokonać zmian według własnych potrzeb. W Twoim przypadku zrobiłbym reset BIOSu, zapisał fabryczne ustawienia i sprawdził czy system na nich odpali, przy 4 kościach RAM. Edytowane 19 Marca przez pitol321 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...